GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaia


Internet ©tamparija reklám


Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. április 19. [21:52]

Lehet-e még legálisan borítékban kapni a fizetést?

Lehet-e még legálisan borítékban kapni a fizetést?
Fotó: insurancehotline.com

Az utóbbi hónapokban a szerb állam mind többször sürgeti az idősebb polgárokat, hogy nyugdíjukat ne vitessék házhoz a postással, hanem nyissanak folyószámlát a célra. Erre azonban egyetlen előírás sem kötelez, de még a dolgozókra sem vonatkozik ilyen kitétel, írja a Večernje novosti belgrádi napilap, és azt állítja, hogy egyre több munkavállaló térne vissza a bérek kifizetésének hagyományos formájához.

Sokan azzal érvelnek, hogy amennyiben készpénzben kapnák meg a fizetésüket, közvetlenül a munkáltatótól, megszabadulnának a számlafenntartás költségeitől, amelynek összege éves szinten legkevesebb 1200 dinárt. Manapság azonban a borítékban történő kifizetésről a legtöbb embernek az illegális bérezés jut eszébe, tehát a gyakorlatban szinte csak azoknál maradt meg még ez a módszer, akik nem fizetik foglalkoztatottaik után a járulékokat, vagy csak egy kisebb összeg után teszik, a fennmaradó részt pedig feketén juttatják el a dolgozókhoz. Mindazonáltal a törvény lehetővé teszi azt, hogy legálisan jusson fizetéshez az is, akinek nincs folyószámlája.

„A munkatörvény nem írja elő a bérek kifizetésének módját, tehát nem kötelező bankszámlára utalni” – magyarázták a szerbiai munkaügyi és foglalkoztatási tárcánál a Večernje novostinak. Hozzáteszik, hogy azok esetében, akiknek nincs folyószámlája, egyszerűen nem kell feltüntetni a banki adatokat a fizetési lapon.

A Szerbiai Nemzeti Bank (NBS) illetékesei szintén arról számoltak be, hogy ugyan jól szabályozott területről van szó, a folyószámla megléte nem kötelező a munkavállalók számára. A pénzforgalmi szolgáltatásokról szóló törvény kitér a folyószámlák megnyitásának és vezetésének ügyére, a központi bank pedig külön rendeletben határozta meg ennek módozatait.

Nebojąa Atanacković, a munkáltatók uniójának elnöke arról számolt be, hogy a foglalkoztatók számára mindenképpen egyszerűbb banki átutalással rendezni a dolgozókkal szembeni havi kötelezettségeket.

„Ellenkező esetben a fizetések összegét előbb fel kellene venniük a bankban, ekkor pedig fellépne annak a veszélye is, hogy valaki kirabolja őket. Az átutalással megkerülik ezt a folyamatot, és a dolgozók többségének is megfelel ez így. Hiszen bankkártyát használnak, hiteleket vesznek fel. A modern államokban már szinte nincs is használatban a készpénz” – mutatott rá Atanacković.

Egyébként azt törvény írja elő, hogy a cégeknek és a vállalkozóknak számlát kell nyitniuk valamelyik bankban, és azon keresztül kell lefolytatniuk a pénzügyi tranzakciókat. „Ennek célja, hogy tervezetté váljon a fiskális politika, megszűnjön a szürkegazdaság és mind fokozottabb legyen a pénzügyi fegyelem” – magyarázták a pénzügyminisztériumban.


2017. november 21. [18:14]

Németország mindig viszonyítási pont volt Európa közepén. Sokak számára megbízható partner, egyesek számára kellemetlen dirigens, ám legalább mindig kiszámítható. S most... >>

2017. november 20. [11:18]

Miután a német liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) kivonult a tárgyalásokról, kudarcba fulladtak hétfőre virradóra Berlinben az egyeztetések a pártok színei alapján... >>

2017. november 19. [15:52]

A tavalyi év során közlekedési szerencsétlenségben 607 személy vesztette életét a szerbiai közutakon, a sebesültek száma pedig meghaladja a 20.400-at.Az ENSZ 2005-ben... >>

2017. november 17. [22:25]
A nagy metamorfózis
2017. november 15. [15:54]
Mugabe útja a hatalomig és vissza
2017. november 15. [8:54]
A magyar szórvány napja
2017. november 14. [11:34]
A katalán válság közelebbről
2017. november 13. [5:54]
A magyar nyelv napja


Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.59 dinár
1 dollár 101.00 dinár
100 forint 37.91 dinár
100 dinár 263.73 forint
Heti kérdés
Helyesli-e a közös európai hadsereg létrehozására vonatkozó terveket?
Igen.
Nem.

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka