Tükör
Az Uroš Mišićek köztünk élnek, avagy miért nem bünteti az állam a huligánokat?
A tavalyi év végén meghozott amnesztiatörvénynek köszönhetően éppen csak szabadlábra került Uroš Mišić, a vérmes Crvena zvezda drukker, aki öt évet töltött börtönben gyilkossági kísérlet miatt azért, mert a megvadult szurkolók ellen intézkedő rendőrök egyikének egy égő fáklyát dugott a szájába, s a rendőrség most ismét keresi. Ezúttal azért, mert a gyanú szerint köze volt ahhoz a verekedéshez, amely során a belgrádi Plastik klubban megtámadtak két amerikai tengerészgyalogost, akik az Egyesült Államok belgrádi nagykövetségének biztonsági szolgálatánál teljesítettek szolgálatot.
Annak ellenére, hogy Milorad Veljović, a rendőrség igazgatója megerősítette a Szabad Európa Rádiónak, hogy keresik Mišićet, aki a kitűzött időpontban (természetesen) nem jelent meg a rendőrségen, Borivoje Borović, az egyik legismertebb és legfelkapottabb szerbiai ügyvéd mégis azt állítja, hogy védence nincs szökésben, s a klubban készült videófelvétel be fogja bizonyítani, hogy Mišić nem vett részt az incidensben. Az elmúlt napok hírei azonban ennek ellentmondanak, hiszen a szurkoló továbbra is macska-egér játékot folytat a rendőrséggel. Legutóbb például azt üzente, hogy fél feladni magát. Mai hírek szerint már négy rendőrségi csoport nyomoz utána, s átfésülik az ismerősei lakásait, a kocsmákat, ahová járni szokott.
Uroš Mišić tehát akkor vált "híressé", amikor 2007-ben súlyosan megsebesítette a felbőszült, törő-zúzó szurkolók ellen intézkedő rendőrök egyikét, Nebojša Trajkovićot. Első fokon 10 év börtönt kapott minősített emberölési kísérlet miatt, majd a fellebbviteli bíróság megfelezte a büntetését, s a tavalyi év végén az amnesztiatörvénynek köszönhetően fél évvel korábban kiengedték a požarevaci Zabela börtönből, miután eleget tett az újonnan meghozott törvény feltételeinek.
Vladimir Cvijan, a szerbiai parlament alkotmányügyi és törvényhozási bizottságának elnöke röviden így kommentálta a legutóbbi esetet, amitől két napig zengett a szerbiai sajtó, majd végül a rendőrség is szűkszavú közleményben reagált:
"Tudni való, hogy mi az eljárás, hívjanak valakit Uroš Mišićnek vagy bárminek, ha valakit azzal gyanúsítanak, hogy részt vett valamiféle verekedésben, akkor az illetékes szervek végzik a munkájukat", mondta Cvijan.
Rajko Danilović, az egykori Jugoszlávia egyik legismertebb ügyvédje a SZER-nek azt nyilatkozta, hogy az amnesztiatörvény, amellyel Uroš Mišić és a hozzá hasonlók büntetése további részének letöltését elengedték, voltaképpen a szavazók irányába tett látványos gesztus volt. De miután mindenkire egyformán vonatkozott, aki eleget tett a törvényes feltételeknek, nem is ezzel van a gond.
A probléma abban rejlik, hogy a hatalom változik ugyan, de nem változik a szurkolói huliganizmussal szembeni viszony egészen azóta, amikor a zvezdás szurkolókat még egy bizonyos Željko Ražnjatović Arkan vezette, a belgrádi alvilágból érkező hírhedt rendőrségi besúgó, aki később Horvátország és Bosznia harctereit végiggyilkolva és fosztogatva szerzett magának múlhatatlan érdemeket egészen addig a percig, amikor egy belgrádi szálloda halljában neki is valaki golyót röpített a fejébe.
"Ezek az ő egy használatra szóló embereik, ez az ő hadseregük", magyarázta Danilović.

Az "igazság iránti követelések" meghallgattatnak

Goran Miletićet, az Emberi Jogok Védelmezői nevű civil szervezet képviselőjét nem lepte meg Uroš Mišić újabb incidense:
"Ez, ami Uroš Mišićtyel történik, kétfajta problémára mutat rá. Az egyik az amnesztiatörvényre vonatkozik, hiszen nyilvánvaló, hogy kegyelemben részesültek olyanok is, akiknek nem kellett volna, akiknek továbbra is rács mögött lenne a helyük. A másik probléma permanens, ez pedig a huligánok és szélsőségesek elleni harc, ami Szerbiában - és ez is evidens - nem létezik. Ez továbbra is a civil társadalom követelésére korlátozódik, miközben a hatóságok szemmel láthatóan a kisujjukat sem mozdítják meg ez ügyben. A szurkolói csoportok pedig egyre erősebbek azon egyszerű oknál fogva, mert senki semmit nem tesz ellenük. Különösen az erőszakoskodó fajtákra értendő ez, hiszen azért nem tehetünk egyenlőségjelet éppen minden szurkolói csoport közé. Én úgy gondolom, hogy amikor az adott szurkolói csoport látja, hogy az erőszak büntetlenül 'elmegy' a sportpályák környékén, akkor ez áttevődik az utcára is, ott is ezt alkalmazzák, mondanám, az erőszak lesz a vezérmotívum és így lesznek apránként egyre erősebbek és szervezettebbek a szurkolói csoportok. Nincs róla tudomásom, hogy eddig bárkit is komolyabban megbüntettek volna közülük. S ami még érdekes, ezek a nyakon csípett szurkolók roppant sikerrel tudják megkerülni az igazságszolgáltatást, ami felveti annak kérdését is, hogy vajon honnan az a pénz, amellyel a legismertebb ügyvédeket fogadják fel védőként. Ez a mostani egy újabb hatalom, teljesen lényegtelen, hogy mely pártokról van szó, amely abszolút semmit sem tesz e kérdés ügyében. Mi pedig szemtanúi lehetünk annak, hogy ez bumerángként üt vissza. Én attól tartok, hogy ez csak egy lesz a hasonló esetek sorában, s ezután majd ismét megjelennek azok a falfirkák, amelyek Uroš Mišićet áldozatként, s nem súlyos bűncselekmény elkövetőjeként tüntetik fel", mondja Miletić.
Mišić áldozata Nebojša Trajković, tartósan rokkanttá vált. A Szabad Európa Rádiónak támadója szabadlábra helyezésekor ezt mondta:
"Uroš Mišićet megjutalmazták. Ő a győztes. Én meg életem végéig nyomorék maradok. Fel akartak gyújtani. Azt akarták, hogy úgy lobbanjak el, mint a gyertya. És ezek után én most hogyan békéljek meg az ő szabadon engedésével? Hát miféle állam ez? Hogy szabadon enged olyasvalakit, aki valakit szándékosan felgyújtott, tönkretette az életét, de nem csak az övét, hanem a családjáét is. Mellettem szenved az egész családom is. Én nem magam miatt voltam akkor a stadionban, hanem az állam érdekei miatt. Az állam pedig most rohan segíteni ugyanannak a Crvena zvezdának, de soha nem kérdezte meg, hol az a Nebojša, hogy mehet a sora? Hogyan él az az ember? Nem tudok semmi mást mondani", mondta akkor Trajković.
Az erőszak ezen megnyilvánulása után, amelyben Trajković szerencsétlenül járt, Szerbiát elárasztották a "Szabadságot Urošnak" feliratú plakátok, s csak egy nappal a Mišić felett kimondott ítélet után a Crvena zvezda játékosai egy mérkőzés előtt az Igazságot Urošnak feliratú fehér trikókban vonultak pályára. S nyilván ez a fajta igazság kapott elégtételt mindössze öt évvel azután is, hogy kirótták rá a büntetést.
De ilyen "igazságot" követeltek a francia fiatalember, Brice Taton gyilkosainak esetében is, akit a szurkolók a lehető legbrutálisabb módon Belgrád központjában vertek agyon, a gyilkosoknak pedig - valószínűleg az ilyenfajta "igazság" által vezérelve, a bíróság ugyancsak megfelezte az elsődlegesen kirótt 30 éves börtönbüntetését.
De keresték az "igazságot" a zvezdás szurkolóvezér, Ivan Bogdanov esetében is, Igazságot Icónak szlogennel, miután 2006-ban a Partizán és a Crvena zvezda közötti kosárlabda mérkőzésen kitört verekedésben ugyancsak a rendőrök húzták a rövidebbet. És ez a követelés is meghallgatásra talált, mindössze két évet kapott, s a megismételt eljárás miatt hajszál híján még amnesztiában is részesült. Tudják, kiről van szó? Ez az a híres teletetovált pacák, akinek vandál viselkedését 2010-ben Genovában is megörökítették a kamerák, a felvétel bejárta a világot, Bogdanovot pedig Olaszországban elítélték és kitiltották az Európai Unió összes országából.
A nyilvánosság pedig elég langyosan reagál az erőszak különböző formáira, mintha az áldozatok "igazsága" senkit sem érdekelne. Még Mirjana Karanović, az ország egyik vezető színésznője, aki minden, erőszakkal szembeni, azt elítélő megmozduláson jelen van, sem tud semmi vigasztalót mondani az áldozatoknak, például Trajkovićnak:
"Ez valami olyan, amire minden nap fel vagyok készülve, s ez nagyon lehangoló. Mintha az erőszak valamiféle hagyományunk lenne, a mindennapjaink szerves része, valami, ami hozzánk tartozik. Az ilyen hírek hallatán a leggyakoribb az a reakció, hogy 'miért, mire számítottatok'?", mondja Mirjana Karanović. (Szabad Európa Rádió)
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Lehetőség - illusztráció
2020. AUGUSZTUS 10.
[ 14:45 ]
75 éve dobták le az első atombombát - illusztráció
2020. AUGUSZTUS 6.
[ 10:34 ]
Az új koronavírus terjesztésében való felelősségük vállalására szólította fel a nyári vakáció idején társas rendezvényeket, bárokat látogató fiatalokat szerdán Genfben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) veszélyhelyzeti igazgatója, miközben világszerte terjed a járvány, a halálos áldozatok száma már...
2020. AUGUSZTUS 5.
[ 21:19 ]
Huszonöt éve, 1995. augusztus 4-én indította meg a horvát hadsereg a Vihar fedőnevű hadműveletet, amelynek során négy nap alatt ellenőrzése alá vonta a horvátországi szakadár szerb területek java részét. Az 1945 novemberében létrejött szocialista Jugoszláviát hat tagköztársaság alkotta: Szerbia (az autonómiát...
2020. AUGUSZTUS 4.
[ 7:49 ]
Miközben az Egészségügyi Világszervezet szombaton Genfben arról értekezett, hogy a koronavírus-járvány még „nagyon hosszú ideig tarthat", a belga járványügyi szakemberek ismét figyelmeztetni próbálják a védekezésben ezúttal is késlekedő kormányt: nagy a baj Belgiumban. A Le Soir napilapban megjelent adatok szerint a...
2020. AUGUSZTUS 3.
[ 14:04 ]
Beolvasás folyamatban