Tükör
2016 legfontosabb anyaországi eseményei

Ha a történészek felidézni próbálják majd a 2016-os esztendőt, nem nagyon találnak érdemi magyarországi belpolitikai küzdelmeket a menekültkérdésen túl – legalább felerészt pedig ez is inkább külpolitika, írja a Magyar Idők. Nem tudom, hogy ennek örvendezni kell-e vagy inkább búslakodni fölötte – úgy hiszem, egyiket sem, csupán megállapítani a puszta tényt, írja a szerző, Csontos János. Mióta léteznek közvélemény-kutatások, kormánypárt még nem volt ennyire népszerű a kormányzás harmadik (hetedik) évében. Mielőtt a Fidesz politikusai túlontúl elbíznák magukat, szögezzük le: relatív sikerük azért ekkora, mert az ellenzék a számára waterlooi vereségnek számító 2010 – de inkább 2006 ősze – óta nem volt képes összekapni magát, szögezi le.

Az alábbiakban 2016. év legfontosabb anyaországi belpolitikai eseményei következnek az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának összeállításában.

Január

2016. január 1. - A személyi jövedelemadó kulcsa 15 százalékra csökkent, a nyugellátások 1,6 százalékkal nőttek. Ingyenessé vált több igazgatási eljárás, módosult a szabálysértési törvény. A felsőoktatásban emelkedtek az adjunktusok és a tanársegédek bérei.

2016. január 1. - Megkezdte működését a Quaestor- és Hungária-kötvényesek kárrendezését végző alap.

2016. január 7. - Budapestre látogatott David Cameron brit miniszterelnök, aki az Európai Unió reformjára javasolt brit elképzeléseket vitatta meg Orbán Viktor kormányfővel.

2016. január 11. - Átadták az első elektronikus személyazonosító igazolványt.

2016. január 12. - Az úgynevezett romagyilkosságok büntetőügyében a három elsőrendű vádlottat jogerősen tényleges életfogytiglanra, a negyedrendű vádlottat 13 év fegyházbüntetésre ítélték. (A tettesek 2008-2009-ben kilenc helyszínen hajtottak végre támadást romák otthona ellen, és hat embert, köztük egy gyermeket öltek meg.)

2016. január 14. - Bejelentették, hogy az állam átveszi Budapesttől az agglomerációs közlekedés működtetését és a HÉV-ágazatot. A Fővárosi Közgyűlés április 1-jével adta vissza az elővárosi közlekedés üzemeltetését, november közepén, a BKV Zrt. és a HÉV-ágazat szétválasztása után a MÁV-csoport tagjaként megalakult a BHÉV Zrt.

2016. január 14. - Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatóján reagált a miskolci Herman Ottó Gimnázium tantestületének az oktatási rendszerrel kapcsolatos nyílt levelére. Február 8-án bejelentették, hogy oktatási államtitkárság jön létre Palkovics László vezetésével, az addigi köznevelési államtitkár Czunyiné Bertalan Judit digitális tartalomfejlesztésért felelős kormánybiztos lett. Másnap megalakult a köznevelési kerekasztal, amelynek munkájából 22-én a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete kivonult. Civil és szakmai szervezetek létrehozták a civil közoktatási platformot, a következő hónapokban több demonstrációt, polgári engedetlenségi megmozdulást és sztrájkot szerveztek az oktatásügy gyökeres átalakítása érdekében.

2016. január 18. - Az Országos Roma Önkormányzat rendkívüli ülésén felfüggesztették Hegedüs István elnököt, aki február 16-án lemondott tisztségéről, utóda Balogh József lett. Az új vezetés április 21-én büntetőfeljelentést tett az önkormányzat korábbi jogsértő működése miatt.

2016. január 18-21. - Taxisok demonstráltak Budapesten, tiltakozva az Uber közösségi személyszállító szolgáltatás működése ellen. Az Uber július 24-én, miután az Országgyűlés úgy döntött, hogy ideiglenesen blokkolni lehet a jogellenesen működő taxiszolgáltatást nyújtó oldalakat, felfüggesztette szolgáltatását.

2016. január 20. - A Kúria megtagadta a budapesti olimpiával, valamint a Liget Budapest projekttel kapcsolatos népszavazási kérdések hitelesítését.

2016. január 22. - Közös magyar-szlovén kormányülést tartottak a szlovéniai Brdo pri Kranjuban.

2016. január 26. - Első fokon két év felfüggesztett börtönre ítélték hivatali visszaélés és hűtlen kezelés miatt Hagyó Miklóst, Budapest volt szocialista főpolgármester-helyettesét. Antal Attila, a BKV Zrt. volt vezérigazgatója hűtlen kezelés miatt másfél év felfüggesztett börtönt kapott.

2016. január 28. - Bűncselekmény hiányában felmentette a vörösiszap-per mind a tizenöt vádlottját az első fokon eljáró Veszprémi Törvényszék.

2016. január 31. - Bejelentették, hogy a 2020-as eucharisztikus világkongresszust Magyarország rendezheti meg.


Február

2015. február 2. - Az Emberi Jogok Európai Bírósága kimondta, hogy nem tehető feltétlenül felelőssé a tartalomszolgáltató a felhasználók kommentjei miatt, a határozat ellentétes az Alkotmánybíróság ez ügyben hozott döntésével.

2016. február 4. - A kormány elindította nagyvállalati beruházási programját, amely 18 milliárd forint költségvetési támogatást biztosít azoknak a társaságoknak, amelyek az uniós forráshoz nem juthatnak hozzá.

2016. február 9. - Bejelentették, hogy a kormány új működési modell bevezetését tervezi, melynek keretében a szennyvíz-, ivóvíz-, gáz- és áramszolgáltatást, a távfűtést, hulladékkezelést és a közétkeztetést az állam biztosítja nonprofit jelleggel.

2016. február 10. - Megjelent az új építésű ingatlanokhoz igényelhető támogatásról és kedvezményről szóló kormányrendelet. A csok jogosultjainak körét és a kedvezményeket az év során többször bővítették. (Három vagy több gyermekes családoknak új lakás vásárlásához akár 10 millió forint támogatást és maximum 10 millió forint kedvezményes kölcsönt nyújt az állam.)

2016. február 10. - Az Európai Bizottság jóváhagyta a jegybank által alapított, a kereskedelmi bankok problémás eszköz-portfólióit felvásárló MARK Zrt. működését.

2016. február 16. - A Klubrádió Zrt.-nek a médiahatóság ellen indított perében első fokon 1,75 millió forint kártérítést ítélt meg a bíróság. Szeptember 28-án a Klubrádió egy másik perében a Kúria 103 millió forint frekvenciahasználati díj visszafizetésére kötelezte a médiahatóságot.

2016. február 17. - Orbán Viktor miniszterelnök Oroszországban Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszélést. Putyin kijelentette: Oroszország továbbra is kész maradéktalanul teljesíteni a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatban vállalt kötelezettségeit.

2016. február 18. - Lemondott a Liga Szakszervezetek elnöki posztjáról Gaskó István, aki húsz évig töltötte be a tisztséget.

2016. február 23. - Az Európai Bíróság úgy határozott, a magyar cafeteria-rendszer egyes elemei sértik az uniós jogot.

2016. február 23. - A Kúria hitelesítette Gőgös Zoltán szocialista politikus magánszemélyként benyújtott népszavazási kérdését az állami tulajdonú termőföldek értékesítésének tilalmáról. A kezdeményezéshez nem sikerült összegyűjteni a népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer hiteles aláírást.

2016. február 23. - Nyakó István szocialista politikust a Nemzeti Választási Iroda székházában "kopasz, kigyúrt" férfiak megakadályozták abban, hogy benyújtsa népszavazási kérdését a vasárnapi boltzár eltörléséről, ezt a nála később érkezett Erdősi Lászlóné magánszemély tette meg. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) 29-én Erdősiné kérdését hitelesítette. A Kúria március 3-án úgy határozott, hogy Nyakó Istvánt akadályozták jogának gyakorlásában, majd április 6-án az NVB döntését megváltoztatva Nyakó népszavazási kérdésének aláírásgyűjtő ívét hitelesítette. A február 23-án történtek miatt indított nyomozást augusztusban megszüntették.

2016. február 24. - Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány népszavazást kezdeményez a kötelező betelepítési kvóta ügyében: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?" A Kúria május 3-án úgy döntött, meg lehet tartani a népszavazást, amelyet az Országgyűlés május 10-én rendelt el, időpontját Áder János államfő október 2-re tűzte ki.

2016. február 25. - Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság a nem nyereséges szupermarketek szankcionálásáról 2014 decemberében elfogadott törvény miatt.

2016. február 28. - Megtartotta tizennyolcadik évértékelő beszédét Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke.

2016. február 28. - Salgótarjánban a baloldali pártok által támogatott Fekete Zsolt nyerte az időközi polgármester-választást.

2016. február 29. - A magyar-lengyel szolidaritás évének nyilvánította 2016-ot határozatában az Országgyűlés.

Március

2016. március 1. - A Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyta, hogy a Tigáz Zrt. 1,2 millió lakossági fogyasztóját a Nemzeti Közműszolgáltató (ENKSZ) Zrt. szakmai irányítása alatt álló Főgáz Zrt. vegye át.

2016. március 1. - Jászfényszarun elindították a Thyssenkrupp német konszern több mint 30 milliárd forintos autóipari beruházását.

2016. március 1. - Az Országgyűlés korlátozta a Magyar Posta piaci alapú szolgáltatásokra vonatkozó adatszolgáltatását és az MNB tulajdonában álló alapítványok adatainak megismerhetőségét. Áder János államfő előzetes normakontrollt kért az Alkotmánybíróságtól, amely az MNB-ről szóló törvény módosítását alkotmányellenesnek minősítette, de a postatörvénnyel kapcsolatos államfői indítványt elutasította. Az Országgyűlés április 26-án az Alkotmánybíróság határozatát figyelembe véve módosította a jegybanktörvényt.

2016. március 1-6. - Megrendezték a 2. Magyar Filmhetet.

2016. március 2. - Ismertették a kormány Magyarország újraiparosítását célzó stratégiáját, az Irinyi-tervet.

2016. március 4. - A Központi Nyomozó Főügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt vádat emelt Simon Gábor volt szocialista országgyűlési képviselő ellen. (Az MSZP egykori elnökhelyettesének külföldön több száz millió forintos bankbetétje volt, ami nem szerepelt a vagyonbevallásában, adót utána nem fizetett.)

2016. március 8. - Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szabálytalanságok gyanúja miatt elállt az Országos Roma Önkormányzattal a Híd a munka világába projektről kötött szerződéstől, az ORÖ-nek vissza kell fizetnie a pénzt. A kormány december 20-án 1,3 milliárd forint támogatásban részesítette az ORÖ-t.

2016. március 9. - A kormány az egész ország területére tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet hirdetett ki, ezt szeptemberben 2017. március 8-ig meghosszabbították.

2016. március 14. - Teljessé vált a budai fonódó villamoshálózat, amelyet hivatalosan június 17-én, a felújított Széll Kálmán térrel együtt adtak át.

2016. március 15. - A nemzeti ünnepen Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzeti Múzeumnál mondott beszédet. A Baross téren civil szervezetek és ellenzéki pártok szimpatizánsainak részvételével tartottak demonstrációt.

2016. március 17. - Megkezdődött a budapesti Városliget rehabilitációja, a Liget Projekt. Civil aktivisták hosszabb ideig akadályozták a fák kivágását, a területet július 6-án ürítették ki. A tiltakozó aktivistákat a rendőrök elvezették, közülük 63-mal szemben intézkedtek, és tizenkettőt állítottak elő.

2016. március 17. - Megkezdődött a budai Várban a majdan a miniszterelnöknek és hivatalának otthont adó Karmelita kolostor átépítése. Arról már korábban döntöttek, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium a Szentháromság térre, a Belügyminisztérium az Úri és az Országház utcába költözik.

2016. március 17. - Az Országgyűlés lehetővé tette a nemzeti otthonteremtési közösségek (nok) létrehozását. 24-én Áder János államfő megfontolásra visszaküldte a törvényt, amelyet a képviselők 30-án módosításokkal újra elfogadtak.

2016. március 18. - Az UD Zrt. ügy büntetőperben társtettesként elkövetett kényszerítés miatt jogerősen bűnösnek mondták ki és megrovásban részesítették Dávid Ibolyát, az MDF volt elnökét és Herényi Károlyt, az MDF volt ügyvezető elnökét.

2016. március 22. - Bejelentették, hogy a német Mercedes-Benz autóipari konszern kecskeméti gyárában 250 millió eurós beruházással új karosszériaüzemet építenek.

2016. március 22. - A brüsszeli robbantások után ideiglenesen a terrorkészültség kettes, azaz második legmagasabb fokozatát rendelték el, a korábban érvényben lévő hármas (közepes) fokozat 29-én állt vissza.

2016. március 29. - Benyújtotta a vádiratot a Buda-Cash-ügyben a Fővárosi Főügyészség. Az öt vádlottat többrendbeli, bűnszervezetben, folytatólagosan, különösen jelentős értékben elkövetett sikkasztással, csalással gyanúsították meg, az okozott kár 115 milliárd forint.

2016. március 30. - Az Országgyűlés az Európai Bizottság kifogásaira reagálva módosította a paksi atomerőmű bővítéséről szóló közérdekű adatigénylés szabályait. (2015 márciusában 30 évre titkosították az ezzel kapcsolatos üzleti és műszaki adatokat.)

2016. március 30. - Az Országgyűlés elfogadta az új, uniós szabályoknak megfelelő vámkódexet, amely május 1-jén lépett hatályba.

2016. március 30. - Az Országgyűlés lehetővé tette, hogy a kormány kiemelt közfeladat ellátásáról akkor is dönthessen, ha az ahhoz szükséges fedezet csak később, a kormány irányítása alá tartozó költségvetési fejezet terhére történő átcsoportosítással biztosítható.

2016. március 30. - A Kúria kötelezte az MNB által alapított Pallas Athéné Domus Animae Alapítványt valamennyi pályázata adatainak kiadására.

2016. március 31. - 86 éves korában elhunyt Kertész Imre Nobel- és Kossuth-díjas író, műfordító, a Sorstalanság szerzője.

2016. március 31. - A Fenyő- és az úgynevezett Cinóber-gyilkosság összevont büntetőperében a szlovák állampolgárságú Jozef Rohácot életfogytiglani, Portik Tamást 13 év szabadságvesztésre ítélték minősített emberölés miatt. Portikot május 26-án a Prisztás-gyilkosság ügyében jogerősen 15 év fegyházra ítélték.

2016. március 31. - Bejelentették, hogy átalakítják a Magyar Államkincstárat, a jövőben a MÁK végez minden állami kifizetést.

Április

2016. április 1. - Megkezdte működését az új, országosan egységes hulladékgazdálkodási rendszer. A nonprofit módon működő Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. koordináló szervezetként szedi be a díjakat, de tényleges közszolgáltatási feladatokat nem végez.

2016. április 7. - Lemondott Kiss László, az úszóválogatott szövetségi kapitánya, miután nyilvánosságra került, hogy 1961-ben, 21 éves korában nemi erőszakért három év börtönre ítélték. (Előző nap a Magyar Úszó Szövetség vezetése még bizalmáról biztosította a szakembert.) Kiss László lemondott százhalombattai tiszteletbeli alpolgármesteri tisztéről is.

2016. április 7. - Kaposvár közgyűlése támogatta a városba tervezett gumihulladék-feldolgozó megépítését. Miután az ellenzéki pártok által a beruházás ellen kezdeményezett aláírásgyűjtés támogatóinak száma meghaladta a népszavazás kiírásához szükséges számot, a beruházó visszalépett.

2016. április 8. - Bejelentették, hogy politikai megegyezés született az EU-val a három éve húzódó úgynevezett aszfaltügyben: Magyarország 48 milliárd forintos büntetést fizetett, ami a későbbiekben felhasználható lesz, ugyanakkor felszabadult 370 milliárd forintnyi zárolt uniós támogatás.

2016. április 12. - Az Országgyűlés kivételes eljárásban, a kormány kezdeményezésére visszavonta a boltok vasárnapi zárvatartását előíró 2015-ös szabályozást, visszaállítva a korábbi szabályokat.

2016. április 12. - Az Országgyűlés hozzájárult a Budapest- Belgrád vasútvonal magyarországi szakaszának újjáépítéséhez, november 5-én Rigában, a Kína-Kelet-Közép-Európa csúcstalálkozón a vasútvonal felújításához kapcsolódó megállapodásokat írtak alá. A 472 milliárd forintos projekt lesz az első határokon átívelő, kínaiak által finanszírozott, kínai részvétellel megvalósuló közép-európai beruházás.

2016. április 14. - Orbán Viktor miniszterelnök Schengen 2.0 elnevezéssel akciótervet ismertetett az EU külső határai és az unión belüli szabad mozgás megvédése érdekében.

2016. április 14. - A Debreceni Ítélőtábla jogerős ítéletében, az elsőfokú döntést megváltoztatva kimondta: a rendőrség nem diszkriminálta 2011-ben a gyöngyöspatai romákat.

2016. április 19. - Orbán Viktor miniszterelnököt németországi otthonában fogadta Helmut Kohl volt német kancellár.

2016. április 20. - Az Alkotmánybíróság döntése szerint nem ütközik az alaptörvénybe, hogy a választási törvény nem teszi lehetővé a magyarországi lakcímmel rendelkező, de a szavazás napján külföldön tartózkodók számára a levélben szavazást.

2016. április 21. - A bíróság bizonyítottság hiányában első fokon felmentette Hiszékeny Dezső szocialista országgyűlési képviselőt a vesztegetés vádja alól.

2016. április 21-22. - Áder János államfő felszólalt az ENSZ fenntartható fejlődésről rendezett konferenciáján, részt vett az ENSZ Vízügyi Elnöki Testületének alakuló ülésén, majd 22-én aláírta az ENSZ 2015. decemberi párizsi konferenciáján született klímavédelmi megállapodást.

2016. április 25. - Átalakult a turizmusfejlesztés és -irányítás szervezete: létrejött a Magyar Turisztikai Ügynökség, amelyet kormánybiztos felügyel.

2016. április 25. - Az Országházban tartott ünnepségen emlékeztek meg Magyarország Alaptörvénye kihirdetésének ötödik évfordulójáról.

2016. április 25. - Kormányrendelet tette lehetővé, hogy a két legnagyobb nézettségű kereskedelmi tévéadó, az RTL Klub és a TV2 médiaszolgáltatói programdíjat szedjen.

2016. április 26. - Az Országgyűlés átalakította az uniós pályázatértékelési rendszert, a jövőben csak állami alkalmazottak végzik ezt a feladatot.

2016. április 26. - Az Országgyűlés elfogadta az újabb egészségügyi törvénycsomagot, többek között megteremtve az egészségügyi veszélyhelyzet kihirdetésének lehetőségét.

2016. április 26. - Az Országgyűlés lehetővé tette, hogy pénzügyi intézmények is nyújthassanak postai szolgáltatást a tízezernél kevesebb lakosú településeken.

2016. április 26. - Az Országgyűlésben az ellenzéki képviselők kezdeményezésére vitanapot tartottak az egészségügyről.

2016. április 27. - Az MNB tavalyi eredményéből 50 milliárd forint osztalékot fizetett a költségvetésbe.

2016. április 27. - A Fővárosi Közgyűlés a Budapesti Fesztiválzenekar fővárosi támogatását 200 millió forinttal, 60 millió forintra csökkentette. A képviselők jóváhagyták a szerződést, amelyben a kormány 140 milliárd forintig garanciát adott a 3-as metró felújításának támogatására, az uniós finanszírozás esetleges hiányában is. A felújításra kiírt tendert a BKV november 28-án visszavonta, mert a beérkezett ajánlatok jelentősen meghaladták a rendelkezésre álló összeget.

2016. április 28. - Bejelentették, hogy Körmenden új, ideiglenes befogadótábor nyílik a menekülteknek.

2016. április 28. - Megszüntette a pálinka jövedéki adójának ügyében indított kötelezettségszegési eljárást az Európai Bizottság.

2016. április 29. - A kormány benyújtotta az Európai Bizottságnak Magyarország 2016-2020-ra vonatkozó konvergenciaprogramját.

Május

2016. május 2. - Klein Dávid első magyarként jutott fel a 8091 méter magas Annapurna csúcsára.

2016. május 5. - A Kúria megszüntette a Hunvald György volt erzsébetvárosi szocialista polgármester ellen hűtlen kezelés miatt folyó eljárást. A perújítás december 8-án kezdődött meg.

2016. május 6. - Budapesten tárgyalt Ángel Gurría, az OECD főtitkára.

2016. május 10. - Az Országgyűlés lehetővé tette a párhuzamos aláírásgyűjtést népszavazás kezdeményezése esetén.

2016. május 10. - Az Országgyűlés csökkentette a menedékkérőket és oltalmazottakat megillető szociális juttatásokat.

2016. május 10. - Áder János államfő az Országgyűlésben felszólalva a párizsi klímaegyezmény mielőbbi ratifikálását kérte a képviselőktől.

2016. május 11. - A Magyarországot képviselő Széll Tamás és csapata nyerte a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or budapesti kontinensdöntőjét.

2016. május 12. - A Fővárosi Közgyűlés ideiglenes vizsgálóbizottságot hozott létre az Alstom metrókocsik beszerzése ügyében felmerült korrupciós vádak kivizsgálására.

2016. május 17. - A másodfokú bíróság hatályon kívül helyezte a bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel vádolt Kocsis István volt MVM-vezér ügyében első fokon született felmentő ítéletet.

2016. május 17. - Az Emberi Jogok Európai Bírósága elmarasztalta Magyarországot több megbírságolt ellenzéki országgyűlési képviselő ügyében.

2016. május 20. - Visszaemelte a befektetési ajánlású osztályzati sávba Magyarország államadós-besorolását a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő, majd szeptember 16-án a Standard & Poor's, végül november 4-én a Moody's is, az intézményi befektetők szempontjából Magyarország ismét befektetésre ajánlott szuverén adós lett.

2016. május 24. - Az Országgyűlés úgy döntött, hogy központi adattárat hoznak létre az önkormányzatok gazdasági adatainak elemzése és az egységes adatszolgáltatás érdekében.

2016. május 24. - Az MNB Monetáris Tanácsa 0,90 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, lezárva a márciusban kezdett kamatcsökkentési ciklust.

2016. május 26. - Az Európai Bizottság újabb szakaszba léptette a külföldiek földvásárlására vonatkozó jogszabályok miatt megindított kötelezettségszegési eljárást. A testület a roma gyerekek iskolai szegregációja miatt is kötelezettségszegési eljárást indított.

2016. május 29. - A Jobbik kongresszusán újraválasztották a pártelnök Vona Gábort, aki beszédében azt hangsúlyozta, hogy a Jobbik "nemzeti néppárttá vált".

Június

2016. június 1. - Távozott a pártpolitikából Schiffer András, az LMP társelnöke és parlamenti képviselője, utóda mindkét poszton Hadházy Ákos lett.

2016. június 6. - A Jobbik parlamenti csoportja kizárta Novák Elődöt, aki visszaadta képviselői mandátumát.

2016. június 7. - Az Országgyűlés a jegybank bankfelügyeleti ellenőrzése alá helyezte a teljes takarékszövetkezeti rendszert.

2016. június 7. - Az Országgyűlés hatodik alkalommal módosította az alaptörvényt, kiegészítve a különleges jogrendre vonatkozó szabályozást a terrorveszélyhelyzet kategóriájával. Terrorellenes csomagot is elfogadtak, az újonnan létrehozott Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK) főigazgatója Takács Tibor vezérőrnagy lett.

2016. június 7. - Az Országgyűlés adócsomagot fogadott el, többek között csökkentve a baromfihús, a tojás és a friss tej forgalmi adóját.

2016. június 7. - Az Országgyűlés a kőolaj világpiaci árához kötötte az üzemanyagok jövedéki adóját, és megemelte a dohánytermékek jövedéki adóját.

2016. június 7. - Az Országgyűlés elfogadta a 2017. évi költségvetést megalapozó törvénycsomagot.

2016. június 7. - Az Országgyűlés módosította a közbeszerzési törvényt, lehetővé téve, hogy a kormány egyedi döntéssel felmentést adhasson a kartellezés miatt kizárt cégek számára.

2016. június 7. - Az Országgyűlés elfogadta a 2024. évi nyári olimpia és paralimpia pályázatáról szóló törvényt.

2016. június 7. - Az Országgyűlés a kárpótlási törvényeket módosítva kimondta: a szövetkezeti földalapba tartozó földek kijelölésük után az állam tulajdonába kerülnek. Áder János államfő 17-én megfontolásra visszaküldte a jogszabályt, amelyet október 11-én az általa aggályosnak tartott rész nélkül fogadtak el.

2016. június 7. - Az Emberi Jogok Európai Bírósága jogerősen úgy döntött: sérti a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jogot a magyar szabályozás, amely szerint a terrorelhárító szervek bírói kontroll nélkül, miniszteri engedéllyel végezhetnek titkos megfigyelést.

2016. június 8. - Házkutatást tartottak az FHB-bankcsoportnál és Spéder Zoltán bankelnök egyes érdekeltségeinél. Spéder október 14-én kiszállt az FHB-ból, és lemondott elnöki tisztségéről.

2016. június 9. - A bíróság elsőfokú ítéletében elutasította a Hóman Bálint történész akadémiai tagságának visszaállítására benyújtott keresetet.

2016. június 10. - Bejelentették, hogy a kormány véglegesítette a buszgyártási stratégiát.

2016. június 11. - Pedagógusok tüntettek szabad oktatást követelve Budapesten és az ország több nagyvárosában.

2016. június 13. - Az Országgyűlés elfogadta a 2017. évi költségvetést, amelyet a kormány az adócsökkentés és a gyarapodás büdzséjeként jellemzett.

2016. június 13. - Az Országgyűlés úgy döntött, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) helyére állami fenntartóként, önálló költségvetési szervként 58 tankerület lép, a Klik "középirányító" szervezetként működik tovább. Az állami fenntartónál összevonták a fenntartói és működtetői feladatokat, az iskolákat hat önkormányzat esetében, amelyek nem írták alá az erről szóló megállapodást, határozattal vették át. Az Országgyűlés november 22-én úgy döntött, hogy a tankerületi központok november 30-tól jönnek létre.

2016. június 13. - Az Országgyűlés törvényben hozta létre a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaságot. Ez november 22-én alakult meg, miután a kormány visszavásárolta a 2004-ben privatizált Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt.-t.

2016. június 13. - Az Országgyűlés elfogadta a külügyi törvényt.

2016. június 13. - Kormányrendelet jelent meg félszáznál több központi hivatal és minisztériumi háttérintézmény átalakításáról. Többségük jogutódlással megszűnt, a jogutódlásnál és feladatátvételnél bekövetkező 20 százalékos létszámleépítés összességében tízezres elbocsátással járhat.

2016. június 13. - Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentette, hogy az Európai Beruházási Bank képviseleti irodát nyit Budapesten.

2016. június 16. - Az Európai Bizottság a földtörvény miatt bírósági keresetet indított Magyarország ellen.

2016. június 20. - Jogerősen felmentették Juhász Ferencet, a Gyurcsány-kormány honvédelmi miniszterét és Fapál László volt államtitkárt a hűtlen kezelés vádja alól.

2016. június 22. - A másodfokú bíróság is mentesítette a Közgépet a közbeszerzési eljárásoktól való eltiltás hatálya alól. (A vállalatot 2015 nyarán hamis adatszolgáltatás miatt zárták ki három évre, de a bíróságok szerint az ezt alátámasztó érvelés nem volt jogszerű.)

2016. június 23. - Az Emberi Jogok Európai Bírósága másodfokon is kimondta: a magyar hatóságok megsértették Baka András, a Legfelsőbb Bíróság volt elnökének a véleménynyilvánítási szabadsághoz fűződő jogát, és azzal is emberi jogi jogsérelem érte, ahogyan jogszabály meghozatalával idő előtt elmozdították állásából.

2016. június 25. - Molnár Gyula volt újbudai polgármestert választották meg az MSZP elnökének Tóbiás József helyére. A választmány vezetője Botka László szegedi polgármester helyett Hiller István korábbi pártelnök lett.

2016. június 27. - Felfüggesztette a Quaestor Befektetési Alapkezelő Zrt. tevékenységi engedélyét a Magyar Nemzeti Bank.

2016. június 28. - Az új egyházjogi törvénnyel kapcsolatban korábban megállapított jogsértések miatt kártérítést ítélt meg magyarországi kisegyházaknak az Emberi Jogok Európai Bírósága.

2016. június 30. - Lezárult az MKB Bank értékesítése. A 2014-ben német tulajdonostól megvásárolt, feltőkésített és portfólió-tisztításon átesett pénzintézetet az MNB döntésének értelmében a Blue Robin Investments S.C.A., a METIS Magántőkealap és a Pannónia Nyugdíjpénztár konzorciuma vehette meg 37 milliárd forintért. (A részvények értékesítését az Európai Bizottság írta elő.)

2016. június 30. - Magyarországon először végeztek egy műtét keretében tüdő- és veseátültetést.

Július

2016. július 1. - A lakosság számára ingyenes lett a kötelező kéményellenőrzés és -tisztítás.

2016. július 1. - A magyar egészségügy helyzete miatt fejezték ki elégedetlenségüket a budapesti Kossuth téren demonstrálók.

2016. július 1. - Négy honvédségi tűzszerész életét vesztette, amikor a Hortobágyi Nemzeti Park területén hatástalanítás közben felrobbant egy bomba.

2016. július 1. - Orbán Viktor miniszterelnök úgy döntött, hogy a kormányzat munkája a jövőben egy gazdasági és egy stratégiai kabinetbe tagozódik, amelyek döntéshozó és -előkészítő szervek.

2016. július 4. - A fővárosi és a Pest megyei egészségügy fejlesztéséről hozott kormányhatározat szerint négy új centrumot hoznak létre, amelyek köré társkórházakat szerveznek. Az Országos Sportegészségügyi Intézetet a Kútvölgyi Klinikai Tömbben helyezik el.

2016. július 4. - Az Európai Bizottság szabályellenesnek ítélte a magyarországi élelmiszerlánc-felügyeleti díjat és a dohánytermék-értékesítést terhelő adót.

2016. július 6. - A Budapesti Nyomozó Főügyészség elutasította a Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter ellen vesztegetés gyanúja miatt tett feljelentéseket. Augusztus 13-án nyomozást rendeltek el Portik Tamás ellen hamis vád gyanúja miatt. (A Rogán Antal és Juhász Péter közti személyiségi jogi perben tanúként kihallgatott, emberölésért jogerősen elítélt Portik azt vallotta: tízmillió forintnyi eurót adott át Rogán Antalnak.)

2016. július 6. - Bártfai-Mager Andreát nevezték ki a postaügyért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztosnak, utóda az MNB Monetáris Tanácsában szeptember 12-én Kardkovács Kolos lett.

2016. július 7. - Lemondtak tisztségükről a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetének (SZHISZ) igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjai, a szervezet közgyűlésén módosították az alapszabályt is. Az új vezetést 18-án választották meg.

2016. július 9. - Hajdu Szabolcs filmje, az Ernelláék Farkaséknál nyerte a versenykategória fődíját Kelet-Európa egyetlen A-kategóriás filmszemléjén, a Karlovy Vary-i nemzetközi filmfesztiválon.

2016. július 9. - Bejelentették, hogy a NATO 2017-ben Székesfehérvárott kialakítandó új vezetési pontján negyven katona fog állomásozni, közülük húsz lesz magyar.

2016. július 12. - Az Alkotmánybíróság határozatában mulasztásos alkotmánysértést állapított meg, mert szabályozatlannak ítélte a gyülekezési jog és más alapjogok összeütközésének kezelését. A kormány ezután bejelentette, hogy új gyülekezési törvényt készít elő.

2016. július 12. - Megkezdődött a Quaestor-ügy büntetőpere, öt vádpontban 5458 rendbeli csalást és sikkasztást rónak Tarsoly Csaba és társai terhére. Az elkövetési érték 77 milliárd forint, a sértettek száma több mint 30 ezer.

2016. július 14. - Meghalt Esterházy Péter Kossuth-díjas író, a kortárs magyar irodalom egyik legjelentősebb alkotója.

2016. július 21. - A visegrádi országcsoport (V4) varsói miniszterelnöki csúcstalálkozója után Orbán Viktor kormányfő úgy nyilatkozott, hogy az EU Nagy-Britannia kilépése miatt elvesztette globális vezető szerepét, és úgy vélekedett, hogy a V4-ek közös európai programmal léphetnek fel.

2016. július 23. - Orbán Viktor miniszterelnök Tusnádfürdőn, a 27. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen tartott előadásában az európai biztonság helyreállításához alapvető változásokat, többek között európai hadsereg létrehozását szorgalmazta.

Augusztus

2016. augusztus 1. - Huszár János vezérőrnagyot nevezték ki a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokának.

2016. augusztus 1. - Az előzetes letartóztatásból házi őrizetbe került a költségvetési csalással, illetve egy másik ügyben vesztegetéssel vádolt Vizoviczki László (a budapesti éjszakai élet korábbi meghatározó alakja), miután egy összegben kifizették a 250 millió forintos óvadékot.

2016. augusztus 5-11. - Brazíliába látogatott Áder János köztársasági elnök, aki részt vett a Rio de Janeiró-i olimpia megnyitóján, és Sao Paulóban találkozott a magyar közösség tagjaival.

2016. augusztus 6-21. - A brazíliai Rio de Janeiróban rendezték meg a XXXI. nyári olimpiai játékokat, amelyen a magyar sportolók nyolc arany, három ezüst és négy bronzérmet szereztek, a 160 tagú magyar küldöttség a 12. helyen végzett az összesített éremtáblázaton. A záróünnepélyen részt vevő Orbán Viktor kormányfő a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökével, Thomas Bachhal folytatott tárgyalásán közölte: Budapest továbbra is pályázik a 2024-es olimpia megrendezésére.

2016. augusztus 10. - A kormány döntött a határvadász századok felállításáról. A toborzás szeptember elején, a kiképzés novemberben kezdődött.

2016. augusztus 12. - A magyar állam 38,9 milliárd forintért 15 százalékos tulajdonrészt szerzett az Erste Bank Hungary Zrt.-ben. (A 2015-ben kötött megállapodás részeként a kormány vállalta a bankadó csökkentését.)

2016. augusztus 12. - Lemondott Szarka Zsolt, a Magyar Posta Zrt. elnök-vezérigazgatója, a vállalat igazgatósága és a felügyelő bizottság több tagja.

2016. augusztus 18. - Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezte Mengyi Roland fideszes országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését költségvetési csalás kísérlete és befolyással üzérkedés miatt.

2016. augusztus 20. - Marton Éva operaénekes és Makkai Ádám költő vehette át a legmagasabb állami kitüntetést, a Magyar Szent István Rendet. A nemzeti ünnepen lovagkeresztet kapott Bayer Zsolt publicista, ez ellen tiltakozva több mint százan adták vissza kitüntetésüket.

2016. augusztus 23. - A stratégiai kabinet elfogadta az előterjesztést a közigazgatási perrendtartás bíráskodás bevezetéséről. A tervet novemberben levették a napirendről, majd az Országgyűlés december 6-án elfogadta az általános közigazgatási rendtartásról és a közigazgatási perrendtartásról szóló jogszabályokat. Áder János államfő december 16-án az Alkotmánybírósághoz fordult a törvény egyes passzusai miatt.

2016. augusztus 26. - Bejelentették, hogy a magyar-szerb határ megerősítésére újabb kerítéssor létesül a legmodernebb technikai eszközökkel, a mintaszakasz november közepére készült el.

2016. augusztus 28. - Ferenc pápa audiencián fogadta Orbán Viktor miniszterelnököt a Vatikánban, a katolikus törvényhozók éves tanácskozásának keretében.

2016. augusztus 28. - Ismét Gyenes Leventét választották meg Gyömrő polgármesterének, aki április 20-án kényszerült lemondásra, mert jogerősen elítélték egy "számlagyáros" perben.

2016. augusztus 30. - Első fokon 13 év fegyházbüntetésre ítélték a terrorcselekménnyel, testi sértéssel, kényszerítéssel vádolt Budaházy Györgyöt. A perben a 17 vádlottra összesen 120 év letöltendő szabadságvesztést szabtak ki.

2016. augusztus 31. - Megszűnt a Balassi Intézet, jogutódja a Külgazdasági és Külügyminisztérium lett.

Szeptember

2016. szeptember 1. - A tanév kezdetével átalakult a szakképzési rendszer, a szakközépiskolákból szakgimnáziumok, a szakiskolákból szakközépiskolák lettek.

2016. szeptember 1. - Emelkedett az egészségügyben dolgozók bére, az intézkedés csaknem 100 ezer ágazati dolgozót érintett.

2016. szeptember 6. - Orbán Viktor miniszterelnök kapta a lengyelországi krynicai gazdasági fórumon Az év embere díjat, a rendezvény legjelentősebb elismerését.

2016. szeptember 7. - Bejelentették, hogy a kormány létrehozta a Keresztényüldözés elleni helyettes államtitkárságot.

2016. szeptember 8. - A megismételt eljárásban első fokon felmentették a kémkedéssel vádolt Galambos Lajost, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatóját, a felbujtóként elkövetett kémkedéssel vádolt Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány titokminiszterét és a kémkedéssel kapcsolatban, hivatalos személy által elkövetett bűnpártolással vádolt Laborc Sándort, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatóját. (A 2013-ban hozott, letöltendő börtönbüntetést kiszabó elsőfokú ítéletet 2015-ben eljárási hibák miatt helyezték hatályon kívül.)

2016. szeptember 8-18. - A Rio de Janeiróban megrendezett paralimpián a 43 tagú magyar küldöttség egy arany-, nyolc ezüst- és kilenc bronzérmet szerzett.
2016. szeptember 12. - Elhunyt Csoóri Sándor kétszeres Kossuth-díjas költő, író, a nemzet művésze.

2016. szeptember 15. - A kormány 2022-ig szóló, 2500 milliárd forintos közútfejlesztési programot hagyott jóvá, emellett 1100 milliárd forintos vasútfejlesztési programról is döntött.

2016. szeptember 18. - Elindult a közmédia új televíziós csatornája, az oktatási és kulturális témákkal foglalkozó M5.

2016. szeptember 19. - Elutasította a bíróság a Munkácsy Mihály Golgota című alkotásának védetté nyilvánítása elleni keresetet, amelyet Pákh Imre, a festmény tulajdonosa nyújtott be. (A képet a Magyar Nemzeti Bank értéktár programja keretében meg akarta vásárolni. Miután a vételárban nem tudtak megállapodni, megindult a védetté nyilvánítás, a Golgotát így nem lehet kivinni az országból.)

2016. szeptember 20-21. - Áder János köztársasági elnök részt vett és beszédet mondott az ENSZ Közgyűlésének éves ülésszakán, majd a világszervezetben tartott vízügyi konferencián is.

2016. szeptember 24. - Budapesten, a Teréz körúton házi készítésű robbanószerkezettel életveszélyesen megsebesítettek két járőröző rendőrt. A merénylet feltételezett elkövetőjét október 19-én tartóztatták le Zala megyében.

2016. szeptember 27. - Az Országgyűlés tovább szigorította a tiltott online kaszinókkal szembeni fellépést.

2016. szeptember 27. - Göncz Árpádról, a rendszerváltás utáni első köztársasági elnökről neveztek el egy városrészt a főváros XIII. kerületében.

2016. szeptember 28. - A Fővárosi Közgyűlés a gazdaságosabb rendezés érdekében új helyszíneket javasolt Budapest 2024-es olimpiai pályázatának.

2016. szeptember 29. - A paksi atomerőmű-bővítés megkapta a környezetvédelmi engedélyt.

2016. szeptember 29. - Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy a kormány akciótervet dolgoz ki a magyar gazdaság versenyképességének javítása érdekében. A Nemzeti Versenyképességi Tanács október végén alakult meg.

2016. szeptember 30. - A Mediaworks Hungary Zrt. megvásárolta a 12 megyei lapot tulajdonló Pannon Lapok Társasága Kft.-t.

Október

2016. október 2. - A menekültek uniós kötelező betelepítési kvótájáról tartott népszavazás érvénytelen lett, mert az érvényes szavazatok száma nem érte el az 50 százalékot, ugyanakkor a voksolók 98,28 százaléka mondott nemet a kvótára. Orbán Viktor miniszterelnök az eredmény közzététele után bejelentette, hogy a kormány négy ponton kezdeményezi az alaptörvény módosítását.

2016. október 4. - A strasbourgi emberi jogi bíróság ismét elmarasztalta Magyarországot a tényleges életfogytiglani börtönbüntetés miatt.

2016. október 6. - A Fővárosi Törvényszék az Alkotmánybírósághoz fordult a 2012. évi kishantosi földhaszonbérleti pályázatokkal kapcsolatos polgári perben, s kérte a Nemzeti Földalapról szóló törvény egyes szakaszai alkotmányellenességének megállapítását. Az Alkotmánybíróság december 7-én elutasította a bírói kezdeményezést.

2016. október 8. - A Mediaworks kiadó a felhalmozott veszteségekre hivatkozva felfüggesztette a legnagyobb példányszámú politikai napilap, a Népszabadság nyomtatott és internetes formában történő megjelentetését. A kabinet gazdasági döntésként tekintett a történtekre, az ellenzéki pártok a kormány mögött álló gazdasági köröket sejtették a szerintük a sajtószabadság további szűkülését okozó döntés hátterében.

2016. október 10. - A Demokratikus Koalíció bejelentette, hogy képviselői a továbbiakban a kétharmados szavazásokat kivéve nem vesznek részt az Országgyűlés munkájában.

2016. október 11. - Az Országgyűlés kivételes eljárásban módosította az adótörvényt, adótitkoknak minősítve az adózó és a támogatott megnevezését, a tranzakciók összegét és felhasználását a törvényben meghatározott célra nyújtott támogatások, illetve kedvezményezett célok esetében.

2016. október 11. - Az Országgyűlés lehetővé tette, hogy a kormány alapítványokat hozzon létre külön törvény felhatalmazása alapján, az első ilyen közhasznú testület a Habsburg Ottó Alapítvány lesz.

2016. október 11. - Az Országgyűlés szigorított a szélerőművek létesítésének szabályain. A jogszabályt Áder János államfő október 21-én megfontolásra visszaküldte a parlamentnek, amely azt december 12-én lényegi változtatások nélkül fogadta el újra.

2016. október 13. - Budapesten felavatták az MTK labdarúgó csapatának otthonát, az új Hidegkuti Nándor Stadiont.

2016. október 14. - A kormány javasolta, hogy nagypéntek legyen munkaszüneti nap.

2016. október 15. - Az óbudai önkormányzat változtatási tilalmat rendelt el a Római-parton a tervezett gátépítéssel összefüggésben, hasonlóan döntött október 26-án a Fővárosi Közgyűlés is.

2016. október 15. - A kormány elfogadta a nemzeti erdőstratégiát, amely 2030-ig szabja meg a gazdálkodás irányait az ország területének egyötödén.

2016. október 18. - Az Alkotmánybíróság döntése szerint a rendőri intézkedésről az érintett engedélye nélkül készült képfelvétel nyilvánosságra hozható, ha az nem öncélú. A testület megsemmisítette a földforgalmi törvénnyel összefüggő egyik törvényi rendelkezést, mert az sértette az alaptörvényben rögzített jogorvoslati jogot.

2016. október 19. - A Közbeszerzési Döntőbíróság megsemmisítette a BKK-nak a fővárosi 3-as metró felújítása idejére szükséges pótlóbuszok megrendelésére irányuló közbeszerzési eljárását. A Fővárosi Közgyűlés október 26-án úgy határozott, hogy saját társaságain keresztül gondoskodik a buszpótlásról.

2016. október 19. - Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága zárt ülésen vizsgálta az információt, mely szerint terroristák is használhattak magyarországi regisztráció nélküli mobiltelefonos SIM-kártyákat. Az Országgyűlés november 22-én szigorított a feltöltős SIM-kártyákra vonatkozó szabályokon, a törvény tartalmazza az állami és közszolgáltatást nyújtó intézmények minden műszaki adatát 30 évig titkosító rendelkezést is.

2016. október 23. - Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján rendezett központi megemlékezésen Andrzej Duda lengyel elnök és Orbán Viktor miniszterelnök szólalt fel, a kormányfő beszédét az Együtt szervezésében fütyüléssel akarták megzavarni. Ellenzéki pártok és civilek a Blaha Lujza téren tartott rendezvényükön az összefogást sürgették a kormány leváltása érdekében.

2016. október 25. - Az Országgyűlés ünnepi ülésen emlékezett meg az 1956-os forradalomról és szabadságharcról, az ülésről az MSZP frakciója távol maradt.

2016. október 25. - Az Országgyűlés lezárta a Földet a gazdáknak! állami termőföld-értékesítési programot, és úgy döntött, a 260-270 milliárd forintos bevételt alapvetően adósságcsökkentésre kell fordítani.

2016. október 25. - Az Országgyűlés elfogadta az egyetemi kórházak létrehozását lehetővé tévő törvényjavaslatot. Ennek hatályba lépése után Debrecenben jön létre az egészségügyi ellátórendszer legnagyobb intézménye a Kenézy Kórház és a Debreceni Egyetem integrációjával.

2016. október 25. - Bekérették a Külgazdasági és Külügyminisztériumba Oroszország budapesti nagykövetét, mert az orosz állami televízióban pogromnak nevezték az 1956-os forradalmat.

2016. október 25. - Az Opimus Press Zrt. vette meg a több megyei lapot és korábban a Népszabadságot is kiadó Mediaworks Hungary Zrt.-t.

2016. október 26. - Másodfokon bűncselekmény hiányában felmentették az úgynevezett Sukoró-ügy első fokon különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének kísérletében bűnösnek kimondott és börtönbüntetésre ítélt vádlottjait: Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezérigazgatóját és Császy Zsoltot, a cég egykori értékesítési igazgatóját.

2016. október 26. - Bőny községben a 76 éves Győrkös István, a hungarista Magyar Nemzeti Arcvonal vezetője gépkarabéllyal rálőtt a házkutatásra érkező rendőrökre, és megölt egy 46 éves rendőr őrnagyot. Győrköst a Terrorelhárítási Központ munkatársai tették ártalmatlanná.

2016. október 27. - Nyolc párt részvételével megkezdődött az ellenzéki egyeztetés az előválasztásról. A november 3-i újabb fordulóra az Együtt már nem ment el, a Magyar Liberális Párt és a Balpárt pedig felállt a tárgyalóasztaltól.

2016. október 28. - Magyarországot beválasztották az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába.

2016. október 31. - A svéd hatóságok hivatalosan halottnak nyilvánították Raoul Wallenberget, a második világháború idején sok ezer zsidót megmentő svéd diplomatát, aki 71 éve tűnt el Budapestről.

November

2016. november 1. - Az OTP Bank átvette az AXA Bank magyarországi üzletágát.

2016. november 4. - Az Európai Bizottság vizsgálata azt állapította meg, hogy a magyarországi reklámadó sérti az állami támogatásra vonatkozó uniós szabályokat.

2016. november 6. - Elhunyt Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth-díjas zongoraművész, karmester, zeneszerző.

2016. november 8. - Az Országgyűlés elfogadta a 2015-ös költségvetés végrehajtásáról szóló zárszámadási törvényt.

2016. november 8. - Az Országgyűlés a sportirányítás és az ágazat finanszírozásának átalakításáról döntött.

2016. november 8. - Nem fogadta el az Országgyűlés az Alaptörvény Orbán Viktor miniszterelnök által beterjesztett hetedik módosítását, amely kimondta volna, hogy Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be.

2016. november 8. - Az Országgyűlés elfogadta az elektronikus ügyintézés kiterjesztéséről szóló jogszabályt.

2016. november 9. - Orbán Viktor miniszterelnök Londonban tárgyalt Theresa May brit miniszterelnökkel, elsősorban a tervezett brit EU-kilépéssel (Brexit) kapcsolatos kérdéseket vitatták meg.

2016. november 15. - A kormány a kínai Yanfeng autóipari beszállító céggel kötötte 71. stratégiai együttműködési megállapodását.

2016. november 17. - Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy 2017-ben egységesen 9 százalékos és arányos lesz a vállalati nyereségadó.

2016. november 17. - A Magyarország ellen a mobilfizetési rendszer miatt folyó kötelezettségszegési eljárás újabb lépéseként az Európai Bizottság keresetet indított az Európai Bíróságnál.

2016. november 17. - Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy az Európai Bizottság lezárta a paksi atomerőmű bővítése kapcsán a közbeszerzések ügyében indított kötelezettségszegési eljárást. Azt is közölte, hogy a kormány döntött a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér és a Nyugati pályaudvar vasúti összekötéséről.

2016. november 17. - Kormányrendelet módosította a magyarországi EU-támogatási rendszer fontosabb szabályait.

2016. november 18. - Véglegesen lekerült az Interpol körözési listájáról Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója, akit a horvát hatóságok azzal vádolnak: kenőpénzt fizetett azért, hogy a Mol irányítói jogokat szerezzen az INA horvát olajipari cég felett.

2016. november 18. - Átadták a Magyarországon települt NATO Erőket Integráló Elem (NFIU) bázisát Székesfehérváron.

2016. november 20-21. - A szerbiai Nisben tartottak magyar-szerb közös kormányülést.

2016. november 22. - Az Országgyűlés elfogadta a kormány őszi adócsomagját.

2016. november 22. - Az Országgyűlés döntött a Honvédelmi Sportszövetség létrehozásáról. A képviselők a bürokrácia csökkentése érdekében 44 közigazgatási eljárással kapcsolatos törvényt módosítottak.

2016. november 22. - Az Országgyűlés új polgári perrendtartási törvény fogadott el, amely 2018-ban lép hatályba.

2016. november 22. - Az Országgyűlés döntött a nemzeti energetikusi hálózat létrehozásáról, állami területek önkormányzati tulajdonba adásáról, és módosították a honvédelmi törvényt. Áder János államfő december 2-án megfontolásra visszaküldte a törvényt, amely állami tulajdonba vette volna a budapesti Erzsébet teret és az egészségügyi törvények ugyanaznap elfogadott módosítását. Mindkét jogszabályt december 12-én fogadták el újra, az első esetében módosítva a határidőket, a másodikba pedig garanciákat beépítve.

2016. november 22. - A kormány megállapodott a 2017-es bérekről a szociális partnerekkel: a minimálbér 15 százalékkal, a garantált bérminimum 25 százalékkal nő, a munkáltatói járulékok pedig 5 százalékponttal csökkennek.

2016. november 22. - Bartha Csaba váltotta a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkári posztján Szabó Bencét.

2016. november 22. - Az Országgyűlés a Fidesz, a KDNP és az LMP képviselőinek szavazatával négy új alkotmánybírót választott, és Sulyok Tamás alkotmánybírót a testület elnökének választotta meg.

2016. november 22. - Bejelentették, hogy 2017. január 1-jétől az alapbéren felül 15 százalékos bérpótlékban részesül a kulturális ágazatban dolgozó több mint 20 ezer közalkalmazott.

2016. november 24. - Munkacsoport alakult több minisztérium és a szakszolgálatok részvételével a nemzeti biztonsági stratégia felülvizsgálatára.

2016. november 28-30. - Budapesten rendezték meg a Víz Világtalálkozót, amelyen 117 országból 2200 küldött, köztük állam- és kormányfők vitatták meg a 21. század vízügyi kihívásaira adható megoldásokat. A világtalálkozó keretében ülésezett az ENSZ főtitkára és a Világbank elnöke által létrehozott Vízügyi Elnöki Testület is, amely tizenkét állam- és kormányfőből áll.

2016. november 29. - Az oktatás helyzetéről rendeztek parlamenti vitanapot az ellenzék kezdeményezésére.

2016. november 29. - Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy 2017-ben 1,6 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, emellett minden nyugdíjas 10 ezer forintnyi Erzsébet-utalványt kap 2016 végéig.

2016. november 30. - Budapesten rendezték meg a Magyar Diaszpóra Tanács VI. ülését, majd december 1-jén a Máért XV. plenáris ülését.

2016. november 30. - Az Alkotmánybíróság úgy határozott: a testület vizsgálhatja, hogy az EU intézményei útján történő közös hatáskörgyakorlás sérti-e az emberi méltóságot, más alapvető jogot, Magyarország szuverenitását, illetve történeti alkotmányán alapuló önazonosságát.

2016. november 30. - Tíz év fegyházbüntetésre ítélték első fokon a röszkei határátkelőnél tavaly ősszel történt tömegzavargás miatt terrorcselekmény elkövetésével vádolt, Cipruson élő szír férfit.

December

2016. december 1. - Lemondott Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke. (Gyárfást november 15-én szólította fel távozásra Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok úszó, aki már 2015 decemberében nyilvánosan bírálta a szövetséget, majd január 6-án a támasztott feltételek miatt visszautasította a MÚSZ által neki felajánlott 12 millió forint támogatást. November végén immár nyolc sikeres magyar úszó követelte a szövetség teljes vezetésének távozását.)

2016. december 1. - A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság az elsők között alkalmazva a hálózatsemlegességre vonatkozó EU-előírásokat, kötelezte a Magyar Telekomot a szolgáltatói beavatkozástól mentes internetezés biztosítására.

2016. december 5. - Összeütközött két metrószerelvény a budapesti 2-es vonalon, a balesetben tízen sérültek meg.

2016. december 6. - Az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. megvásárolta a 775 ezer fogyasztót villamos energiával ellátó EDF Démász Zrt.-t.

2016. december 6. - Az Országgyűlés módosította a filmtörvényt, többek között bevezetve a filmregisztrációs rendszert.

2016. december 6. - Új közbeszerzési szabályokat alkotott az Országgyűlés. A képviselők új statisztikai törvényt is elfogadtak.

2016. december 6. - Az Országgyűlés kimondta: a közfoglalkoztatottaknak el kell fogadniuk a felajánlott képzéseket.

2016. december 6. - Az Országgyűlés elfogadta a Magyar Corvin-lánc Testületről szóló törvényjavaslatot.

2016. december 6. - Az Országgyűlés módosította a bányászati, az atomenergiáról szóló, a távhőszolgáltatásról, a földgáz biztonsági készletezésről, a villamos energiáról, a földgázellátásról, a behozott kőolajról és az állami vagyonról szóló törvényt.

2016. december 6. - Az Országgyűlés módosította a jövő évi büdzsét, és módosítottak az iskolaszövetkezetekre vonatkozó szabályokon is.

2016. december 6. - Az Országgyűlés elfogadta a nemzeti turizmusfejlesztésről szóló törvényt.

2016. december 6. - Az iskolások képességeit összegző, nemzetközi teljesítménymérési program (PISA) 2015-ös felmérésének eredménye szerint a magyar diákok teljesítménye az utóbbi években jelentősen visszaesett. A kormány december 8-án azt javasolta, hogy oktatási kerekasztalon tekintsék át a kérdést.

2016. december 6. - Bejelentették, hogy Magyarország kilép a Nyílt Kormányzati Együttműködés elnevezésű nemzetközi kezdeményezésből.

2016. december 7. - A Fővárosi Közgyűlés mentesítette a helyi iparűzési adó alól a háziorvos és védőnő vállalkozókat, és jóváhagyták, hogy 120 méter magas toronyház épülhessen a Kopaszi-gát mellett.

2016. december 7. - Az Alkotmánybíróság elutasította a Quaestor csődjéhez kapcsolódó kárrendezési törvény ellen benyújtott indítványokat.

2016. december 8. - A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elfogadta a magyar főváros második körös pályázatát a 2024-es olimpia rendezésére, Budapest vetélytársa továbbra is Párizs és Los Angeles.

2016. december 8. - Az Európai Bizottság felszólította Magyarországot, hogy ültesse át nemzeti jogrendjébe a gáz- és villamos energiáról szóló irányelveket, erre két hónapos határidőt szabott meg.

2016. december 12. - Az Országgyűlés törvénymódosítással tette lehetővé, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke rendeletben rögzíthessen bizonyos energiadíjakat.

2016. december 12. - Elfogadta az Országgyűlés a kormány a bérmegállapodást megalapozó, a versenyképesség növelését célzó adócsökkentési csomagját, eszerint jövőre egységesen 9 százalék lesz a társasági adó mértéke, és csökkennek a munkáltatói járulékok.

2016. december 13. - Belize-ben letartóztatták, majd Magyarországra hozták Dobrai Sándornét, a Kun-Mediátor Kft. sikkasztás miatt keresett vezetőjét. Az asszony mintegy húszmilliárd forinttal károsította meg ügyfeleit.

2016. december 13. - Hivatalosan is megnyitották az Egészségügyi Világszervezet (WHO) budapesti központját.

2016. december 13. - Az Országgyűlés megemelte a települési polgármesterek díjazását. A képviselők szigorítottak a plakátelhelyezés szabályain is.

2016. december 13. - Az Országgyűlés kivételes eljárásban 2017 közepéig biztosított lehetőséget a pótlólagos adófizetésre a jövedelmüket külföldre menekítőknek.

2016. december 13. - A gyermekhalálhoz vezető esetek megelőzése érdekében szigorított az Országgyűlés a gyermekvédelmi törvényeken.

2016. december 13. - Az Országgyűlés határozatot fogadott el a keresztényüldözésről.

2016. december 13. - A civil szervezetek bejegyzésének egyszerűsítéséről és az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenységek körének bővítéséről is döntött az Országgyűlés.

2016. december 13. - A Kúria új eljárásra kötelezte a Gazdasági Versenyhivatalt a végtörlesztési kartellgyanú miatt a bankokra 2013-ban kiszabott, csaknem tízmilliárd forintos bírság ügyében.

2016. december 13. - Bejelentették, hogy a kormány döntése alapján béremelés lesz a közfoglalkoztatásban és a szociális ágazat egészségügyi dolgozóinak.

2016. december 19. - Nyolcvanhat éves korában elhunyt Pölöskei Ferenc történész, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja.

2016. december 20. - A Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlése módosította a szervezet alapszabályát, ezután csak az olimpiai sportágak tartoznak a MOB hatáskörébe. Másnap megalakult a nem olimpiai sportágakat tömörítő Nemzeti Versenysport Szövetség.

2016. december 20. - A korábbi Geomédia-lapok - a Népszava, a Vasárnapi Hírek és a Szabad Föld - a Puch László korábbi szocialista politikus érdekeltségébe tartozó osztrák vállalkozás tulajdonába kerültek.

2016. december 20. - A kormány az év végén plusz források felhasználásáról döntött a költségvetési zárás kapcsán.

2016. december 20. - Simicskó István honvédelmi miniszter meghirdette a Zrínyi 2026 elnevezésű honvédelmi-haderőfejlesztési programot.

2006. december 22. - Megkapta az üzemidő-hosszabbítási engedélyt a Paksi Atomerőmű 3. blokkja, amely további 20 éven át vehet részt az áramtermelésben.

2016. december 23. - Budapesten átadták az első támogatott elektromos autót. A kormány 2016-ban 2 milliárd forintot biztosít a tisztán elektromos hajtású személy- és kishaszon-gépjárművek beszerzésének támogatására.

2016. december 23. - Hazatértek a Szerbiában és Macedóniában szolgálatot teljesítő magyar rendőrök. Idén összesen 385 magyar rendőr látott el határrendészeti feladatot külföldön, Magyarországon pedig 472 külföldi rendőr és határőr dolgozott.

2016. december 23. - 2016. január 16-ai hatállyal Csató Gábort nevezték ki az Országos Mentőszolgálat főigazgatójává.

2016. december 23. - Orbán Viktor kormányfő személyesen tájékoztatta Áder János köztársasági elnököt arról, hogy a Fidesz ismét őt jelöli az államfői posztra. Áder János december 29-én közölte, hogy elfogadja a felkérést.

2016. december 24. - Az állam más épületekkel együtt a Magyar Művészeti Akadémiának adja át a Budakeszi úti Ybl-villát.

2016. december 24. - Orbán Viktor miniszterelnöknek a Mediaworks regionális lapcsaládjának adott interjúját a Fejér Megyei Hírlapban meghamisították. December 28-án az érintett főszerkesztőket a vezetői felelősség miatt, a felelős szerkesztőt és a lapszerkesztőt pedig munkakörben elkövetett gondatlan munkavégzés miatt tisztségükből felmentették, munkaviszonyukat azonnali hatállyal megszüntették, és elbocsátották a cikk módosításával közvetlenül kapcsolatba hozható a munkatársat is - közölte a Fejér Megyei Hírlapot kiadó Pannon Lapok Társasága.

2016. december 27. - Tizenöt év után lemondott a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) elnöki tisztségéről Niklai Ákos.

2016. december 28. - Döntött a kormány a Nemzeti Élsport és Utánpótlás-nevelési Képzési Központok létrehozásáról.

2016. december 28. - Bejelentették, hogy Magyarország 2017. évi bruttó finanszírozási igénye 7844 milliárd forint lesz, amiből 1166 milliárd forint friss hitelfelvételt jelent, a maradék 6678 milliárd forint a lejáró tartozások megújítását szolgálja.

2016. december 28. - A kormányhatározat szerint a balatoni fejlesztésekre a 2020-ig tartó fejlesztési ciklusban 365,4 milliárd forintot terveznek fordítani magyar és uniós forrásokból.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A magyar szórvány napja - illusztráció
2018. NOVEMBER 15.
[ 5:50 ]
Az iráni gazdaság megszenvedi, de valószínűleg átvészeli az amerikai szankciókat - illusztráció
2018. NOVEMBER 14.
[ 20:08 ]
Noha a jelenlegi szerbiai kormány támogatja az informatikai alkalmazások bevezetését az olyan szolgáltatások esetében, amelyeket nap mint nap igénybe vesznek a polgárok, a gyakorlatban olyan döntéseket hoz, amelyek nem csak ellehetetlenítik a digitalizációt, hanem a szolgáltatást nyújtókat is úgy kezeli, mintha egyedüliek...
2018. NOVEMBER 14.
[ 11:12 ]
Hetvenedik születésnapját ünnepli, egyben újabb korrekordot is dönt ma a brit trón várományosa.Károly Fülöp Artúr György, II. Erzsébet királynő és Fülöp edinburghi herceg elsőszülött fia, aki trónörökösi minőségében a walesi herceg címét viseli, 1948. november 14-én született. A jeles évforduló azt is jelenti,...
2018. NOVEMBER 14.
[ 8:44 ]
Marko Kmezić, a Grazi Egyetem kutatója és előadója a Szabad Európa Rádió Zašto? rovatában fejtette ki, hogy a politikai viták miként befolyásolhatják a Közép-európai Szabadkereskedelmi Megállapodás (CEFTA) működését és fennmaradását, amelyet Moldován kívül hat olyan nyugat-balkáni állam írt alá, amely nem tagja az...
2018. NOVEMBER 13.
[ 17:19 ]
Beolvasás folyamatban