Tükör
Szerbia, a seregnyi frusztrált és levert ember országa
Az elmúlt héten számos olyan bűncselekmény történt Szerbiában, amelyekben büntetlen előéletű személyek brutálisan megölték hozzátartozóikat, majd öngyilkosságot követtek el.
Annak ellenére, hogy sokan azt mondják, hogy még nem értük el Amerika szintjét, ahol napi szinten valaki megöli kollégáját munkahelyén vagy a gyerekeket az iskolában, nem fér hozzá kétség, hogy a stressz, mint életforma Szerbiában napi sarcot vesz.
Az a tény, hogy országunkban több mint 300 ezer embernek van valamilyen mentális zavara, világosan mutatja, hogy a szerbiai polgárok a krónikus frusztráció és félelem mint életforma miatt egyre inkább időzített bombává váltak, ami bármikor "felrobbanhat".
Egy nemzetközi tanulmány, amelyben több, mint ötezer megkérdezett vett részt egész Európából – ebből 640 Szerbiából – mutatja, hogy országunkban a lakosság 24 százaléka szenved félelemmel kapcsolatos mentális betegségektől, pánikbetegsége van minden tizedik lakosnak, és a NATO-bombázások után a lakosság mintegy 18 százaléka szenved poszttraumás stressztől, írja a Novosti.
Valamikor csodálkoztunk azokon az amerikai híreken vagy filmeken, ahol az ember miután megkapta felmondását, bántja a családját vagy puskát ragad és nekimegy a járókelőknek.
"Sajnos azon az úton vagyunk, hogy létezik a mi valóságunk is", konstatálta Zoran Milivojević pszichoterapeuta. "Az emberek együtt élnek a félelemmel és az idegességgel a jövőjükkel kapcsolatban. Ez globális jelenség, ami nálunk még nem jutott teljesen kifejezésre, mert a kilencvenes évek megkeményítettek és legalább részlegesen ‘beoltottak’ a kapitalista stressz ellen."
A szerbiai népegészségügyi intézet adatai szerint a mentális zavarok száma az 1999. év óta növekedett meg. A stressz mellett állandó a depresszió, az agresszió, az erőszak és az öngyilkosság növekedése, ahogy rekordméretű a nyugtatók használata is.
"Nem kell szakértőnek lenni ahhoz, hogy lássák, a nép mentális állapota soha nem volt rosszabb. Korábban még létezett optimizmus és remény, hogy a dolgok jobbra fordulnak, de most a közöny teljesen felváltotta a hitet a szebb jövőben", magyarázta Aleksandra Janković pszichológus a Novostinak.
Ha a havi kereset tekintetében Európa alján állunk és vezető helyen a rákos megbetegedések, a menekültek, a cigaretta- és alkoholfogyasztás alapján, akkor nem meglepő, hogy a szakértők beszámolói arról szólnak, hogy a nép mentális állapota riasztó. "Az országban, ahol a munkanélküliséget már nem is mérik, egész hadseregnyi frusztrált és levert ember van. A frusztráció felhalmozódik, elfojtása pedig erős agresszióhoz vezet", mondta Janković.
A középgeneráció körében egyre nő a családon belüli erőszak. Ezek az emberek tegnap még normális családos emberek voltak, akik az elbocsátások révén feleslegessé váltak, átképzésre pedig nincs esélyük. A másik oldalon, a fiatalok körében az agresszió vált viselkedési formává.
Az egészségbiztosítási alap adatai szerint a múlt évben 6.932.840 doboz gyógyszert adtak ki. Több, mint 1,3 milló lakos szed nyugtatókat. Emellett még ott vannak azok a személyek, akik recept nélkül váltják ki ezeket a gyógyszereket, így a valós szám valamivel nagyobb, írja a Novosti.
Szerbiában minden évben több tíz tinédzsert ölnek meg, de magas az öngyilkosság is körükben. Az öngyilkosság száma szerint Szerbia az európai átlag felett van.

Đoković, mint terapeuta

Az elmúlt húsz évben a sportolói sikerek kiváló orvosságként hatottak a nép frusztráltságára. Az utóbbi időben Novak Đoković vette át a terapeuta szerepét. Abban a pillanatban, amikor Novak átvette a serleget, az emberek érezték, hogy a győzelem íze hiányzik a legjobban. "Ez nagyon fontos, mert Novak a legfontosabb példakép a fiatalok számára. Sajnos, a legtöbb fiatal mocsárként tekint Szerbiára, az országként, ahonnan menekülni kell. A sötét kilencvenes évek pedig már nem szolgál kifogásként.", magyarázza Zoran Milivojević.
A szakértők szerint a szerbek "mentálisan elhanyagoltak", és csak a legroszabb esetben fizetnek a segítségért. Az emberek még mindig szégyellnek elmenni pszichológushoz, holott nyugaton ez olyan, mintha fogorvoshoz mennének. Amikor Szerbiában az emberek megtudják, hogy valaki pszichológushoz jár, gyakran zaklatják és sok esetben munka és barátok nélkül marad. (Večernje novosti)
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Lehetőség - illusztráció
2020. AUGUSZTUS 10.
[ 14:45 ]
75 éve dobták le az első atombombát - illusztráció
2020. AUGUSZTUS 6.
[ 10:34 ]
Az új koronavírus terjesztésében való felelősségük vállalására szólította fel a nyári vakáció idején társas rendezvényeket, bárokat látogató fiatalokat szerdán Genfben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) veszélyhelyzeti igazgatója, miközben világszerte terjed a járvány, a halálos áldozatok száma már...
2020. AUGUSZTUS 5.
[ 21:19 ]
Huszonöt éve, 1995. augusztus 4-én indította meg a horvát hadsereg a Vihar fedőnevű hadműveletet, amelynek során négy nap alatt ellenőrzése alá vonta a horvátországi szakadár szerb területek java részét. Az 1945 novemberében létrejött szocialista Jugoszláviát hat tagköztársaság alkotta: Szerbia (az autonómiát...
2020. AUGUSZTUS 4.
[ 7:49 ]
Miközben az Egészségügyi Világszervezet szombaton Genfben arról értekezett, hogy a koronavírus-járvány még „nagyon hosszú ideig tarthat", a belga járványügyi szakemberek ismét figyelmeztetni próbálják a védekezésben ezúttal is késlekedő kormányt: nagy a baj Belgiumban. A Le Soir napilapban megjelent adatok szerint a...
2020. AUGUSZTUS 3.
[ 14:04 ]
Beolvasás folyamatban