Tükör
Az Oscar-díj története

Vasárnap este (közép-európai idő szerint hétfőn hajnalban) 89. alkalommal adják át az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) kitüntetéseit, közismert nevükön az Oscar-díjakat a Los Angeles-i Dolby Színházban. A gála házigazdája Jimmy Kimmel amerikai komikus lesz. A legjobb rövidfilm kategóriában versenyben van Deák Kristóf Mindenki című alkotása.

A filmvilág legrangosabb kitüntetését 1927-ben alapították. Az első akadémiai díjakat (hivatalos nevén Academy Award of Merit) 1929. május 16-án a hollywoodi Roosevelt Szálloda zártkörű bankettjén 12 kategóriában adták át, Charlie Chaplin életműdíjat kapott. A mintegy 270 vendég 36 asztalnál foglalt helyet, a ceremónia alig negyedórát vett igénybe.

A díjjal járó szobrocskára 1931-ben ragadt rá az Oscar elnevezés, mert Margaret Herricket, az akadémia első könyvtárosát - állítólag - Oscar nevű nagybátyjára emlékeztette a figura. Az akadémia 1939-től használja hivatalosan az Oscar elnevezést. A 33,2 cm magas, 3,8 kilós trófea filmtekercsen álló, teste előtt kardot tartó lovagot ábrázol, a talapzat tekercsének öt küllője az Akadémia öt ágát - színészek, rendezők, forgatókönyvírók, producerek és technikusok - jelképezi.

A díjazottak nevét - a korai lapzárta miatt - sokáig előre megkapták az újságok, ám amikor 1940-ben a bankettre érkező vendégek már olvashatták az eredményt, áttértek a helyszínen felnyitott, lepecsételt borítékokra. Az 1932. évi gálát közvetítette először a rádió, az 1953. évit a televízió (a vezető riporter a későbbi elnök, Ronald Reagan volt). Színesben 1966-tól sugározzák az eseményt, ma már több mint kétszáz országban és az interneten is nézhető.

A legjobb idegen nyelvű film díját először 1956-ban a Federico Fellini rendezte Országúton nyerte el. Erre a szoborra a győztes ország mellett ma már a rendező nevét is rávésik, tavaly Nemes Jeles László Saul fia című filmje nyert.

1968 óta kötelező a díjazottak és a díjátadók számára az alkalomhoz illő, elegáns viselet. A gála legtovább, 263 percen át 2002-ben, legrövidebb ideig, száz percig 1959-ben tartott. Akkor a show a tervezettnél húsz perccel korábban ért véget, a következő tévéműsor kezdetéig a házigazda Jerry Lewis próbálta szórakoztatni a nézőket, inkább kevesebb, mint több sikerrel.

Napjainkban 24 kategóriában osztanak Oscar-díjat. A legfiatalabb a 2002-ben bevezetett egész estés animációs filmeké, amelyben elsőként a Shrek nyert. Az idei jelöltek között van A vörös teknős című, francia, japán és belga koprodukcióban készült alkotás, amelynek nagy részét a kecskeméti rajzfilmstúdióban rajzolták, és a teljes színezés is itt zajlott.

Az idei technikai Oscar-díjakat február 11-én adták át, 18 tudományos és technikai eredményért 34 embert és öt szervezetet díjaztak. Az akadémia a humanitárius tevékenységet az 1956-ban alapított Jean Hersholt Humanitárius Díjjal, a kiemelkedő filmes alkotók pályafutását tiszteletbeli Oscar-díjjal ismeri el. Utóbbiakat Jackie Chan színész, Anne Coates vágó, Lynn Stalmaster castingigazgató és Frederick Wiseman dokumentumfilm-rendező már novemberben átvette. Nem "igazi" Oscar, nem is minden évben ítélik oda az 1937-ben alapított Irving G. Thalberg-emlékdíjat, amelyet "vigaszdíjként" azok kapnak meg, akik rászolgáltak volna, mégsem nyertek igazi Oscart, mint Alfred Hitchcock vagy Ingmar Bergman.

A legjobb férfi főszereplő kategóriában 1963-ban győzött először fekete színész, Sidney Poitier a Nézzétek a mező liliomait című filmben nyújtott alakításáért vehette át a díjat. 2001-ben Denzel Washington és Halle Berry révén a legjobb férfi és női színész is afroamerikai lett. Denzel Washington (Fences) idén harmadik Oscarját gyűjtheti be a legjobb színészek közt. A legjobb film kategóriában 2014-ben diadalmaskodott először fekete rendező, a brit Steve McQueen 12 év rabszolgaság című alkotásával, és ugyanekkor lett először latin-amerikai a legjobb rendező, a mexikói Alfonso Cuarón (Gravitáció).

A szintén mexikói Alejandro G. Inárritu 2015-ben a Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje), tavaly pedig A visszatérő című filmjével lett a legjobb rendező, a kategóriában korábban csak John Ford (1940 - Érik a gyümölcs, 1941 - Hová lettél, drága völgyünk?) és Joseph L. Mankiewicz (1949 - Egy levél három asszonynak, 1950 - Mindent Éváról) nyert két egymást követő évben. Idén Barry Jenkins (Holdfény) első afroamerikaiként diadalmaskodhat a rendezők között, ha pedig a 32 éves Damien Chazelle (Kaliforniai álom) győz, ő lehet minden idők legfiatalabb Oscar-díjas rendezője. (A rendezői kategóriában legfiatalabban, 24 évesen John Singletont jelölték a Fekete vidékért, de ő nem nyert.)

A legjobb film kategóriában 2009 óta akár tíz alkotás is jelölhető, most kilenc került fel a listára. A legtöbb, 14 jelölést a Kaliforniai álom című musical kapta, beállítva a Mindent Éváról (1950) és a Titanic (1997) rekordját. Eddig három film - Ez történt egy éjszaka (1934), Száll a kakukk fészkére (1975), A bárányok hallgatnak (1991) - győzött mind az öt fő kategóriában (legjobb film, férfi és női főszereplő, rendezés, forgatókönyv), hozzájuk csatlakozhat most a Kaliforniai álom, amely a Horgonyt fel! (1945) és a Mindhalálig zene (1979) után harmadik eredeti filmmusicalként kapott jelölést a legjobb film kategóriában.

A leghosszabb film, amelyet Oscar-díjra jelöltek, idén indul az aranyszobrocskáért, Ezra Edelman csaknem 8 órás O. J.: Made in America című dokumentumfilmje. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Belépő az életbe - illusztráció
2021. SZEPTEMBER 22.
[ 22:45 ]
"Minden világjárvány véget ér" - illusztráció
2021. SZEPTEMBER 21.
[ 9:14 ]
Előbb van narratívájuk, mint kérdéseik - illusztráció
2021. SZEPTEMBER 15.
[ 11:57 ]
Húsz éve annak, hogy 2001. szeptember 11-én az al-Kaida terrorszervezet 19 tagja átvette az irányítást négy utasszállító repülőgép felett. Három gép Los Angelesbe, egy pedig San Franciscóba tartott, de egyik sem érkezett meg a célállomásra. A Los Angelesbe tartó gépek a New York-i Világkereskedelmi Központba (World Trade...
2021. SZEPTEMBER 11.
[ 6:58 ]
A demográfusok hosszú ideje igyekeznek magyarázatot találni arra, hogy a nyugati civilizációban miért nem születik elég gyermek, miért nem képesek e társadalmak önmaguk reprodukálására. A termékenységi adatok azonban azt mutatják: trendforduló tanúi lehetünk. Immár szinte minden kontinensen drámaian csökken a fiatalok...
2021. SZEPTEMBER 9.
[ 19:58 ]
Összeállt az új afgán kormány. Az előzetes híresztelésekkel ellentétben úgy tűnik, nem került be az ország vezetésébe egy mérsékelt afgán politikus sem, helyettük mind régi tálib vezetők töltik majd be az összes fontos tisztséget. Az új állam, az Afganisztáni Iszlám Emírség emírje Hibatulla Ahunzada lesz, a tálibok...
2021. SZEPTEMBER 8.
[ 10:41 ]
Beolvasás folyamatban