Tudomány
Karikó Katalin, a Pfizer-vakcinát kifejlesztő magyar kutató: „Egyes gyógyszerek sokkal veszélyesebbek az oltásnál”

Karikó Katalin, a Pfizer-BionTech vakcinát kifejlesztő magyar kutató egy amerikai szaklapnak nyilatkozott a Pfizer-vakcina lehetséges mellékhatásairól és annak okáról. Állítja: néhány gyógyszer sokkal veszélyesebb, mint az oltás.

A magyar kutató szerint körülbelül 100 ezer emberből 1-nél fordul elő allergiás reakció, ami ugyan több, mint az eddigi oltások kapcsán tapasztalt, de ritkább, mint mondjuk a penicillin érzékenység – mondta.

Karikó Katalin a Science nevű tudományos lapnak azt is elmondta, hogy a Pfizer/BioNTech és a Moderna vakcinák, vagyis az úgynevezett mRNS vakcinák egyik összetevője a sokat vitatott polietilén-glikol (PEG). Több tanulmány is kimutatta, hogy főként ez az összetevő képes súlyosabb allergiás reakciót kiváltani.

Arra a kérdésre, miszerint mennyire veszélyes az a PEG mennyiség, ami a vakcinákban van, Karikó Katalin elárulta, hogy az oltóanyagok sokkal kisebb mennyiségben tartalmaznak PEG-származékot, mint egyéb PEG tartalmú gyógyszerek, valamint izomba kell oltani, nem kerül rögtön a véráramba, így az anafilaxiás reakciók elenyésző gyakoriságúak.

A kutató az eddigi adatok alapján elmondta, hogy körülbelül 100 ezer emberből 1-nél fordul elő allergiás reakció, ami ugyan több, mint az eddigi oltások kapcsán tapasztalt (1 az 1 millióból), de ritkább, mint mondjuk a penicillin érzékenység (1-4 fő 10.000 penicillinnel kezelt betegből), amire szintén azt mondhatjuk, hogy ritka esemény. Mint mondja, igaz, hogy a penicillin tartalmú gyógyszerek veszélyesebbek, mint a Pfizer és Moderna vakcinák.

A magyar kutatónő korábban elmondta, hogy még soha sem hagytak jóvá RNS-alapú vakcinát, azonban a prototípusokat már több mint 10 éve használják. Karikó szerint az általuk használt messenger RNS összetétele megegyezik azzal, amelyet a szervezet állít elő a sejtekben.

„Az oltás teljesen természetes és növényi nukleotidokból készül”

– mondta.

A tudós december 18-án kapta meg a koronavírus elleni védőoltást, a második injekciót pedig január elején adták be neki. Karikó elmondta, hogy semmilyen mellékhatást nem észlelt a védőoltással kapcsolatosan. (Atv.hu/BPK)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Splivalo Lajos Antal
2021. FEBRUÁR 14. [ 21:46 ]

Fantasztikus! Csodálatos kitartás! A modern Világ megmentője Karikó Katalin! Köszönet! E hó 18-án kapom a második adag vakcináját.


Megkezdődik a Székesfehérváron őrzött királyi maradványok vizsgálata - jelentette be az emberi erőforrások minisztere hétfőn az egykori koronázó bazilika helyén lévő Nemzeti emlékhelyen, ahol megnyitották az osszáriumot (csontkamra) és felszínre hozták az első, csontokat tartalmazó fémládákat. Kásler Miklós...
2021. FEBRUÁR 22.
[ 18:16 ]
A kínai Sinopharm vakcinájának előnye, hogy jelentős, erőteljes immunválaszt vált ki - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján hétfőn. Müller Cecília hozzátette: a kínai oltóanyag a vírus teljes, elölt változatát...
2021. FEBRUÁR 22.
[ 14:28 ]
Az őskori fogak egy korábbi vizsgálata azt mutatta, hogy a maradványok megközelítőleg 120 ezer évesek. Csue-feng Szun, a Nankingi Egyetem munkatársa és kollégái új tanulmányukban átfogó elemzés alá vették azokat az ősi fogakat, melyeket Kína területén azonosítottak néhány éve – számol be a Phys.org. A leletek egy...
2021. FEBRUÁR 22.
[ 7:32 ]
Beolvasás folyamatban