Tükör
A jövő elkezdődött
Szórakozás, játéklehetőség, sakkművészet Csantavéren, Palicson és Szabadkán

Mátyás király és Beatrix esküvőjén a legenda szerint marcipánból készült sakk-készletet is felszolgáltak az újdonsült magyar királyné tiszteletére. Az első név szerint is ismert magyar sakkozó(nő!), Aragóniai Beatrix 558. születésnapjának évfordulóján, november 14-én indul a róla elnevezett sakk-klub Szabadkán a Magyar Házban. A klubban nem csak a sakkjátékkal ismerkedhetnek meg kicsik és nagyok, de egyedülálló képesség- és személyiségfejlesztő programokból is válogathatnak a klubtagok - mesélte Rózsa Zsombor sakkoktató, a játékos sakktanulás és kreatív műhely egyik kidolgozója.

Sokan felszisszentek Vajdaságban, amikor a legutóbbi Sakkozni akarok! rendezvényeteken olyan közéleti szereplőket ültettél le a sakktáblához, akik köztudottan nincsenek jó viszonyban egymással. Régóta szeretném megkérdezni, hogy milyen volt a visszhangja ennek, nem koppintottak később a fejedre?

Nem. Nagyon jó volt a megítélése annak a rendezvénynek. Sokan felkerestek és gratuláltak, hogy sikerült összehozni a különböző nézetű embereket, akik mindannyian közös ügyként támogatták az akkor megalakuló Aragóniai Beatrix Sakk Klubot. Valójában ez a sakk szerepe: összehozza az embereket. A rendezvényen sakkozó közéleti személyek is azért álltak ki, hogy felhívják a közvélemény figyelmét a sakkra, rámutassanak arra, hogy mindenki életében helyet kaphat a sakkozás.

Pontosan mi is az Aragóniai Beatrix Sakk Klub?

Ez egy civil szervezet, amelyet nyolcan alapítottunk. A célunk, hogy a sakkot ne csak a hagyományos oldaláról mutassuk be és műveljük, hanem a tudomány, az oktatás, a művészet és a játék oldaláról is megközelítsük ezt az elmesportot. Zászlónkra tűztük a képesség- és a személyiségfejlesztést is, ami egy új és kevésbé közismert dolog Vajdaságban.

Tudjuk, hogy Magyarországon a közoktatásban is nagy szerepet kapott a sakk amióta Polgár Judit tankönyvet dolgozott ki, és az extracurriculáris tevékenységek közé is bekerült a Sakkpalota program. De Szerbiában is helye van a sakknak az általános iskolákban, csak erről keveset beszélünk...

Így van, helye van a sakknak az iskolában. Például, ahol én dolgozom, a palicsi iskolában öt osztálynyi gyerek választotta a sakkot, rendes tantárgyi keretek között foglalkozom velük. Sajnos a többi iskolában ez nem példa. A sakkot még mindig mostohagyermekként kezelik, pedig tudományosan bizonyított a képességfejlesztő hatása. A gyerekeknek óriási szükségük van a sakkra. Sokan szembesülnek azzal, hogy nehézségeik vannak a tanulással, sok időt elveszítenek vele, nem látják át az összefüggéseket, rövid távra tudják csak elraktározni a tananyagot. Ezt mind helyre teheti a sakk. Ezt kell közismerté tenni, hogy a szülők és a gyerekek is belássák, hogy a sakk segíti az érvényesülésüket.

Mikor kell elkezdeni sakkozni? Mi kell a világsikerhez?

A világsikerhez egyértelműen az kell, hogy valaki 3-4 évesen elkezdjen sakkozni és arra áldozza az életét, hogy sakkozó legyen. Onnantól nem jár iskolába és semmi mással nem törődik, naponta 12, akár 16 órát sakkozik - Polgár Judit is így jutott el a világsikerig -, de ez ma már minden élsportra jellemző. Mi a sakkot inkább oktatási eszközként szeretnénk bevezetni, ezekkel a módszerekkel a gyerekek kiválóan megtanulnak sakkozni, magas szintekig juthatnak el, akár sakkmesteri szintig is, de nem ez a prioritás.

Amikor én általános iskolába jártam, akkor a műszaki tanárunk, Jeszenszky Tibor vezetett egy sakkszakkört. Úgy láttam, hogy egyedül neki volt meg a „bátorsága” ehhez. Szerintem a tanárok, a felnőttek már nem merik felvállalni azt, hogy tanítsák a sakkot, vagy azért, mert nem ismerik jól a játékot vagy félnek attól, hogy régen játszottak és elfelejtettek sakkozni.

Jeszenszky Tiborról tudni kell, hogy ő országunk egyik kiváló sakkjátékosa, szerelmese ennek a játéknak, így nem áll tőle távol, hogy hozzányúljon ehhez az eszközhöz. Sajnos, a tanárok körében kevesen ismerik a játékot, és sokan valóban tartanak egy kicsit a sakktól. Amit észrevettem, hogy a tanárok félnek attól, hogy eljön az a pont, amikor a tanuló megveri őket. Ettől egyáltalán nem kell félni. Amikor a tanítványaimat sakkozni tanítom, teljesen természetesnek mutatom be azt, hogy eljön az idő, amikor majd ők győznek le engem. Hogyisne jönne el, amikor én arra tanítom őket, hogy úgy sakkozzanak, ahogy én sakkozok. Előbb-utóbb hozzáteszik majd az a kis pluszt, amitől ők jobbak lesznek. Ezt el kell fogadni, nincs semmi félnivalójuk azoknak a tanároknak, akik tudnak sakkozni, hogy oktassák is a sakkot.

Rendkívül népszerűek az általatok szervezett családi sakkprogramok Palicson. Te látod ebben a most induló mozgalomban annak a lehetőségét, hogy visszakerülnek a sakktáblák a családi asztalra? Én úgy látom, hogy a mi nagyszüleink generációja volt az utolsó, aki még leült és megtanította a kisunokát sakkozni. Valahol azóta, a nagy rohanásban és karrierépítésben szorulhatott háttérbe a sakkozás. Van rá esély, hogy ismét sakkozó embereket lássunk majd a szabadkai kávéházakban?

Egyértelműen látom az esélyt. Valóban igaz, hogy egy generációs szakadék következett be a sakk népszerűségében. Ennek több oka is van. Szabadkán az egyik ok az lehet, hogy egészen mostanáig nem volt magyar nyelvű sakkoktatás, az Aragóniai Beatrix az első ilyen próbálkozás a városban, a helyi klubok ezt nem biztosítják. De világszerte megfigyelhető, hogy a sakk egy kicsit háttérbe szorult. Ezek a rendezvények pont arról szólnak, hogy a sakkot máshogyan közelítsük meg, énekkel, tánccal, művészettel mutassuk be, amit mindenki szeret. Megemlíthetném például Kanyó Ervin grafikusművészt, aki első hallásra, mikor megemlítettem neki a sakkot, visszautasító felállást vett fel. Viszont amióta jobban körüljárta művészi aspektusból is a játékot, azóta náluk otthon családi programmá vált a sakk. Mindenki szívéhez meg lehet találni az utat, amelyet akár sakkmezőkkel is ki lehet kövezni.

Milyen programokat szerveztek? Hol tudunk veletek sakkozni?

Jelenleg három helyszínen szervezzük meg az oktatást: Csantavéren, Palicson és Szabadkán. Két oktatóval rendelkezünk. Vörös Flóra a Polgár Judit-féle képességfejlesztő Sakkpalota programot fogja közelebb hozni a gyerekekhez, ez elsősorban az 1. osztályosoknak szól. Az általam kidolgozott program inkább a sakk játékos oldalát ismeretei meg, a sakktáblán 13 ezer játékot lehet játszani a sakk mellett, ezt a sakk-klubok általában ellenzik, viszont szerintem minden játékban ott van valami, ami fejleszti a gyerekek képességeit, mert megvan bennük a taktika, a kombináció, a kreativitás és a motiváció is. Van úgy, hogy valaki esetleg csalódik a sakkban, mondjuk, sorozatosan kikap, de ott van még egy tucat másik játék, amihez szívesen nyúl, így nem távolodik el ettől a sporttól, és meglesz a sikerélménye is. A sakk mint felzárkóztató program is nagyon jól alkalmazható, a tanulási nehézséggel és egyéb hátránnyal küzdő embertársunk is megtalálhatja ebben a játékban a boldogságát. Külön öröm számomra, hogy a Dositej Obradović Halláskárosult Központ csatlakozott a programunkhoz, iskolájukban már ezekkel a módszerekkel oktatják a sakkot. A látáskárosultak számára is kidolgoztunk egy speciális sakktáblát. Érdekes még a sakklogika programunk is, amelyet szintén Magyarországon fejlesztettek ki, ezáltal kitűnően elsajátíthatóak a matematikai és logikai ismeretek. Nagyszabású rendezvényeink is vannak, mint a Sakktivity és a Sakkozni akarok!, szervezünk majd kirándulásokat is, ellátogatunk Polgár Judithoz és sakkversenyeket szervezünk, hogy összemérjük a tudásunkat.

Hogyan lehetünk klubtagok, hol találnak meg benneteket a szülők?

Van egy honlapunk, az aragoniaibeatrix.com oldal, ahol minden elérhetőségünk fel van tüntetve, de a jelen vagyunk a Facebookon is. Ami a korhatárt illeti, az elsősök jelentkezését várjuk a képességfejlesztő programra, de egészen a középiskolai korosztályig mindenkit szeretettel látunk a tagságban, aki szeretne sakkozni vagy már sakkozik is. A versenylehetőséget is biztosítani kívánjuk. Hosszútávon az a célunk, hogy legyen egy reprezentatív csapatunk, de valahol el kell indulunk, az oktatás az első lépés. Fontos, hogy a szülők ne csupán sakkozásként tekintsenek erre a programra, hanem úgy is mint fejlesztő játékra, ami felgyorsítja a gyerekek gondolkodását. Polgár Judit példája ezt ékesen bizonyítja: ő is a sakk által vált azzá, aki lett: jelenleg a világ 10 legmagasabb IQ-val rendelkező embere között tartják számon.

Basity Gréta

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Apokalipszis, most - illusztráció
2020. MÁRCIUS 30.
[ 16:38 ]
Hálataps. Nem csak a szó új, amit ízlelgetni kell. Az életünk is új fordulatot vett. Átrendeződik az értékrendünk. Rádöbbenünk, hogy egyetlen vírus elegendő ahhoz, hogy felborítsa eddigi életünket, hogy kizökkentsen bennünket a mindennapok rutinjából, hogy megfosszon bennünket attól, hogy az eddigiek szerint észleljük,...
2020. MÁRCIUS 25.
[ 20:10 ]
Londoni makrogazdasági elemzők legfrissebb előrejelzései szerint a 2008-2009-es globális pénzügyi válsághoz hasonló, vagy még sokkal mélyebb recesszió várható az idén a világgazdaságban az új koronavírus okozta járvány gazdasági hatásai miatt. Egyes elemzői várakozások szerint az idei évet a feltörekvő európai...
2020. MÁRCIUS 24.
[ 0:00 ]
A különleges helyzet különleges erőfeszítéseket követel meg mindenkitől, legyen az kamionsofőr, újságíró vagy parlamenti képviselő. Ilyenkor derül ki, hogy ki veszi komolyan a közösségért való munka fontosságát. Ha a kamionsofőr nem hozza el az árut, akkor nem fog bevásárolni az egyszerű nép, ha az újságíró...
2020. MÁRCIUS 23.
[ 13:07 ]
Beolvasás folyamatban