Tudomány
Azonosították, honnan eredhetnek az első koronavírusos esetek
Betűméret:             

Egy nemzetközi kutatócsoportnak sikerült visszavezetnie a vuhani Huanan kereskedelmi piacig a legkorábbi koronavírusos eseteket, ezzel is megerősítve, hogy a vírus onnan indulhatott világjáró útjára – írja az IFL Science. A Science szaklapban megjelent tanulmány szerint a piac volt a járvány korai epicentruma.

Ez az eredmény egyébként egybevág a korábbi elképzelésekkel, amiket a kínai hatóságok már a járvány elején igyekeztek cáfolni. „Ezek a legmeggyőzőbb és legrészletesebb tanulmányok arról, hogy mi történt Vuhanban a COVID-19 világjárvány legkorábbi szakaszában” – mondta Stephen Goldstein, a Utah-i Egyetem humángenetikai tanszékének posztdoktori tudósa, a tanulmány egyik szerzője.

Meggyőzően kimutattuk, hogy a vuhani Huanan piacon vadállat-eladások szerepet játszanak a betegség első emberi eseteinek megjelenésében.

A kutatócsapat első bizonyítéka egy tanulmányból származik, amelyet eredetileg 2021 elején tett közzé az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a COVID-19 legelső eseteiről. A WHO által talált 174 beteg közül a kutatók 155 fő valószínű otthonát és munkahelyét tudták visszafejteni. Egyértelmű minta rajzolódott ki. A betegek első csoportja közelebb élt a piachoz, mint az a populáció véletlenszerű mintája alapján várható lenne.

De nem ez az egyetlen bizonyíték, amit a kutatócsapat talált. A COVID-19 kezdetei óta több leszármazási vonal kering a világon – jelenleg az omikron BA.5-nél tartunk, de 2019-ben még csak A és B volt jelen. Sokáig úgy gondolták, hogy csak a B leszármazási vonal volt jelen a piacon – de az újabb kutatások ezt megkérdőjelezték, ugyanis egy idei preprint megerősítette az A leszármazási vonal jelenlétét a helyszínen. Ha a piac egyszerűen egy korai szuperterjesztő esemény helyszíne lett volna egy máshonnan eredő vírus számára, nagyon meglepő lenne, ha mindkét vonal így jelen lenne. Ehelyett sokkal valószínűbb, hogy mindkét származási ág egymástól függetlenül indult a piacon, és az első esetek már 2019 novemberében előfordulhattak, mondják a kutatók.

Ha ezt hozzáadjuk a piacon belüli térbeli elemzések eredményeihez, minden azt sugallja, hogy a COVID-19 világjárvány forrása nagy valószínűséggel a Huanan piac délnyugati sarkában található kis standok egy vagy több csoportja volt – az a rész, ahol a kereskedők élő emlősöket, köztük mosómedvéket, kutyákat, borzokat és vörös rókákat árultak. (24.hu)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter a mesterséges intelligencia európai közösségének létrehozását javasolta vasárnap az innovációs erőforrások jobb összehangolása érdekében. "Ez a projekt összehozná a legjobb kutatókat, a legjobb tudósokat, a legjobb start-upokat és a legjobb adatközpontokat közös elvek...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 15:40 ]
Kiderült, a metabolitoktól függ, hogy valaki mennyire fitten éli meg az idősebb kort. Ennek ismeretében a kutatók egy új vérvizsgálati módszert is kidolgoznak, amely akár már a harmincéveseknél meg tudja állapítani, milyen a biológiai életkoruk, és milyen betegségekre lehetnek emiatt hajlamosak. A Pittsburgh-i Egyetem...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 8:58 ]
A világjárvány idején a kutatók elsősorban a Covid tüdőkárosító hatásait vizsgálták. Azonban kiderült, a betegség gyakorlatilag az egész testet érintheti. Idővel az is kiderült, hogy melyik szervünk szenvedte el a legtöbb kárt a járványban, melyikhez köthető a legtöbb haláleset. Az egy évvel korábbi adatokhoz...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 8:06 ]
Beolvasás folyamatban