Tükör
Elemzők szerint 2017 lesz a leginstabilabb év a második világháború óta
Betűméret:             

Angela Merkel német kancellár erejének gyengülése, az amerikai egyoldalúság Donald Trump vezetésével és Kína egyre nagyobb magabiztossága hozzájárul ahhoz, hogy a politikai kockázatok tekintetében 2017 legyen a leginstabilabb év a második világháború óta, véli az Eurasia Group kockázatelemző cég.

„2017-ben a geopolitikai recesszió időszakába lépünk” – áll a New York-i vállalat éves előrejelzésében, amely tanácsot ad a beruházóknak a politikai kockázatokról.

A nemzetközi háború vagy „a fő, központi kormányzati intézmények összeomlása” nem szükségszerű, azonban „a jelen pillanatban egy ilyen kimenetel elképzelhető” – írja a Bloomberg.

A dokumentum számos olyan eseményre figyelmeztet, amely veszélyt jelenthet a stabilitásra 2017-ben. Ezek között említi a németországi, a franciaországi és a hollandiai választásokat, Nagy-Britannia tervezett kilépését az Európai Unióból és a migránsválságot, míg Ian Bremmer, az Eurasia Group elnöke azt állítja, az Egyesült Államok megerősödhet.

„2017-ben az elmúlt évtizedek talán legrosszabb geopolitikai körülményei várnak ránk, de a beruházások az amerikai piacon tovább nőnek, ezzel együtt pedig az amerikai dollár is erősödni fog” – mondta el Bremmer a Bloomberg TV-nek adott interjúban.

Mivel Donald Trumpot választották az Egyesült Államok következő elnökévé, a globális gazdaság többé nem számíthat Amerikára a védelmi mechanizmusok tekintetében, írja az Eurasia.

Mint írják, Trump célozgatása, hogy javítja a viszonyt Oroszországgal, a NATO-val szembeni szkepticizmusa és a közösségvállalás az olyan európai intézményellenes pártokkal, mint a francia Nemzeti Front, gyengítheti a világrend védelmét szolgáló, háború utáni fő szövetséget.

A Kínai Kommunista Párt 19. kongresszusa ősszel ül össze, s dönt többek között a pártvezetésről is, ennek okán pedig Hszi Csin-ping valószínűleg „agresszívabban fog reagálni a külpolitikai kihívásokra, mint valaha”. Ez pedig az USA és Kína közötti feszültség kicsúcsosodását is jelentheti.

Angela Merkel, aki az idei választásokon ismét indul a kancellári posztért, valószínűleg olyan problémákkal szembesül majd, mint a görög adósságválság, a Brexit körüli viták, de az egyre autoritáriusabb politikát folytató török elnökről, Recep Tayyip Erdoganról sem szabad megfeledkezni, hiszen veszélyeztetheti az EU és Törökország közötti menekültügyi megállapodást.

Az Eurasia előrejelzése szerint, Angela Merkel megszerzi sorrendben negyedik mandátumát is, „de az, hogy idén meg kell felelnie hazai kritikusainak, gyengíteni fogja, ami mind az otthoni, mind az EU-beli vezetésének minőségén tükröződik majd”.

A cég elemzése szerint hiányoznak a gazdasági reformok, egyedül Kína jegyez pozitív tendenciát, Olaszország, Oroszország, Szaúd-Arábia, a Dél-afrikai Köztársaság, Törökország és Nagy-Britannia pedig gyengülni fog.

„A politikusok a központi bankokat okolják a gazdasági nehézségekért. Az ilyen támadások veszélyt jelentenek a globális piacra 2017-ben, mert a jegybankok mint technokrata intézmények szerepének megszűnésével fenyeget, amelyek pedig garantálják a pénzügyi és a gazdasági stabilitást” – állítják a cég elemzői.

Az elemzés Észak-Koreára is kitér, s azt állítja, hogy az ország „nukleáris programja a technológiai fejlődéssel karöltve a jövőben lehetővé teheti az amerikai nyugati part elleni támadást is”.

Franciaországban szintén voksolnak a polgárok az idén, s ha Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke megnyeri az elnökválasztást, az jelentheti a legnagyobb politikai veszélyt Európában, s az EU és az euróövezet fokozatos, lassú felbomlása sem kizárt, nyilatkozta a Bloomberg TV-nek Nouriel Roubini, a New York-i Köygazdasági Egyetem professzora.

„Ha Le Pen győz Franciaországban, ha az Európa-ellenes párt kerül hatalomra Olaszországban, az Európa és az euróövezet végének kezdetét jelentheti” – fogalmaz borúlátó véleményében Roubini.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A húsvéti szent három nap - illusztráció
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:18 ]
A világ leggazdagabb emberei - illusztráció
2024. MÁRCIUS 27.
[ 13:44 ]
Eladták a Jugoszláviát - illusztráció
2024. MÁRCIUS 22.
[ 18:21 ]
Az oroszellenes szankciók kudarcot vallottak, és a nyugati pénzügyi elit Ukrajna vereségére számítva szívesen újítják fel a kereskedelmi kapcsolatokat Oroszországgal - írta Gabor Steingart újságíró a Focus magazinban megjelent cikkében. "Minden jel arra utal, hogy a Nyugat elveszettnek látja a konfliktust, és...
2024. MÁRCIUS 14.
[ 12:22 ]
Vasárnap este kezdődik, és 2024. április 8-án estig tart az iszlám hívők éves böjti időszaka, a ramadán. A ramadán a muszlim holdnaptár kilencedik hónapja, amely a hold járásától függően 29 vagy 30 napos. Az iszlám a mintegy 1,8 milliárd követőjével a kereszténység után a világ második legnagyobb vallása, és ma...
2024. MÁRCIUS 10.
[ 7:56 ]
Szerbiában is, ahogy a világ jó néhány országában, a nemzetközi nőnapot ünneplik. Vagy megemlékeznek róla. Mert van, aki azt állítja, nincs azon mit ünnepelni, hogy a nők még mindig sok tekintetben egyenlőtlen helyzetben vannak a férfiakhoz viszonyítva. Mások szerint ebben a formában, globálisan egyetlen napon megünnepelni...
2024. MÁRCIUS 8.
[ 12:49 ]
Beolvasás folyamatban