Tudomány
Nyelv és megismerés - Nyelvészeti kutatások határon innen és túl
30. Egyetemi Nyelvészeti Napok az újvidéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéken
Betűméret:             

Az újvidéki Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékén idén, november 8-án, délelőtt fél tíztől 30. alkalommal tartották meg a hagyományos, Egyetemi Nyelvészeti Napok néven futó nemzetközi tudományos tanácskozást.

A konferencia átfogó témája ezúttal a nyelvi megismerés volt, amely lehetőséget adott a legújabb nyelvészeti kutatások áttekintésére határon innen és túl.

Az idei tanácskozás két év után immár újra élőben zajlott, lehetővé téve, hogy a résztvevők kellemes munkalégkörben osszák meg nézeteiket és kutatási eredményeiket. A 35 előadó most négy ország több, mint tíz városának tudományos intézményeiből érkezett. Legtöbbjük az Újvidéki Egyetem kötelékébe tartozik, de részvételükkel magyarországi, szlovákiai és horvátországi előadók is megtisztelték a rendezvényt.

A konferenciát a Magyar Tanszék nevében dr. Toldi Éva tanszékvezető nyitotta meg a Bölcsészkar mozitermében, majd ezt követően a jelenlévők meghallgathatták a plenáris előadókat, dr. Žagar Szentesi Orsolyát, aki Zágrábból érkezett, és Igenemek a magyarban és a horvátban – kontrasztív tipológiai és funkcionális megközelítésben címmel tartott előadást, valamint dr. Hoffmann István akadémikust Debrecenből, aki A Magyar Nemzeti Helynévtárról címmel ismertette a hallgatóságot a Magyar Tudományos Akadémia támogatásával folyó, azonos nevű időszerű programmal.

Ezt követően a konferencia két szekcióban, három-három ülésszakban folytatta munkáját délután fél ötig a Kar mozi-, valamint dísztermében.

A konferencia előadásait szinte lehetetlen volna szűkebb témakörökbe sorolni, hiszen napjaink kutatásai egyre fokozottabban az inter-, sőt multidiszciplinaritás felé hajlanak, ezenkívül szinkrón, illetve diakrón, részben magyar, részben kontrasztív vagy fordítói szempontú kutatási módszereket követnek. Nagy vonalakban mégis megkíséreljük ismertetni az elhangzottakat.

A tanácskozás jelentős részét dr. Hoffmann István előadásához csatlakozó névtani jellegű prezentációk képezték.

Átfogóan ide sorolhatóak dr. Molnár Csikós László (Ada): A vajdasági magyar helységnevek hivatalos használatának problémái; Varga Éva (Újvidék): Temerin helynevei régen és ma; Rasztovác Henrietta (Újvidék): Helynévi adatok gyűjtése hagyományos módszerrel és az internetben rejlő lehetőségek; Simon László MA (Budapest): A földrajzi nevek egy érdekes típusa: a védett természeti értékek elnevezései; valamint dr. Pásztor-Kicsi Mária – dr. Horváth Futó Hargita (Újvidék): A nevek szövegbe integrálódása Végel László regénytrilógiájában című előadása.

Az előző plenáris előadóhoz, dr. Žagar Szentesi Orsolyához hasonlóan azonban többen is különböző szempontú, kimondottan nyelvtani kötődésű témákat taglaltak.

Itt említendőek a következő előadók és előadások: dr. Oszkó Beatrix (Budapest – Újvidék): Mi ülhet a magyarban? Egy testtartásige alanyainak vizsgálatáról; dr. Várnai Zsuzsa – dr. Sipos Mária (Budapest): A magyar fekszik kvázikopuláról; dr. Turi Gergő (Budapest). Az információszerkezet és a prozódia szerepe a hatókörértelmezéseben; dr. H. Varga Márta (Budapest – Belgrád): Képző vagy nem képző? (A kicsinyítő képzők derivációs és inflexiós jegyei); valamint Tüskei Vilma MA (Újvidék): A meg igekötős igék szerb szótári megfeleltetései.

Az említetteken kívül több lexikológiai, frazeológiai, terminológiai illetve kognitív szemantikai kötődésű előadás is elhangzott.

Ide sorolhatóak: dr. Katona Edit (Újvidék): Komplex események metonimikus megnevezései kognitív tükörben; dr. Nádor Orsolya (Pozsony): A frazeológia mint a nyelvi világkép tükrözője a magyar nyelvkönyvekben; Rosenberg Mátyás MA (Budapest): „Az a kis nyikhaj összecsukta a verdáját szombat este egy kanyarban” – Romani kölcsönzések használata és jelentésváltozása a magyar nyelvben; dr. Andrić Edit (Újvidék): Frazeológiai internacionalizmusok a magyar és szerb nyelvben; valamint Tóth Juhász Timea MA (Újvidék): Vajdaság Autonóm Tartomány Hivatalos Lapja szerbről magyarra való fordításának áttekintése.

Emellett számos szociolingvisztikai kutatást ismertető előadást is hallhattunk.

Ebbe a kategóriába sorolhatóak: dr. Borbély Anna (Budapest): Longitudinális kutatás a kétnyelvűségről (1990–2021); Berente Anikó MA – dr. Németh Miklós – dr. Kontra Miklós – dr. Schirm Anita – dr. Sinkovics Balázs (Szeged): Nyelvi vélekedések mintázatai Szegeden és környékén; dr. Vukov Raffai Éva (Szabadka): Nyelvi erőforrások szerepe a nyelvi életrajzokban; dr. Kovács Rácz Eleonóra (Újvidék): Szerbnyelv-használat bizonyos beszédszituációk függvényében; valamint Zentai Péter (Szeged): A látható nyelv zentán.

S végül, de nem utolsó sorban megemlítendőek azok az inter- vagy multidiszciplináris előadások, melyek az oktatásban, nevelésben nyerhetnek alkalmazást.

Ezek: Marthy Annamária MA (Budapest): A szülésznőszülő nő kommunikáció vizsgálata tananyagfejlesztés céljából; Vermeki Boglárka MA (Belgrád): A gyermekek spontán beszédének jellemzői – szógyakorisági és kulcsszóvizsgálatok a KorSzak gyermeknyelvi korpuszon; dr. Szűts Zoltán (Eger) – dr. Törteli Telek Márta (Szabadka): Az olvasási készségek képernyőről történő fejlesztése; valamint Móricz Virág Kinga (Újvidék): A nyelvi kompetencia iskolai érvényesülésre gyakorolt hatása.

A tanácskozás lezárása előtt, valamint az ülésszakok közötti szünetekben konstruktív véleménycserére nyílt alkalom a hallgatóság és a résztvevők között.

A konferencia megvalósítását a Bethlen Gábor alap támogatta.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Stipsicz András matematikusnak, az MTA rendes tagjának és a Pál Csaba biológusnak, az MTA levelező tagjának is odaítélte az Európai Kutatási Tanács az elmúlt tíz évben jelentős kutatási eredményeket elérő, vezető kutatók számára kiírt Advanced Grantet. Az Európai Unió legjelentősebb, felfedező kutatásokat...
2024. ÁPRILIS 11.
[ 14:58 ]
Először végeztek Magyarországon a magzat altatásával járó méhen belüli beavatkozást a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján – tudatta az egyetem hivatalos honlapja, amelyet a telex.hu szemléz. Az eljárással sikerült elkerülni, hogy az érintett baba extrém koraszülött legyen. Az első sikeres...
2024. ÁPRILIS 9.
[ 22:25 ]
Elhunyt Peter Higgs Nobel-díjas brit elméleti fizikus, aki évtizedekkel az „isteni részecskeként” is emlegetett Higgs-bozon létének tudományos igazolása előtt megjósolta e közvetítő részecske létezését. 94 éves korában meghalt Peter Higgs Nobel-díjas brit fizikus, a Higgs-bozon részecskék felfedezője – írta a BBC...
2024. ÁPRILIS 9.
[ 20:05 ]
Beolvasás folyamatban