Tudomány
Sikeresen landolt a Perseverance a Marson

Hétpercnyi pokol után szerencsésen leszállt a Mars felszínére a Perseverance („Állhatatosság”) nevű rover, amely tavaly júliusban indult el a vörös bolygó felé. A név maga egy hetedik osztályos Springfield-i diáktól, Alexander Mathertől származik, akinek az ötletét a NASA 28 ezer jelentkező közül választotta ki.

A szerkezet a 250 méter mély Jezero-kráterben szállt le, méghozzá egyedül, a földi irányítás segítsége nélkül kellett leereszkednie a bolygó felszínére. A kráterben 3,5 milliárd évvel ezelőtt még víz hullámzott. A rázós manőver nagyjából hét percig tartott. A folyamat rendkívül komplex és veszélyes, több korábbi misszió végét jelentette a hibás landolás.

A Perseverance a NASA eddigi legmodernebb marsjárója, és a legnehezebb is: a Földön több mint egy tonnát nyom, a Marson – a gravitációs különbségek miatt – ez mindössze 400 kilogramm körül van.

A rover a bolygó éghajlatát és geológiáját fogja tanulmányozni, emellett olyan mintákat is begyűjt majd, melyeket később elhozhatnak a Földre. Lehetséges, hogy a robot küldetése során olyan nyomokra fog bukkanni, amelyek igazolják: egykor jelen volt az élet a Marson. Az egytonnás, nagyjából terepjáró méretű robot egy teljes marsi évet – 687 földi napot – fog eltölteni a bolygón.

A rover megépítésére és indítására 2,4 milliárd dollárt költött a NASA, míg a tervezett 687 napos (1 marsi év) elsődleges küldetés hosszának az üzemeltetési költsége kb. 300 millió dollár – írja a spacejunkie.hu.

A mostani leszállás azért is különleges, mert amíg a korábbi NASA-roverek egy védőburokban ereszkedtek le a vörös bolygó felszínére, addig ez most egy aktív, kontrollált leszállás volt.

A marsjárót egy kúp alakú egységben helyezték el, alján egy hőpajzzsal, ennek segítségével élte túl a rover, hogy belépett a légkörbe. A hőpajzs a tetején egy olyan szervizmodul van, amelyen a napelemek, a kommunikációs rendszerek és a navigációs eszközök találhatóak. A szervizmodul automatikusan levált a légkörbe való belépés előtt.

Ekkor kezdődött a 7 percnyi tömör izgalom, amikor a légkörbe való belépés közben keletkezett plazma miatt megszakadt a kommunikáció a leszállóegységgel.

Miután az atmoszféra lelassította a belépőmodult, a fékezőernyő 11 kilométeres magasságban automatikusan kinyílt. Ezután nem sokkal levált a hőpajzs. Pontosan 5 másodperccel később a radarrendszer elkezdte a hajtóműves leszállás kezdeti időpontjának a meghatározását.

Körülbelül 80 másodperccel a hőpajzs leválását követően a marsjáró “kiugrott” a burkolatból és pár másodpercnyi szabadesés után begyújtja a hajtóműveit. A nyolc hajtómű egy kitérőmanővert hajtott végre, nehogy a burok nekicsapódjon landolás közben a rovernek. 200 méter magasban kezdődött az a manőver, amikor a hajtóművekkel ellátott modul egy daruként leengedte a rovert, amíg az talajt nem ért. Ezután az összekötőkábelt gyorsan eloldotta, és a hajtóművekkel azonnal ellökte magát a modul, hogy minél messzebb csapódjon a talajba.

A leszállóegységben utazott egy 1,8 kilogrammos kísérleti robothelikopter, a Ingenuity is. Ha a drón sikeres lesz, úgy az első ember alkotta szerkezetté válik, amely egy idegen bolygón repked. Ha a napenergiával hajtott, 2 kilogramm súlyú helikopter túléli a hideg marsi éjszakákat, az azt jelenti, hogy a jövőbeli missziókat ki lehet bővíteni a levegőből végzett vizsgálatokkal.

A NASA eddig négy szondát (Pathfinder, Spirit, Opportunity, Curiosity) küldött a Marsra. (24.hu)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Megkezdődik a Székesfehérváron őrzött királyi maradványok vizsgálata - jelentette be az emberi erőforrások minisztere hétfőn az egykori koronázó bazilika helyén lévő Nemzeti emlékhelyen, ahol megnyitották az osszáriumot (csontkamra) és felszínre hozták az első, csontokat tartalmazó fémládákat. Kásler Miklós...
2021. FEBRUÁR 22.
[ 18:16 ]
A kínai Sinopharm vakcinájának előnye, hogy jelentős, erőteljes immunválaszt vált ki - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján hétfőn. Müller Cecília hozzátette: a kínai oltóanyag a vírus teljes, elölt változatát...
2021. FEBRUÁR 22.
[ 14:28 ]
Az őskori fogak egy korábbi vizsgálata azt mutatta, hogy a maradványok megközelítőleg 120 ezer évesek. Csue-feng Szun, a Nankingi Egyetem munkatársa és kollégái új tanulmányukban átfogó elemzés alá vették azokat az ősi fogakat, melyeket Kína területén azonosítottak néhány éve – számol be a Phys.org. A leletek egy...
2021. FEBRUÁR 22.
[ 7:32 ]
Beolvasás folyamatban