GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaia


Internet ©tamparija reklám


Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. január 9. [17:06]

Kitart a kemény fagy

Kitart a kemény fagy
Szerbiában az utak járhatóak

(Hírösszefoglaló)

Hétfőn is kitartott és újabb halálos áldozatokat követelt a szokatlanul kemény fagy Európa középső és keleti részében, több országban komoly közlekedési fennakadásokat okozott a havazás.

Vörös riasztást adtak ki Szerbiában is a rendkívül hideg miatt, a havazás miatt pedig tíz településen rendkívüli helyzetet hirdettek. Az ország déli részén több települést is elvágott a külvilágtól a hó. Hétfőig több mint 120 embert kellett kimenekíteni a falvakból, ahol a hótorlaszok elérték a háromméteres magasságot is. Hétfőn a leghidegebb a nyugat-szerbiai Peąter-fennsíkon volt, ahol reggel mínusz 33 Celsius-fokot mértek.

A hóátfúvások az elmúlt hét végén az ország központi és déli részén fennakadásokat okoztak a forgalomban, hétfőn azonban az utak nagy többsége járható volt. A belügyminisztérium és az útfenntartó vállalatok azonban mindenkit arra kértek, hogy csak akkor induljanak útnak, ha feltétlenül szükséges.

Magyrországon érsékelték, illetve visszavonták az extrém hideg, illetve a hófúvás veszélye miatt kiadott narancs, vagyis másodfokú riasztásokat, figyelmeztetéseket hétfőn kora délután.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: a Dunántúlon tovább erősödő, helyenként viharos szél a Dunántúl nyugati megyéiben, a hóval borított tájakon jellemzően alacsony, de északnyugaton kis területen (elsősorban Sopron tágabb térségében) magasabb hótorlaszokat is építhet. Hófúvás miatt már csak Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében van érvényben elsőfokú figyelmeztetés, az extrém hideg miatt pedig a fővárosban, továbbá Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Azt írták: napközben mindenütt mínusz 10 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, de az éjszaka folyamán ismét mindenütt az alá süllyed. A legkevésbé hideg térség a Nyugat-Dunántúl tartósan felhős vidéke lesz. A Dunától keletre azonban sokfelé lehet mínusz 20 fok körüli hőmérséklet, sőt az Északi-középhegység havas, szélvédett völgyeiben akár mínusz 25 fokig is hűlhet a levegő.

Vasárnapra és hétfőre virradó éjjel Lengyelországban több helyen is mínusz 20 foknál alacsonyabb volt, a szlovák határhoz közeli, kis-lengyelországi Jablonka hegyi községben pedig mínusz 37 fokra zuhant a hőmérséklet.

Varsóban, Krakkóban, a közép-lengyelországi Kielcében, valamint a sziléziai vajdaság nagy részében a fagyok és a szélcsend miatt a szálló por koncentrációja többszörösen meghaladta a riasztási küszöbértéket, ezért szmogriadót rendeltek el.

Lengyelországban a hét végén 12 emberéletet követelt a fagyos időjárás, s az utóbbi napokban - a hideg ellen védekezve - lakástüzekben is többen meghaltak. Szombat reggeltől vasárnapig kettő, hétfő hajnalig pedig újabb tíz ember szenvedett fagyhalált.

Négy ember halt meg végzetes kihűlés következtében a hét végén Szlovákiában, ahol csütörtök óta helyenként több évtizedes hidegrekordok dőltek meg.

A szlovák egészségügyi mentőszolgálat hétfői adatai szerint a fagyok kezdetétől vasárnap estig 17 embert kellett ellátniuk különböző fokú kihűlés miatt. A Szlovákiában évek óta nem tapasztalt rendkívüli lehűlés négy halálos áldozatának többsége idősebb személy. A szélsőséges időjárás következtében országszerte sok településen dőltek meg évtizedes hidegrekordok. A szlovák hidrometeorológiai intézet (SHMÚ) adatai szerint a legrégebbi, 60 éves rekord a korponai járásban lévő Gyűgy (Dudince) településen dőlt meg, ahol mínusz 29,8 Celsius fokot mértek. A hétvégén a leghidegebb időt az észak-szlovákiai Oravská Lesnán mérték, mínusz 35,2 fokot.

Már hat emberéletet követelt a rendkívül hideg időjárás Csehországban, négyen Prágában, ketten pedig Morvaországban haltak meg. Csehországban péntek óta tart a rendkívüli hideg. A meteorológiai állomások mintegy tíz százaléka mért szombaton és vasárnap éjjel hidegrekordokat. A legnagyobb fagyot - mínusz 34,6 Celsius-fokot - Nyugat-Csehországban a Sumava-hegységben mérték szombatról vasárnapra. Szokatlan, mínusz 30 Celsius-fokot meghaladó fagyot több mint húsz helyen mértek. A hideghullám és a kiadós havazás országszerte több régióban közlekedési gondokat okozott. Észak- és Dél-Csehországban számos másod- és harmadrendű út járhatatlan. Problémák vannak Nyugat-Csehországban is a cseh-német határszakaszon. Az autópályák és a nemzetközi utak járhatóak, de fokozott óvatosságra van szükség, mert az útfelületek síkosak, több helyen havasak.

Másodfokú (narancssárga) fagyriadót adott ki a román meteorológiai szolgálat hétfőn Románia szinte egész területére január 9-re és 10-re, kivételt csak a nyugati országhatáron lévő, bánsági és partiumi megyék képeznek, ahol elsőfokú fagyriadó van érvényben. Az előrejelzés szerint az ország legnagyobb részén a nappali csúcshőmérséklet sem haladja meg a mínusz 10-15 Celsius-fokot, az éjszakai hőmérséklet pedig az erdélyi medencében akár mínusz 29 fokig is süllyedhet.

A hideg miatt a 41 megye közül 21-ben tanítási szünetet rendeltek el hétfőre és keddre. Bukarestben szerdán is szünetel a tanítás.

A pénteki hóvihar miatt napokig lezárt délkelet-romániai országutakon és a Bukarestet a tengerparttal összekötő A2-es autópályán is helyreállt a forgalom, az útburkolat azonban sokhelyütt havas, csúszós. A vasúti közlekedést csak részlegesen sikerült újraindítani.

Ukrajna nyugati részében legkevesebb négyen fagytak halálra az elmúlt napokban a mínusz 20 Celsius-fokot elérő hidegben.

Harmadik napja bénítja meg a havazás Isztambult, ahol több száz repülőjáratot töröltek. A Turkish Airlines török légitársaság a hét végi, több mint hatszáz járat után hétfőn további 277-et kényszerült törölni, amelyek isztambuli nemzetközi repülőterekről szálltak volna fel. A szokatlan időjárás több mint 15 ezer utasnak okozott kényelmetlenséget: voltak, akik nem érték el úti céljukat és Isztambulban vagy közeli városokban kellett megszállniuk. Az általában nyüzsgő Boszporusz is kihalt volt hétfőn, mert a rossz látási viszonyok miatt leállították a szoroson áthaladó forgalmat.

A szomszédos Görögországban is ítéletidő tombol: hétfőre virradóra több térségben esett, és a hó számos falvat, esetenként szigeteket vágott el a külvilágtól. Több helyen áramkimaradás volt, néhol pedig a vezetékes vizet és a fűtést is nélkülözniük kellett a lakosoknak, mert befagytak a vezetékek. Évia szigetén a part menti településeket néhol 3 méter magas hó borította. A zord időjárás a déli Krétát sem kímélte: éjszaka mínusz 15 fokot mutatott a hőmérő.

Az extrém hideg miatt Oroszország több részén is iskolai szünetet rendeltek el a hét első két napjára. Moszkvában mínusz 30 fokot mértek, ami 15 fokkal hidegebb az évszakban megszokottnál. Az Uralban, Permtől északra mínusz 45 Celsius-fokos hideg is lehet az orosz meteorológiai szolgálat szerint. (MTI)


2017. november 22. [10:30]

A nyugati média és a balliberális értelmiség fellép a muszlimok jogai érdekében, ám a keresztényeket ért sérelmek esetén merőben más magatartást tanúsít.Vannak képek,... >>

2017. november 22. [0:05]

A szexuális zaklatások hollywoodi botránysorozata zsilipet nyitott: az Egyesült Államokat elárasztotta a jelenlegi, de főképpen régebbi zaklatások áradata, amely sárba... >>

2017. november 21. [18:14]

Németország mindig viszonyítási pont volt Európa közepén. Sokak számára megbízható partner, egyesek számára kellemetlen dirigens, ám legalább mindig kiszámítható. S most... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.76 dinár
1 dollár 101.11 dinár
100 forint 37.87 dinár
100 dinár 264.04 forint
Heti kérdés
Helyesli-e a közös európai hadsereg létrehozására vonatkozó terveket?
Igen.
Nem.

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
A legutóbb kommentelt friss cikkek
(amelyek az utóbbi 24 órában jelentek meg)
Buldioski: Az EU-nak szembe kell szállnia Lengyelországgal és Magyarországgal
(Világ)
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka