Tudomány
Kihalt az influenzavírus egyik variánsa
Betűméret:             

Bármilyen meglepő, a koronavírus-járványnak köszönhetjük, hogy kihalt az influenzavírus egyik variánsa, írja az Index.hu.

Az utóbbi idők vírusokkal összefüggő rossz híreit, amelyek közé elsősorban az új típusú koronavírus, illetve a majomhimlő vírusa tartozik, most végre egy jó hír követi. A szintén évente több millió fertőzést, világszerte legalább félmillió halálesetet és dollár milliárdokban mérhető károkat okozó influenzavírus egyik variánsa – úgy tűnik – kihalt. Ez természetesen azt jelenti, hogy oltani sincs értelme ellene.

De nézzük a részleteket! Jelenleg az influenza vírusának két altípusa, az influenza A, illetve B okozza a humán fertőzéseket. Az influenza A vírusok által okozott fertőzések két további csoportra oszthatók: idetartozik a H1N1 és a H3N2. Az influenza B vírusok közül az utóbbi években az úgynevezett Viktória- és Yamagata-vonalba tartozó variánsok fertőztek. Eddig.

Az influenza B vírus Yamagata-vonala ugyanis egyszerűen eltűnt, kihaltnak tekinthető. Erről Magyarországon először Kemenesi Gábor virológus számolt be, aki Facebook-oldalán egy hongkongi tanulmányt elemzett erről.

Azóta mindezt számtalan kiváló minőségű tudományos közlemény tárgyalta, többek között az egyik legmagasabb presztízsű és tudománymetriai szempontból is legmagasabban rangsorolt interdiszciplináris folyóirat, a Nature is. Mindez ráadásul feltehetőleg a Covid-járvány miatt életbe léptetett óvintézkedéseknek köszönhető, amelyek mintegy járulékos haszonként az ugyancsak hasonló módon terjedő influenzavírusok által okozott fertőzéseket is csökkentették.

Az utóbbi években fertőzéseket okozó influenzavírus-variánsok közül, úgy tűnik, háromnak sikerült túlélnie a Covid-járvány alatt alkalmazott intézkedéseket, a negyedik influenzavírus, tehát az influenza B Yamagata-vonala viszont nem tudott mit kezdeni mindezzel, egyszerűen eltűnt, minden bizonnyal kihalt.

Ebből logikusan következik, hogy oltani sincs értelme ez ellen a vírus ellen.

Az influenza elleni védőoltások jellemzően a fenti négy vagy a négyből legalább három törzset tartalmaznak a WHO, illetve a CDC ajánlásai szerint. A négykomponensű oltásokban annak eltűnése ellenére is változatlanul szerepel az influenza B Yamagata, míg a háromkomponensű oltásokból természetesen kimarad. Érdemes tehát elgondolkodni azon, hogy ha választhatunk, melyiket adassuk be magunknak.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Jóváhagyták az amerikai egészségügyi hatóságok egy olyan immunterápiás gyógyszernek a használatát, amelyről bebizonyosodott, hogy képes késleltetni az 1-es típusú cukorbetegség kialakulását - írta honlapján pénteken a BBC. Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhatóság (FDA) csütörtökön adta meg a hivatalos...
2022. NOVEMBER 18.
[ 12:18 ]
Ismét közzétették a legtöbbet idézett kutatók listáját, amelyre idén négy magyar tudós is felkerült. Mint a Semmelweis Egyetem csütörtöki közleményében olvasható, a listán szerepel az egyetem két professzora is: Ferdinandy Péter, tudományos és innovációs rektorhelyettes, a Farmakológiai és Farmakoterápiás...
2022. NOVEMBER 17.
[ 12:00 ]
A Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia 2022. évi Kristálygömb Díját a kuratórium (Kastori Rudolf akadémikus, dr. Gábrity Molnár Irén és dr. Csányi Erzsébet) egyhangúlag dr. Vastag Ernának ítélte oda a biotechnikai tudományok, a növényélettan, növényanatómia, az abiotikus és biotikus stressztényezők, a...
2022. NOVEMBER 11.
[ 22:26 ]
Beolvasás folyamatban