Tükör
Unalmas a kampány, elcsépeltek a szlogenek

Véglegesítették az előre hozott szerbiai parlamenti választásokon részt vevő pártok listáját, a szerb média viszont nem ezzel, hanem a kampány "szürkeségével" foglalkozott csütörtökön.

Március 16-án a valamivel több mint 6,7 millió szavazópolgár 19 politikai tömörülés egyikére adhatja le voksát Szerbiában, a 250 parlamenti mandátumért pedig 3020 jelölt indul. A politikusoknak számtalan lehetőségük volt arra, hogy programjukat és céljaikat ismertessék, a szerb sajtó szerint viszont a legtöbben "semmi újat nem mondtak".

A szerbiai közszolgálati televíziónak nyilatkozó elemzők szerint a jelenlegi az "unalmasabb" kampányok közé tartozik, ami abból is látszik, hogy senki nem tépi le vagy firkálja össze a plakátokat.

A Politika napilap is a politikai hirdetésekkel foglalkozott csütörtökön. Kiemelték, hogy a nem igazán kreatív szlogenek mellett az óriásplakátokon a politikusok ezúttal nem a választópolgárral néznek farkasszemet, hanem mindannyian valahova a távolba tekintenek.

A legnagyobb szerbiai párt, a Szerb Haladó Párt (SNS) két mondata is olvasható a hirdetéseken: Teljes erővel a reformokért és A jövő, amelyben hiszünk. Az ellenzéki, nacionalista Szerbiai Demokrata Párt (DSS) a következetességet emeli ki: Tudom, kinek hiszek szlogenjével. A Demokrata Párt (DS) is a múltra helyezi a hangsúlyt Demokrácia a régi cím alatt mondatával. A jelenlegi koalíciós kormány kisebbik pártja, a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) pedig úgy vélte, elég az, ha vezetőjük, a távozó miniszterelnök neve szerepel a plakáton: Dačić.

Jovo Bakić szociológus szerint a legnagyobb probléma az, hogy a szlogenek sehogyan sem kötődnek az adott párthoz, nem fejezik ki azokat az elveket, amelyeket az adott politikusok képviselnek.

A semlegességet emelte ki Vladimir Milutinović filozófus is. Szerinte a 2014-es szlogenek közül egy sem marad emlékezetes. Hozzátette, hogy egyes pártok a "reformok" vagy a "dolgozók" kifejezéseket vélik vonzónak, de ezek az üzenetek annyira gyengék, hogy a kampány első hónapja sok ember számára szinte észrevétlen maradt.

A hét nemzeti kisebbségi lista szlogenjeit nem elemezte egyik sajtótermék sem.

Mint ismeretes, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) önállóan indul a március 16-ai megmérettetésen a Bátran, de felelősséggel! szlogennel, míg az öt kisebbségi pártból álló Nemzeti Közösségek Listájának minden pártja más-más szlogent használ.

Ezen a listán egy bosnyák és egy horvát kisebbségi párt mellett a Magyar Remény Mozgalom (MRM), a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) és a Magyar Egység Párt (MEP) képviselői szerepelnek. A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) Boris Tadić volt köztársasági elnök új pártjához csatlakozott, közös szlogenjük: Jövőkép Szerbiáért, míg a VMDK maga A szülőföld védelmében mondatot használja. A hatodik vajdasági magyar párt, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) nem indul a választásokon. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A félelem politikái - illusztráció
2019. FEBRUÁR 17.
[ 13:42 ]
Mit jelent az Egyesült Államokban a rendkívüli állapot? - illusztráció
2019. FEBRUÁR 15.
[ 19:52 ]
A Bálint-napról - illusztráció
2019. FEBRUÁR 14.
[ 18:10 ]
A nemzet ereje - illusztráció
2019. FEBRUÁR 12.
[ 13:45 ]
Száz éve, 1919. február 10-én született Bessenyei Ferenc kétszeres Kossuth-díjas színész, a nemzet színésze, a magyar színművészet óriása. Az MTVA Sajtóadatbankjának portréja: Egy ötgyermekes, elszegényedett hódmezővásárhelyi kereskedőcsalád legidősebb fia volt. Anyja varrásból tartotta el gyermekeit, a ruhákat...
2019. FEBRUÁR 11.
[ 7:06 ]
Szerbia kivitelében jelentős változások történtek. A legtöbben úgy gondolják, az ország a legnagyobb kivitelt a mezőgazdaság terén valósítja meg. Volt idő, amikor ez valóban így volt, de nem sok kellett, hogy az IT-technológiák exportja megelőzze a mezőgazdaságot, annak ellenére, hogy az itt élők szeretik Európa...
2019. FEBRUÁR 9.
[ 19:42 ]
Valamelyest javultak a népesedési mutatók Erdélyben a halálozások számának csökkenése miatt, a magyarlakta régiókban azonban gyorsult a népességfogyás – közölte az Erdélystat erdélyi statisztikai szolgálat, amely népmozgalmi adatokat összesített 2018 első tizenegy hónapjában. Bár javultak valamelyest tavaly az év...
2019. FEBRUÁR 8.
[ 19:37 ]
Beolvasás folyamatban