Tudomány
Történelmi pillanat – először repült ember alkotta szerkezet egy másik bolygón!
Betűméret:             

A Mars 2020 küldetés egyik kulcspillanatához érkezett hétfőn, a NASA helikoptere felszállt a vörös bolygó felszínéről, és ezzel az Ingenuity lett az emberiség első másik bolygón repülő eszköze.

A múlt héten mostanra halasztották az első marsi helikopter kipróbálását. A tesztelés során kiderült, hogy frissíteni kell az Ingenuity szoftverét, ami néhány napig eltartott a Mars távolsága miatt. A hétvégén jelentették be, hogy sikerült elhárítani a problémákat, így ma megkísérelték a helikopter első tesztrepülését.

Több halasztás után április 19-én végül újra történelmet írt a NASA azzal, hogy végrehajtotta az emberiség első, irányított repülését egy másik égitesten. Az alig 1,8 kilogramm súlyú, 85 millió dollárból (25 milliárd forint) fejlesztett Ingenuity marshelikopter egy aprócska, háromméteres magasságot jelentő repüléssel írta be magát a történelembe.

A bravúrt jelentő hírt Håvard Grip, az Ingenuity repülésmérnöke igazolta a megkapott adatok alapján. Az első, fekete-fehér kép után a Perseverane marsjáró egy kis videót is küldött a lebegésről.

A NASA öt opcióval vágott bele a hétfői tesztrepülésbe: vagy megszakad a repülés még azelőtt, hogy az Ingenuity a levegőbe emelkedne – ez esetben keddi ismétléssel terveztek. A repülés sikeres megkezdése utánra négy lehetőség maradt: teljes siker, részleges siker, bizonytalan adatközlés, ami után további tanulmányozás szükséges, vagy sikertelen repülési küldetés lett a vége. Magyar idő szerint röviddel délután egy előtt kiderült a Marsról a Földre érkezett adatok alapján, hogy az Ingenuity hibátlanul teljesítette a küldetést, és sikeres felszállás, majd lebegés után sikerrel landolt, ráadásul közben még egy kisebb fordulatot is végrehajtott.

A történelmi repülést a széljárás tanulmányozása után időzítették be, maximalizálva annak az esélyét, hogy sikeres legyen az alig pár másodperces repülés. Az Ingenuity 3 méteres magasságba emelkedve 20 másodpercet lebegett, majd másodpercenként egy métert ereszkedve landolt újra a marsi Jezero-kráter talaján. A Marsról kapott adatok alapján mind az Ingenuity rotorlapátjai, mind az akkumulátora sértetlen állapotban maradt a repülés végére.

A repülés visszaigazolása után ünneplésben tört ki az irányítóterem, de a gratulációk után gyorsan elhangzott, hogy ez még csak a kezdet, a folytatásban hasonlóan kemény munka kell majd a további küldetésekhez. Előtte viszont bővebben értékeli majd a NASA a hétfő eredményt, magyar idő szerint este 8-kor jelentkeznek bővebb tájékoztatóval.

A hétfői repülésen a landolás volt talán a leginkább kritikus pillanat, az Ingenuity ugyanis egy elbaltázott manőver után nem tudja újra egyenesbe állítani magát, és ebben a Perseverance sem tud a segítségére lenni, tehát egy rossz földet érés azonnal a tesztek végét jelentette volna.

A folytatásban további, egyre erősödő tesztek jönnek majd, aminek a végén már 5 méterre is felemelkedik majd, és akár 50 méterre el is elhagyhatja a landolási zóna területét.

Az Ingenuity első repüléséről hétfőn még csak a marshelikopter 0,5 megapixeles, fekete-fehér kamerájának képei futottak be, a nagyobb felbontású, színes felvételeket később tölti le és adja közre majd a NASA.

A marsi ég meghódítása ráadásul valódi tiszteletadás volt a közel 120 évvel ezelőtti, hasonló technológiai ugrás előtt, amikor a Wright fivérek az első irányított repüléssel a Föld (és az emberigés) történetének első repülését hajtották végre. Az Ingenuity ugyanis magával vitt egy apró szövetdarabot a Wright fivérek gépét borító anyagból. (hirado.hu, telex.hu nyomán)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter a mesterséges intelligencia európai közösségének létrehozását javasolta vasárnap az innovációs erőforrások jobb összehangolása érdekében. "Ez a projekt összehozná a legjobb kutatókat, a legjobb tudósokat, a legjobb start-upokat és a legjobb adatközpontokat közös elvek...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 15:40 ]
Kiderült, a metabolitoktól függ, hogy valaki mennyire fitten éli meg az idősebb kort. Ennek ismeretében a kutatók egy új vérvizsgálati módszert is kidolgoznak, amely akár már a harmincéveseknél meg tudja állapítani, milyen a biológiai életkoruk, és milyen betegségekre lehetnek emiatt hajlamosak. A Pittsburgh-i Egyetem...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 8:58 ]
A világjárvány idején a kutatók elsősorban a Covid tüdőkárosító hatásait vizsgálták. Azonban kiderült, a betegség gyakorlatilag az egész testet érintheti. Idővel az is kiderült, hogy melyik szervünk szenvedte el a legtöbb kárt a járványban, melyikhez köthető a legtöbb haláleset. Az egy évvel korábbi adatokhoz...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 8:06 ]
Beolvasás folyamatban