Tudomány
Gyűrűs napfogyatkozásra készülnek az Egyesült Államok nyugati államaiban
Betűméret:             

Több tízmillió amerikainak lehet része "tűzgyűrűs" napfogyatkozásban szombaton az Egyesült Államok nyugati részén, valamint az amerikai kontinens szinte teljes hosszában.

Nyugati parti idő szerint a déli órákban a Hold kitakarja a Napot, amelynek fénye gyűrűként jelenik meg a Hold körül.

A jelenség mintegy 210 kilométer széles sávban látható Oregon államtól Utah, Nevada, Új-Mexikó és Texas államokon keresztül egészen Brazíliáig. A napfogyatkozás összesen két és fél órán keresztül tart majd, amikor a Hold elkezdi kitakarni a napot, és 5 perc hosszúságban éri el csúcspontját, amikor a Nap koronaként világít a Hold korongja körül.

A csillagászati látványosság útvonalán az Egyesült Államokban mintegy 6,5 millió ember él, és további csaknem 70 millió embernek rövid utazás után része lehet az élményben. Részleges napfogyatkozás az Egyesült Államok szinte egészében érzékelhető lesz.

Az október 14-i gyűrűs napfogyatkozás mintegy fél évvel előzi meg a teljes napfogyatkozást, amelyet az Egyesült Államok keleti részén lehet majd érzékelni 2024. április 8-án.

A szombaton látható gyűrűs napfogyatkozás annyiban különbözik a teljes napfogyatkozástól, hogy a Hold-Föld távolság miatt a "gyűrűs" jelenség esetében a nap sugarai láthatók a Hold körül, miközben a teljes napfogyatkozáskor a Hold megfelelő távolságban van a Földtől ahhoz, hogy a Napot teljes egészében elsötétítse. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Elhunyt Vajda Mihály filozófus - illusztráció
2023. NOVEMBER 28.
[ 10:52 ]
Gyakran halljuk, mennyire fontos az egészséges, változatos étrend, ez azonban most tudományos megerősítést is kapott – méghozzá valóban biztató eredményekkel. Egy új, a norvég Bergeni Egyetem által végzett vizsgálat 467 354 személy várható élettartamát modellezte – olyanokét, akik étkezési szokásait egy 2006-ban...
2023. NOVEMBER 27.
[ 20:11 ]
Újra elindították szombaton Texas állam területéről a SpaceX űripari vállalat Starship űrrakétáját a sikertelen áprilisi teszt után, de ez a kísérlet sem sikerült, mert mindkét gyorsítórakéta a leválás után felrobbant, az űrhajóval pedig megszűnt a kommunikáció. Az első próbarepülésen, idén áprilisban...
2023. NOVEMBER 18.
[ 17:12 ]
Egy nemzetközi kutatócsoport az ELTE kutatóinak közreműködésével eddig nem ismert térszerkezeteket, óriás "mágneskígyókat" talált a Nap mágneses terében - közölte az ELTE az MTI-vel szerdán. A felfedezés közelebb viheti a kutatókat a Nap egyik legmakacsabb rejtélyének megértéséhez, a kígyószerű...
2023. NOVEMBER 8.
[ 17:15 ]
Beolvasás folyamatban