Tudomány
Egy tucat 48 ezer éves fog a neandervölgyi és a modern ember kereszteződésére utalhat

Néhány 48 ezer éves fog arra utalhat, hogy a neandervölgyi emberek kereszteződtek a korai homo sapiensekkel – írja a Yahoo News. A 13 fogat 1910 és 1911 között fedezték fel a Jersey-n található La Cotte de St Brelade-nál.

A tudósok eddig úgy gondolták, hogy csak neandervölgyi emberek fogai, de brit kutatók most olyan jellegzetességekre bukkantak, amik inkább a modern ember fogaira jellemzők. Sőt, most úgy vélik, hogy legalább két felnőtt fogairól van szó. A tanulmányuk a Journal of Human Evolution című szaklapban jelent meg. A fogakat komputertomográfiával vizsgálták.

A neandervölgyi ember valamikor 400 ezer éve fejlődött ki. Nyugat-Európától kezdve egészen Szibériáig élhettek populációk, és nagyjából 40 ezer éve tűntek el. Körülbelül 5000 évig élhettek együtt a mi őseinkkel, akik Afrikából érkeztek.

„Mivel Európa egyes részein a modern emberek együtt éltek a neandervölgyiekkel, a La Cotte-i egyedek sajátosságai arra utalnak, hogy akár kettős, neandervölgyi és modern emberi leszármazottak”

– mondta Chris Stinger, a londoni Természettudományi Múzeum kutatója, a kutatás vezetője.

A leletek alapján elképzelhető, hogy a neandervölgyiek nem kihaltak, hanem beleolvadtak az egyre terjedő modern emberi populációkba. Az Afrikán kívül élő emberek genomjának 2-3 százaléka a neandervölgyiektől származik. Stinger szerint a fogak DNS-vizsgálata megerősítheti ezt a hibrid populációs elméletet. (telex.hu nyomán)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Lehet túl sok a vitaminokból? - illusztráció
2021. JÚLIUS 27.
[ 11:58 ]
A koronavírus-járvány nagy valószínűséggel világszerte tartós hatással lehet az emberek mentális egészségére – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön közzétett jelentésében. A jelentés szerint a fertőzések és a fertőzéstől való félelemek mentális sebeket okoztak, csakúgy mint a...
2021. JÚLIUS 22.
[ 12:14 ]
Nagyon hatékony a Pfizer/BioNTech és az AstraZeneca vakcinája a koronavírus jóval fertőzőbb, delta variánsával szemben is – derül ki a New England Journal of Medicine brit egészségügyi szaklapban szerdán megjelent tanulmányból. A kutatómunka eredménye szerint az említett védőoltások mindkét dózisa szinte ugyanolyan...
2021. JÚLIUS 22.
[ 10:35 ]
A koronavírus-járvány alatt 50 százalékkal megnőtt a táplálkozási rendellenesség miatt kórházi ápolásra szoruló 20 éven aluliak száma Angliában. A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) adatai szerint az elmúlt évben 3200 20 év alatti került kórházba valamilyen táplálkozási rendellenesség miatt, ez a szám...
2021. JÚLIUS 22.
[ 9:45 ]
Beolvasás folyamatban