Tudomány
WHO: Jelentős mértékben növekedhetnek a világon a rákos megbetegedések
Betűméret:             

Több mint 35 millióra emelkedhet az új rákos megbetegedések száma 2050-re a WHO szerint. A szervezet 2022-ben még csak 20 millió új rákos megbetegedést prognosztizált, így a mostani 35 millió ehhez képest 77 százalékos növekedést jelent.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Rákkutatási Ügynöksége (IARC) csütörtökön kiadott közleménye szerint az új esetek számának ugrásszerű növekedése mögött a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az elhízás és a légszennyezés áll.

Mivel a WHO 2022-ben 20 millió új rákos megbetegedést prognosztizált, a mostani 35 millió ehhez képest 77 százalékos növekedést jelent.

Mindez „egyaránt tükrözi a népesség elöregedését és növekedését, valamint az emberek kockázati tényezőknek való kitettségének változásait” – idézi a WHO közleményét a The Straits Times.

A dohányzás, az alkohol és az elhízás kulcsfontosságú tényezők a rákos megbetegedések növekvő gyakorisága mögött, a környezeti kockázati tényezők közül pedig továbbra is a légszennyezés a legfontosabb tényező

– áll a dokumentumban.

A WHO azt is megjegyzi, hogy a legnagyobb növekedés a legfejlettebb országokban várható, 4,8 millió új megbetegedéssel, mutat rá cikkében az index.hu. Százalékos arányban kifejezve azonban az ENSZ által használt humán fejlettségi index (HDI) szerinti legkevésbé fejlett országokban lesz a legnagyobb arányú – 142 százalékos – a növekedés.

A közepes tartományba tartozó országok esetében 2050-re közel a duplájára nő – 99 százalékos növekedéssel – a megbetegedések száma a WHO előrejelzése szerint.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

46 éves korában, tragikus hirtelenséggel elhunyt Jakab Ferenc virológus – közölte a Virológia Pécs Facebook-oldal és a Pécsi Tudományegyetem. Jakab egyetemi tanár volt, a Pécsi Tudományegyetem innovációs rektorhelyettese, a Nemzeti Virológiai Laboratórium vezetője. Jakab Ferenc professzort a Pécsi Tudományegyetem saját...
2024. FEBRUÁR 16.
[ 11:17 ]
Elejét vehetik a globális éhínség kialakulásának. A tengeri algák szaporítása és emberi táplálkozásra történő hasznosítása évtizedek óta foglalkoztatja a tudósokat. Ezek, a fehérjéket, ásványi anyagokat, vitaminokat és kedvező étrendi hatású zsírsavakat magas arányban tartalmazó vízi növények ma is sok...
2024. FEBRUÁR 16.
[ 9:11 ]
Január 21-én, a hajnali órákban egy 1 méter átmérőjű meteorit robbant fel Berlin közelében. Most sikerült megtalálni és azonosítani a darabjait. A meteoritdarabkákat a berlini Nemzeti Természettudományi Múzeum és a Német Űrkutatási Központ, valamint a Berlini Szabadegyetem munkatársai találták meg Berlintől 50...
2024. FEBRUÁR 13.
[ 22:20 ]
Beolvasás folyamatban