Tudomány
Szombaton sikeresen útnak indult a Szojuz a Nemzetközi Űrállomásra
Betűméret:             

Egy fehérorosz, egy orosz és egy amerikai űrhajóssal a fedélzetén szombaton, közép-európai idő szerint 13:36-kor útnak indult a Szojuz űrhajó a Bajkonur űrállomásról a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). A Szojuz MS-25 űrhajó indítását eredetileg csütörtökre tervezték, de akkor 20 másodperccel a felszállás előtt műszaki problémák miatt megszakították az indulást.

Az űrhajó fedélzetén a fehérorosz Marina Vasziljevszkaja, az amerikai Tracy Dyson, a NASA űrhajósa és Oleg Novickij orosz űrhajós indult a Földtől 400 kilométerre keringő űrállomásra, amelyen várhatóan hétfőn dokkolnak.

Vasziljevszkaja, aki a Belavia légitársaságnál dolgozik utaskísérőként, az első fehérorosz űrhajós. Dysonnak ez a harmadik, Novickijnak pedig a negyedik űrrepülése.

A fehérorosz űrhajósnő az ISS-en tervezett 12 napos tartózkodása alatt tudományos kísérleteket végez, és spektrális felvételeket készít a Föld felszínéről.

Novickij és Vasziljevszkaja két hét múlva a Szojuz MS-24 űrhajóval tér vissza a Földre az amerikai Loral O’Hara társaságában, aki 2023. szeptember 15-én érkezett az űrállomásra. Dyson szeptemberig marad az űrállomáson, majd Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub űrhajósokkal együtt indul haza. Az 59 éves Kononyenko tartja az ISS-en tartózkodás rekordját: szeptember 23-ig tartó ötödik missziójának végére átlépi az űrben töltött 1000 napot is, írja a 24.hu.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Elhunyt Peter Higgs Nobel-díjas brit elméleti fizikus, aki évtizedekkel az „isteni részecskeként” is emlegetett Higgs-bozon létének tudományos igazolása előtt megjósolta e közvetítő részecske létezését. 94 éves korában meghalt Peter Higgs Nobel-díjas brit fizikus, a Higgs-bozon részecskék felfedezője – írta a BBC...
2024. ÁPRILIS 9.
[ 20:05 ]
Karikó Katalin, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) tiszteleti tagja megtartotta székfoglaló előadását kedden, a Pesti Vigadó dísztermében. Karikó Katalin és Drew Weissman biokémiai felfedezéseikért megosztva kapták a 2023-as orvosi-élettani Nobel-díjat, kutatásukkal lehetővé tették egy hatékony mRNS-alapú vakcina...
2024. ÁPRILIS 9.
[ 17:13 ]
Ritka napfogyatkozásnak lehettek szemtanúi az emberek Észak-Amerikában április 8-án. Az esemény hatására több millió turista jelent meg az Egyesült Államoknak és Kanadának abban a sávjában (főként Texasban), ahonnan a legjobban vagy a legtovább lehetett látni a ritka jelenséget, azonban a kutatók is nagyon készültek az...
2024. ÁPRILIS 9.
[ 11:45 ]
Beolvasás folyamatban