GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaia


Internet ©tamparija reklám


Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. április 18. [14:39]

"Minden bombák anyja"

"Minden bombák anyja"
Hivatalos nevei: Guided Bomb Unit - 43/B (GBU, irányított bomba) és Massive Ordnance Air Blast Bomb (MOAB, nagy tömegű tüzérségi légibomba, hétköznapi változatban Mother of All Bombs, azaz "minden bombák anyja")

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet ellen a múlt héten Afganisztánban bevetett "minden bombák anyja" (MOAB) az amerikai erők egyik legpusztítóbb erejű, nem nukleáris bombája, amelynek őseit még a náci német hadsereg ellen fejlesztették ki.

Hivatalos nevei: Guided Bomb Unit - 43/B (GBU, irányított bomba) és Massive Ordnance Air Blast Bomb (MOAB, nagy tömegű tüzérségi légibomba, hétköznapi változatban Mother of All Bombs, azaz "minden bombák anyja"). A 10,3 tonna súlyú, 8 tonna robbanószerrel felszerelt, 11 tonna TNT-nek megfelelő pusztító erejű, GPS-irányítású bombát úgy tervezték meg, hogy egy C-130 Hercules típusú repülőgép el tudja szállítani.

Azután fejlesztették ki, hogy az amerikai hadsereg 2001-ben ráeszmélt arra: nincs megfelelő fegyvere az alagútrendszereket használó al-Kaida terrorhálózat ellen Afganisztánban, mert a 7 tonnás Daisy Cutter (százszorszépnyíró) - amelyet Vietnamban használtak először - nem volt elég pusztító hatású. Mindössze 15-öt gyártottak a MOAB-ból, viszont csak most vetették be először, az IÁ ellen és Afganisztánban, nem pedig Irakban vagy Szíriában, ahol pedig a dzsihadisták "kalifátusa" van.

Noha az IÁ tagadja, hogy egyetlen embere is meghalt volna a támadásban, amelyet egy alagútrendszer ellen hajtottak végre Nangarhar tartomány Acsin körzetében, a pakisztáni határ mellett, egy helyi tisztségviselő azt mondta szombaton, hogy 92 szélsőséges fegyveres lelte ott a halálát. Ezt ellenőrizni nem lehet.

Dave Deptula, az amerikai légierő nyugalmazott tábornoka, a 2001-es afganisztáni légi műveletek parancsnoka a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy az amerikai erőknek van egy még pusztítóbb, nem nukleáris bombája, a 14 tonnás GBU-57-es Massive Ordnance Penetrator (MOP) nagy tömegű behatoló bomba), amely elég hatékony volna például az észak-koreai atomkísérleti telep ellen, mert képes áthatolni többszörösen megerősített betonfödémeken és acélajtókon is. A MOAB csak lágy vagy közepesen szilárd talajon tud áthatolni. (MTI/Reuters)


2017. november 21. [18:14]

Németország mindig viszonyítási pont volt Európa közepén. Sokak számára megbízható partner, egyesek számára kellemetlen dirigens, ám legalább mindig kiszámítható. S most... >>

2017. november 20. [11:18]

Miután a német liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) kivonult a tárgyalásokról, kudarcba fulladtak hétfőre virradóra Berlinben az egyeztetések a pártok színei alapján... >>

2017. november 19. [15:52]

A tavalyi év során közlekedési szerencsétlenségben 607 személy vesztette életét a szerbiai közutakon, a sebesültek száma pedig meghaladja a 20.400-at.Az ENSZ 2005-ben... >>

2017. november 17. [22:25]
A nagy metamorfózis
2017. november 15. [15:54]
Mugabe útja a hatalomig és vissza
2017. november 15. [8:54]
A magyar szórvány napja
2017. november 14. [11:34]
A katalán válság közelebbről
2017. november 13. [5:54]
A magyar nyelv napja


Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.59 dinár
1 dollár 101.00 dinár
100 forint 37.91 dinár
100 dinár 263.73 forint
Heti kérdés
Helyesli-e a közös európai hadsereg létrehozására vonatkozó terveket?
Igen.
Nem.

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka