Tudomány
2020 óta látványosan gyorsul a Föld forgása
Betűméret:             

Az elmúlt két évben felgyorsult a Föld forgási sebessége, amit különféle adatok is igazolnak – írta meg a TimeAndDate.com. A portál szerint az emberek mindebből semmit nem érzékelnek, de az informatikai rendszerek és atomórák megszenvedhetik, mert azok nem tudják nyomon követni az „elveszett” időt.

Bár az alapvetés úgy szól, hogy egy nap 24 óráig tart, ez nem teljesen igaz. Ezt az atomórák mérései is igazolják, az oka pedig az, hogy a Földnek napjainkban már kevesebb időre van szüksége ahhoz, hogy egy teljes fordulatot tegyen a tengelye körül. (Ahogy érzékelhető, ez nem mindig volt így, sőt: egy ideig kifejezetten lassulás volt tapasztalható.)

A gyorsulás miatt rekordok is születtek: 2020-ban jegyezték fel a 28 legrövidebb napot. 2022. június 29-én bolygónk pedig minden idők leggyorsabb fordulatát hajtotta végre, aminek eredményeként a szokásos 24 óra valójában 1,59 ezredmásodperccel rövidebb ideig tartott.

A Föld változó forgási sebességének pontos háttere még nem ismert, de elméletek azért vannak. Többen úgy vélik, hogy a jelenségnek az olvadó jégsapkákhoz lesz köze, vagy a mélyen lévő olvadt mag időszakos elmozdulásához. Mások a szeizmikus aktivitással magyarázzák e furcsa kilengéseket.

A jelenség nem teljesen következmények nélküli, mivel az atomórák – amiket például a GPS-szel felszerelt műholdakban is használnak – nem veszik figyelembe a Föld változó forgását. A helyzet miatt a számítógépek és kommunikációs rendszerek is megzavarodhatnak. És hogy mi lehet a megoldás? Sokan úgy vélik, hogy a történelem során először lehet majd szükség egy úgynevezett negatív szökőmásodperc beiktatására, írja a hvg.hu.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Jóváhagyták az amerikai egészségügyi hatóságok egy olyan immunterápiás gyógyszernek a használatát, amelyről bebizonyosodott, hogy képes késleltetni az 1-es típusú cukorbetegség kialakulását - írta honlapján pénteken a BBC. Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhatóság (FDA) csütörtökön adta meg a hivatalos...
2022. NOVEMBER 18.
[ 12:18 ]
Ismét közzétették a legtöbbet idézett kutatók listáját, amelyre idén négy magyar tudós is felkerült. Mint a Semmelweis Egyetem csütörtöki közleményében olvasható, a listán szerepel az egyetem két professzora is: Ferdinandy Péter, tudományos és innovációs rektorhelyettes, a Farmakológiai és Farmakoterápiás...
2022. NOVEMBER 17.
[ 12:00 ]
A Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia 2022. évi Kristálygömb Díját a kuratórium (Kastori Rudolf akadémikus, dr. Gábrity Molnár Irén és dr. Csányi Erzsébet) egyhangúlag dr. Vastag Ernának ítélte oda a biotechnikai tudományok, a növényélettan, növényanatómia, az abiotikus és biotikus stressztényezők, a...
2022. NOVEMBER 11.
[ 22:26 ]
Beolvasás folyamatban