Tükör
Miért menekülnek a fiatalok Szerbiából?
Betűméret:             

Szerbia továbbra sem tud olyan mechanizmusokat létrehozni, amelyek a fiatal tehetségeknek az országban tartását szolgálnák. Két évtizeddel ezelőtt a fiataloknak mintegy két százaléka hagyta el az országot, mára ez az arány 15 százalékra nőtt.

A fiatalok távozásának oka a nagy munkanélküliségi ráta, az alacsony bérek és a bizonytalanság – hangzott el a stratégiai projektumok központjának konferenciáján, amelyen arra keresték a választ, hogy miért hagyják el az országot a fiatalok. Mint elhangzott, a Világgazdasági Fórum adatai szerint 144 ország közül Szerbia a 141. a fiatal tehetségek itthon tartását szolgáló kapacitások tekintetében.

A tehetségek bevonzása vonatkozásában pedig még rosszabb besorolást ért el az ország: a listán az utolsó előtti, 143. helyet foglalja el, fejtették ki a Szerbiai Gazdasági Kamara épületében megtartott konferencián, s rámutattak arra is, hogy ezzel a gazdasági és társadalmi természetű problémával nem csak az egyéneknek kell foglalkozniuk, hanem az államnak is.

Dr. Vladimir Grečić professzor szavai szerint 2011-ben a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamaiba összesen 562 ezer ember emigrált Szerbiából, közülük 61 ezer személy felsőfokú végzettséggel rendelkezik.

„Az OECD tavalyi kiadványa is azt bizonyítja, hogy Szerbia ott van aközött az 50 ország között, amelyekben a legnagyobb fokú a kivándorlás” – magyarázta Grečić, aki a migrációs kérdések szakértője.

Ugyanakkor Miloš Radosavljević, az ifjúsági és sportügyi minisztérium képviseletében felszólalva azt mondta, hogy a fiatal tehetségeket támogató alap „a jó gyakorlat példájának“ tekinthető, az állam támogatása és a fiatal tehetségek útjának követése tekintetében.

Ez az alap a tanulmányaik során ösztöndíjakkal segíti a fiatalokat, magyarázta Radosavljević, aki egyébként az alap elnöke. Leszögezte, a külföldön tanuló ösztöndíjasaiknak kötelessége legalább öt évet Szerbiában dolgozniuk a diplomájuk megszerzése után. „Az alap ösztöndíjasainak 70 százaléka talál munkát a tanulmányai végeztével” – szögezte le.

Aggasztó viszont az adat, hogy Szerbiában a 15 és 34 év közötti fiatalok 34-44 százalékának nincs munkája, hangzott el a konferencián.

Slobodan Vujinović, a Szerbiai Gazdasági Kamara elnöke azon véleményének adott hangot, hogy a felsőfokú képesítéssel rendelkező személyek elvándorlása ugyanolyan rossz, mint a fehér pestis, éppen ezért tartja elengedhetetlennek az állam reakcióját.

„Szabadkáról az utóbbi néhány évben 4-5 ezer ember távozott, csak az utóbbi három hónapban pedig ezer” – jegyezte meg Vujinović, s hozzátette, az emberek leginkább Magyarországra, Angliába, Dubaiba, Franciaországba emigrálnak.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Tusnád: Új megegyezés Washingtonnal - illusztráció
2022. AUGUSZTUS 4.
[ 22:30 ]
A globális túlfogyasztás vagy a nagyon találóan fordított: a „túllövés” napja, az “Earth Overshoot Day” (EOD) nagyon fontos jelződátum minden évben. Mert ez az a nap, amelyen az emberiség természeti erőforrás-felhasználása eléri azt a kritikus mennyiséget, melyet a Föld abban az évben adni tudott. Az elfogyasztott,...
2022. JÚLIUS 28.
[ 13:01 ]
A szerbiai polgárok vásárlóereje az utóbbi egy évben jelentős mértékben csökkent, és ezt drasztikus életszínvonal-csökkenés is követi, véli Goran Radosavljević közgazdász, aki arra figyelmeztetett, hogy ha a lakosság életszínvonaláról van szó, akkor a statisztika nem követi hűen a történéseket. A Köztársasági...
2022. JÚLIUS 26.
[ 18:36 ]
1456. július 22-én győzedelmeskedtek Hunyadi János várvédő vitézei és Kapisztrán János keresztes seregei a Nándorfehérvárt ostromló II. Mehmed (ur. 1451-1481) szultán hadai felett. A csatamezőn aratott győzelmet követően az oszmánok elmenekültek a Duna-parti vár alól, ezzel Magyarország és Európa hosszú évtizedekre...
2022. JÚLIUS 22.
[ 6:12 ]
Beolvasás folyamatban