Tudomány
A NASA támogatásával készülhet el a magyar találmány, amivel feltérképezhetik a Hold vízkészletét
Betűméret:             

A Puli Space által kifejlesztett "vízszimatoló" rendkívül fontos szerepet játszhat a Holdra tervezett bázis megvalósításában.

A Puli Space Technologiest senkinek sem kell bemutatni, aki érdeklődik valamennyire az űrkutatás iránt, hiszen a magyar mérnökökből álló csapat immár több mint tíz éve dolgozik azon, hogy magyar holdjárót juttassanak el a Holdra. Ami a Google által meghirdetett Lunar X Prize versenyen nem jött össze, az a NASA-nak köszönhetően hamarosan megvalósulhat, mert ha holdjáró nem is, de egy másik, a Puli Space által fejlesztett eszköz akár néhány éven belül valóban elérheti az égitestet.

A Puli Lunar Water Snooper, azaz a "vízszimatoló" egy kisebb holdjárókra is felszerelhető eszköz, ami három professzionális CMOS szenzorral van felszerelve, így képes mérni a talajban található hidrogén, így többek között a vízjég mennyiségét és eloszlását is. A NASA Jet Propulsion Laboratory által meghirdetett "Honey, I shrunk the NASA payload" (avagy "Drágám, összepréseltem a NASA hasznos terhét") versenyre készített és ott az első helyet elnyerő eszköz rendkívül fontos lehet a későbbi Hold-missziók, többek között a NASA Artemis-programjának szempontjából, hiszen a víz jelenléte kulcsfontosságú lehet az asztronauták vízellátásának biztosításában, emellett pedig elektrolízissel akár rakétaüzemanyag is gyártható belőle.

Az elmúlt évek felfedezéseiből nyilvánvalóvá vált, hogy a Holdon sokkal több víz áll rendelkezésre vízjég formájában, mint korábban gondolták: az újabb kutatások szerint az égitesten akár negyvenezer négyzetkilométernyi potenciális jéglelőhely is található, ám egyelőre nem tudni, hogy ezeken a helyszíneken valóban van-e vízjég, és ha igen, mekkora mennyiségben. Nem véletlen, hogy a Holdra tervezett (vagy már folyamatban levő) missziók jelentős része az égitest vízkészletének a feltérképezésére irányul, a NASA-n kívül Kína, Japán, Oroszország és India is jelentett már be olyan programot, aminek része a holdi víz tanulmányozása is.

A Puli Space számára a következő lépés a vízszimatoló elkészítése lehet, hiszen a versenykiírás egyik feltétele az volt, hogy 2022. január 28-ig legalább három, éles bevetésre kész eszközt kell leszállítani a NASA-nak, akik 225 ezer dollárral támogatják a projektet. A díjazott eszközök a NASA Kereskedelmi holdi hasznos teher szolgáltatások programjával juthatnak majd el a Holdra, amelynek keretében az amerikai űrügynökség magáncégek által fejlesztett leszállóegységeket juttat el az égitest felszínére. (raketa.hu)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter a mesterséges intelligencia európai közösségének létrehozását javasolta vasárnap az innovációs erőforrások jobb összehangolása érdekében. "Ez a projekt összehozná a legjobb kutatókat, a legjobb tudósokat, a legjobb start-upokat és a legjobb adatközpontokat közös elvek...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 15:40 ]
Kiderült, a metabolitoktól függ, hogy valaki mennyire fitten éli meg az idősebb kort. Ennek ismeretében a kutatók egy új vérvizsgálati módszert is kidolgoznak, amely akár már a harmincéveseknél meg tudja állapítani, milyen a biológiai életkoruk, és milyen betegségekre lehetnek emiatt hajlamosak. A Pittsburgh-i Egyetem...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 8:58 ]
A világjárvány idején a kutatók elsősorban a Covid tüdőkárosító hatásait vizsgálták. Azonban kiderült, a betegség gyakorlatilag az egész testet érintheti. Idővel az is kiderült, hogy melyik szervünk szenvedte el a legtöbb kárt a járványban, melyikhez köthető a legtöbb haláleset. Az egy évvel korábbi adatokhoz...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 8:06 ]
Beolvasás folyamatban