Tudomány
Ezek a tünetek vérszegénységre utalhatnak
Betűméret:             

A vérszegénység vagy más néven anémia egy rettegett állapot, hiszen a lakosság jelentős hányadánál fennáll és a tünetei alapján nem ismerhető fel egykönnyen. Alapvetően akkor beszélhetünk erről az állapotról, amikor a szervezetben az oxigénszállításért felelős vörösvérsejtek és az azokkal együttműködő hemoglobin nevű fehérjék mennyisége normál szint alá csökken. Emiatt a sejtek nem kapnak elegendő oxigént, illetve tápanyagot, ami számos formában megmutatkozik rövid távon, hosszú távon pedig komoly szövődményeket is okozhat.

A vérszegénység kialakulásának legáltalánosabb oka a szervezetben fellépő vashiány, de a B12-vitamin és a folsav hiánya, valamint egyes fertőzések vagy komoly vérveszteséggel járó külső hatások is eredményezhetik. Ennél is fontosabb azonban tisztában lenni azzal, hogy milyen tünetekről ismerhetjük fel ezt az állapotot, illetve hogy hogyan tudjuk azt megelőzni.

Testi jelzések, amelyek anémiára utalhatnak

A vérszegénység, ahogyan már említettük, egy alattomos állapot, hiszen lassan és lappangva alakul ki – emiatt pedig igen nehéz beazonosítani, hacsak nem végeztetünk laboratóriumi vizsgálatokat. Az alábbi tünetek azonban klasszikusan erre az állapotra utalnak, így ha ezeket huzamosabb időn át tapasztaljuk magunkon, érdemes felkeresni egy szakorvost, aki további kivizsgálásokat javasolhat.

Az egyik leggyakoribb jele a bőr és a kötőhártya sápadtsága, ez a vashiányra és az anémiára egyaránt jellemző. De egyéb külső jelzések is utalhatnak a kondícióra: ilyen például a berepedezett szájzug, a száraz, viszkető bőr, a törékeny körmök vagy éppen a fokozott hajhullás. Emellett az is aggodalomra adhat okot, ha azt tapasztaljuk, hogy a sebeink nehezen gyógyulnak be.

A legárulkodóbb tünetek közé tartozik még a fáradékonyság, az állandó tompaság, a fizikai és mentális gyengeség. Ezek pedig természetesen egyéb kellemetlenségeket is hoznak magukkal: a beteg például hajlamosabb lehet az ingerlékenységre, de csökkenhet a teljesítőképessége és a koncentrációs képessége is. Klasszikusan ide sorolható még a fülzúgás is, amelyről sok páciens beszámol, de a gyakori szédülés és egyes esetekben az ájulás is. Vannak, akiknél álmatlanság is jelentkezik, sőt akadnak olyanok, akik látási zavarokra is panaszkodnak vérszegénység esetén.

Amennyiben a vashiányos típusban szenvedünk, nyelési fájdalmakat is észlelhetünk, ami a nyelv égő érzésével társul. Emellett pedig egyes esetekben olyan emésztőszervi panaszok is felmerülhetnek, mint az étvágytalanság, a puffadás, a hányinger vagy akár a székrekedés.

Tegyünk ellene!

A vérszegénység tehát egy kellemetlen tünetekkel járó kondíció, amit nem egyszerű felismerni – ám jó hír, hogy ha már diagnosztizálták, a kezelése nem bonyolult. Amennyiben az orvosunk néhány vizsgálat után megállapította, hogy anémiában szenvedünk, javasolhat gyógyszeres kezelést, de a helyes étrend kialakítása is kulcsfontosságú az egészségünk visszanyerésében. Mivel a vérszegénység általában a vas, a B12-vitamin, illetve a folsav hiánya miatt alakul ki, a tápanyagbevitelünket ennek megfelelően kell kialakítani.

Célszerű minél több hüvelyes zöldséget fogyasztani, ezekből ugyanis már egy kis mennyiség is képes fedezni a napi vasszükségletünket – a szójabab az egyik legjobb választás ilyen szempontból. Még jobban tudjuk hasznosítani az állati eredetű összetevőkből érkező vasat, így együnk minél több vörös húst, illetve májat! (Persze ez a vegetáriánusokra nem vonatkozik!)

A sötétzöld leveles zöldségek fogyasztása is kiemelten ajánlott. Egyrészt magas a vas- és folsavtartalmuk, másrészt valóságos jolly jokernek számítanak, ha vérszegénységről van szó: a leveleik zöld színét adó klorofill kémiai és molekuláris szempontból nagyon hasonlít az emberi szervezetben található hemoglobinra. Ebből tehát a mi szervezetünk is profitálhat, hiszen antioxidáns, vérképző hatású és az oxigénszállítást is segíti. Ha nem tudunk a zöld levelesekből kellő mennyiséget fogyasztani, akkor a klorofillt étrend-kiegészítő formájában is bevihetjük a szervezetünkbe, akár tablettaként, akár speciális folyadékként.

Ha a B12-vitamin-bevitelünket növelnénk, akkor olyan húsokat érdemes fogyasztanunk, mint a juh és a bárány, de a lazacban is nagyon magas a vitamin szintje. Vegetáriánusként tejből, tejtermékekből, sajtból és tojásból is magunkhoz vehetjük a szükséges mennyiséget. Ami a folsavat illeti, a már említett hüvelyesek és a klorofillban gazdag zöld levelesek is jó választásnak bizonyulnak. Ugyanakkor a brokkoli, a tojás, az avokádó és a földimogyoró is bőséggel tartalmazza ezt a tápanyagot.

Láthatjuk tehát, hogy az anémia – bármennyire ijesztően is hangzik – nem egy súlyos kondíció, amennyiben felismerjük és tudatosan fellépünk ellene. Csak egy kis odafigyelés, egy egészséges étrend és az orvosunk tanácsainak a követése kell ahhoz, hogy megszűnjenek a bosszantó tünetek, és újra teljes életet élhessünk fülzúgás és állandó fáradtság nélkül!

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter a mesterséges intelligencia európai közösségének létrehozását javasolta vasárnap az innovációs erőforrások jobb összehangolása érdekében. "Ez a projekt összehozná a legjobb kutatókat, a legjobb tudósokat, a legjobb start-upokat és a legjobb adatközpontokat közös elvek...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 15:40 ]
Kiderült, a metabolitoktól függ, hogy valaki mennyire fitten éli meg az idősebb kort. Ennek ismeretében a kutatók egy új vérvizsgálati módszert is kidolgoznak, amely akár már a harmincéveseknél meg tudja állapítani, milyen a biológiai életkoruk, és milyen betegségekre lehetnek emiatt hajlamosak. A Pittsburgh-i Egyetem...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 8:58 ]
A világjárvány idején a kutatók elsősorban a Covid tüdőkárosító hatásait vizsgálták. Azonban kiderült, a betegség gyakorlatilag az egész testet érintheti. Idővel az is kiderült, hogy melyik szervünk szenvedte el a legtöbb kárt a járványban, melyikhez köthető a legtöbb haláleset. Az egy évvel korábbi adatokhoz...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 8:06 ]
Beolvasás folyamatban