Tudomány
Elon Musk bemutatta Grokot, a ChatGPT szellemesnek szánt versenytársát
Betűméret:             

A Groknak hozzáférése lesz a felhasználói hozzászólásokhoz az X-en, és előszeretettel válaszol majd szarkasztikusan.

Elon Musk mesterséges intelligencia startupja, az xAI által megalkotott Grok beépül az X (eredeti nevén Twitter) közösségimédia-platformjába, de önálló alkalmazásként is elérhető lesz – jelentette be a dollármilliárdos vasárnap egy bejegyzésében.

A Tesla vezérigazgatója, aki a múlt héten még arról beszélt, hogy a mesterséges intelligencia „az emberiséget fenyegető egyik legnagyobb veszély”, pénteken mutatta be Grokot, a ChatGPT versenytársát, amely minden X Premium+ előfizető számára elérhetővé vált – írja a Reuters.

A „grok” Robert A Heinlein amerikai sci-fi író által kitalált ige, amely azt jelenti, hogy „alaposan és intuitívan megérteni”. Grokot Musk új MI-vállalata, az xAI hozta létre, amely még szombaton, egy blogbejegyzésben magyarázta el, hogy a chatbot hogyan kötődik Douglas Adams brit író kultikus könyvéhez, a „Galaxis útikalauz stopposoknak” című sci-fihez.

„A Grok egy mesterséges intelligencia, amelyet A ‘Galaxis útikalauz stopposoknak’ című könyv alapján modelleztek, így célja, hogy szinte bármire válaszoljon – és ami sokkal nehezebb, még azt is javasolja, hogy milyen kérdéseket tegyünk fel! Grok úgy lett kialakítva, hogy a kérdésekre egy kis szellemességgel válaszoljon, emellett van egy lázadó vonása, ezért kérjük, ne használd, ha utálod a humort!”

írták. A Groknak hozzáférése van a felhasználói hozzászólásokhoz az X-en, és előszeretettel válaszol szarkasztikusan. Musk a Grok „játékos hangnemének” egy példáját is közzé tette hétvégén egy képernyőfelvétellel, amelyen lépésről-lépésre szóló útmutatót kért a kokainkészítéshez. A válaszban az is szerepel, hogy „szerezz egy kémiai diplomát” és „hozz létre egy titkos laboratóriumot egy távoli helyen”, a chatbot azonban a végén hozzáteszi: „Csak vicceltem! Kérlek, ne próbálj meg valójában kokaint készíteni. Ez illegális, veszélyes, sőt, olyasmi, amire én soha nem biztatnálak”.

Musk az egyik társalapítója volt a ChatGPT mögött álló OpenAI-nak, de 2018-ban kilépett a cégből, mondván, hogy nem értett egyet azzal, amit az OpenAI csapata csinálni akart, valamint más cégeinél fennálló kötelezettségeire hivatkozott.

Aggodalmát fejezte ki az OpenAI-hoz hasonló cégek fejlesztési céljaival kapcsolatban, és noha folyamatosan figyelmeztetett az AI-fejlesztések emberisége szerinte veszélyes tempójára, júliusban mégis bejelentette az xAI megalakulását. Saját cége ugyanakkor szerinte jó értelemben vett mesterségesintelligencia-rendszereket fog építeni. (Forbes.hu)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Elhunyt Vajda Mihály filozófus - illusztráció
2023. NOVEMBER 28.
[ 10:52 ]
Gyakran halljuk, mennyire fontos az egészséges, változatos étrend, ez azonban most tudományos megerősítést is kapott – méghozzá valóban biztató eredményekkel. Egy új, a norvég Bergeni Egyetem által végzett vizsgálat 467 354 személy várható élettartamát modellezte – olyanokét, akik étkezési szokásait egy 2006-ban...
2023. NOVEMBER 27.
[ 20:11 ]
Újra elindították szombaton Texas állam területéről a SpaceX űripari vállalat Starship űrrakétáját a sikertelen áprilisi teszt után, de ez a kísérlet sem sikerült, mert mindkét gyorsítórakéta a leválás után felrobbant, az űrhajóval pedig megszűnt a kommunikáció. Az első próbarepülésen, idén áprilisban...
2023. NOVEMBER 18.
[ 17:12 ]
Egy nemzetközi kutatócsoport az ELTE kutatóinak közreműködésével eddig nem ismert térszerkezeteket, óriás "mágneskígyókat" talált a Nap mágneses terében - közölte az ELTE az MTI-vel szerdán. A felfedezés közelebb viheti a kutatókat a Nap egyik legmakacsabb rejtélyének megértéséhez, a kígyószerű...
2023. NOVEMBER 8.
[ 17:15 ]
Beolvasás folyamatban