Tudomány
Nagyméretű ókori temető maradványaira bukkantak horvát régészek Hvar szigetén
Betűméret:             

A 4. század közepéről és az 5. század elejéről származó nagyméretű temető (nekropolisz) maradványaira bukkantak horvát régészek Hvar szigetén, a 17. században épült Radošević-palota kertjében - adta hírül a Telegram.hr című horvát hírportál.

A maradványokra a városi könyvtár és olvasóterem felújítása során találtak rá, a feltárási munkálatok két hónapja folynak aktívan.

A feltárást végző cég, a Kantharos tájékoztatása szerint hatvanöt négyzetméteren húsz sírhelyet találtak, amelyben harminckét ember csontmaradványai voltak. Egyszerű földi síremlékek mellett amforákba temetett és cseréppel fedett csontmaradványokra is bukkantak, valamint egy felfalazott síremlékre, amelyben tizenkét ember maradványai voltak.

Ezen felül találtak még a második századból származó kőfalmaradványokat és egy ötödik századból származó városkapu részeit.

A legtöbb síremléket egy vagy több kerámia edény, lámpa, üvegtároló, érme és egyéb apróság is díszítette.

Ez az eddig a leggazdagabb és legértékesebb, késő ókorból visszamaradt régészeti lelőhely Hvar szigetén - közölte a feltárásokat végző vállalat, hozzátéve, hogy a leletek betekintést nyújthatnak az akkori temetkezési szokásokba, de új ismereteket adhatnak a városok hálózatának kialakulásáról is.

A térségben a közelmúltban több hasonló jelentős feltárást is végeztek régészeti csoportok. Trogirban 2016-ban egy 18 sírhelyet tartalmazó római nekropoliszt találtak. 2020-ban pedig Hvar partjainál két kétezer éves, jó állapotban fennmaradt amforákat és kerámia edényeket szállító hajóroncsot fedeztek fel. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
mukica
2021. JÚNIUS 23. [ 15:00 ]

Biztos görögök lehettek, ha már szerettek olvasni.


Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter a mesterséges intelligencia európai közösségének létrehozását javasolta vasárnap az innovációs erőforrások jobb összehangolása érdekében. "Ez a projekt összehozná a legjobb kutatókat, a legjobb tudósokat, a legjobb start-upokat és a legjobb adatközpontokat közös elvek...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 15:40 ]
Kiderült, a metabolitoktól függ, hogy valaki mennyire fitten éli meg az idősebb kort. Ennek ismeretében a kutatók egy új vérvizsgálati módszert is kidolgoznak, amely akár már a harmincéveseknél meg tudja állapítani, milyen a biológiai életkoruk, és milyen betegségekre lehetnek emiatt hajlamosak. A Pittsburgh-i Egyetem...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 8:58 ]
A világjárvány idején a kutatók elsősorban a Covid tüdőkárosító hatásait vizsgálták. Azonban kiderült, a betegség gyakorlatilag az egész testet érintheti. Idővel az is kiderült, hogy melyik szervünk szenvedte el a legtöbb kárt a járványban, melyikhez köthető a legtöbb haláleset. Az egy évvel korábbi adatokhoz...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 8:06 ]
Beolvasás folyamatban