Tudomány
Megtalálták Newton 350 éve elveszettnek hitt jegyzetfüzetét

Megtalálták Isaac Newton 350 éve elveszettnek hitt jegyzetfüzetét. A világhírű tudós kézirata a Cambridge-i Egyetemi Könyvtár gyűjteményébe került - írja a Cambridge Independent.

Mint kiderült, a kéziratot Newton korabeli barátja és munkatársa, John Wickins őrizte meg. Wickins a füzetbe jegyezte le Newton eszmefuttatásait, amikor szobatársak voltak az egyetemen.

A kéziratban 12 ezer szó angol, és 5 ezer szó latin nyelvű szöveg található. Ezzel ez a legterjedelmesebb Newton-gyűjtemény, amelyet az elmúlt fél évszázadban került napvilágra.

Newtont minden idők egyik legnagyobb matematikusaként és fizikusaként tartják számon, legnagyobb hatású elméletei közé tartoznak a mozgáselméletei, valamint az általa megalkotott gravitációs törvény.

Halála után ismertté váltak vallási-teológiai nézetei is, amelyekben szintén határozott álláspontot foglalt el. Közismert például, hogy tagadta a Szentháromságot, de a teológiai nézetei máig spekulációk és viták tárgya. A jegyzetfüzet latin nyelvű részében Newton Isten tökéletes jövőbelátásának az emberi szabad akarattal való összeegyeztethetőségét vitatta meg.

A füzet több, Newton által írt levelet is tartalmaz, amelyekből többek között kiderül, hogy az 1670-es években a tükrös távcsövek tökéletesítésén dolgoztak Wickinssel.

Dr. Jill Whitelock, a Cambridge-i Könyvtár munkatársa szerint a jegyzetfüzet remekül kiegészíti Newton eddig ismert munkáit, és jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy jobban megértsük Newton személyét és írásait. (szmo.hu)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Kedden nagyon erős napkitörést észlelt a NASA, olyan erőset, hogy az a legintenzívebb, X-osztályú besorolást kapta – írja a phys.org hírére hivatkozva a telex.hu. A napkitörés, mint azt a phsy.org ismerteti, olyan erőteljes energiakitörés, amely hatással lehet a rádiótávközlésre, az elektromos hálózatra, a...
2022. MÁJUS 11.
[ 6:01 ]
Az Eli Lilly nevű gyógyszergyártó cég 72 héten át több mint 2500 ember bevonásával végzett kísérletet azzal a gyógyszerrel, amit a 2-es típusú cukorbetegség ellen is bevetne. Az amerikai Eli Lilly nevű gyógyszergyártó cég javában teszteli azt az új gyógyszerét, amit a 2-es típusú cukorbetegség, valamint az elhízás...
2022. MÁJUS 10.
[ 13:44 ]
Ökölvívókat és harcosokat ábrázoló, több méter magas szobrok darabjai kerültek elő a szardíniai Mont´e Prama ásatási területén, amelyet régészek a szigetet a vaskorban lakó civilizáció leletei kincsesbányájának tartanak. Két, férfit ábrázoló szobor törzse, egy fej, lábdarabok és más testrészek...
2022. MÁJUS 9.
[ 12:22 ]
Beolvasás folyamatban