Tükör
Miért menekülnek a fiatalok Szerbiából?

Szerbia továbbra sem tud olyan mechanizmusokat létrehozni, amelyek a fiatal tehetségeknek az országban tartását szolgálnák. Két évtizeddel ezelőtt a fiataloknak mintegy két százaléka hagyta el az országot, mára ez az arány 15 százalékra nőtt.

A fiatalok távozásának oka a nagy munkanélküliségi ráta, az alacsony bérek és a bizonytalanság – hangzott el a stratégiai projektumok központjának konferenciáján, amelyen arra keresték a választ, hogy miért hagyják el az országot a fiatalok. Mint elhangzott, a Világgazdasági Fórum adatai szerint 144 ország közül Szerbia a 141. a fiatal tehetségek itthon tartását szolgáló kapacitások tekintetében.

A tehetségek bevonzása vonatkozásában pedig még rosszabb besorolást ért el az ország: a listán az utolsó előtti, 143. helyet foglalja el, fejtették ki a Szerbiai Gazdasági Kamara épületében megtartott konferencián, s rámutattak arra is, hogy ezzel a gazdasági és társadalmi természetű problémával nem csak az egyéneknek kell foglalkozniuk, hanem az államnak is.

Dr. Vladimir Grečić professzor szavai szerint 2011-ben a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamaiba összesen 562 ezer ember emigrált Szerbiából, közülük 61 ezer személy felsőfokú végzettséggel rendelkezik.

„Az OECD tavalyi kiadványa is azt bizonyítja, hogy Szerbia ott van aközött az 50 ország között, amelyekben a legnagyobb fokú a kivándorlás” – magyarázta Grečić, aki a migrációs kérdések szakértője.

Ugyanakkor Miloš Radosavljević, az ifjúsági és sportügyi minisztérium képviseletében felszólalva azt mondta, hogy a fiatal tehetségeket támogató alap „a jó gyakorlat példájának“ tekinthető, az állam támogatása és a fiatal tehetségek útjának követése tekintetében.

Ez az alap a tanulmányaik során ösztöndíjakkal segíti a fiatalokat, magyarázta Radosavljević, aki egyébként az alap elnöke. Leszögezte, a külföldön tanuló ösztöndíjasaiknak kötelessége legalább öt évet Szerbiában dolgozniuk a diplomájuk megszerzése után. „Az alap ösztöndíjasainak 70 százaléka talál munkát a tanulmányai végeztével” – szögezte le.

Aggasztó viszont az adat, hogy Szerbiában a 15 és 34 év közötti fiatalok 34-44 százalékának nincs munkája, hangzott el a konferencián.

Slobodan Vujinović, a Szerbiai Gazdasági Kamara elnöke azon véleményének adott hangot, hogy a felsőfokú képesítéssel rendelkező személyek elvándorlása ugyanolyan rossz, mint a fehér pestis, éppen ezért tartja elengedhetetlennek az állam reakcióját.

„Szabadkáról az utóbbi néhány évben 4-5 ezer ember távozott, csak az utóbbi három hónapban pedig ezer” – jegyezte meg Vujinović, s hozzátette, az emberek leginkább Magyarországra, Angliába, Dubaiba, Franciaországba emigrálnak.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Lehetőség - illusztráció
2020. AUGUSZTUS 10.
[ 14:45 ]
75 éve dobták le az első atombombát - illusztráció
2020. AUGUSZTUS 6.
[ 10:34 ]
Az új koronavírus terjesztésében való felelősségük vállalására szólította fel a nyári vakáció idején társas rendezvényeket, bárokat látogató fiatalokat szerdán Genfben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) veszélyhelyzeti igazgatója, miközben világszerte terjed a járvány, a halálos áldozatok száma már...
2020. AUGUSZTUS 5.
[ 21:19 ]
Huszonöt éve, 1995. augusztus 4-én indította meg a horvát hadsereg a Vihar fedőnevű hadműveletet, amelynek során négy nap alatt ellenőrzése alá vonta a horvátországi szakadár szerb területek java részét. Az 1945 novemberében létrejött szocialista Jugoszláviát hat tagköztársaság alkotta: Szerbia (az autonómiát...
2020. AUGUSZTUS 4.
[ 7:49 ]
Miközben az Egészségügyi Világszervezet szombaton Genfben arról értekezett, hogy a koronavírus-járvány még „nagyon hosszú ideig tarthat", a belga járványügyi szakemberek ismét figyelmeztetni próbálják a védekezésben ezúttal is késlekedő kormányt: nagy a baj Belgiumban. A Le Soir napilapban megjelent adatok szerint a...
2020. AUGUSZTUS 3.
[ 14:04 ]
Beolvasás folyamatban