GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. május 14. [17:38]

Parlagon a föld, parlagon a szakemberek?

Parlagon a föld, parlagon a szakemberek?
Nem csak természeti adottságainkat, szakembereinket sem használjuk ki

Mezőgazdasági szakemberek szerint Szerbia több mint 50 millió embert tudna ellátni élelemmel. Évente több mint 100 millió euró értékben szállíthatna ki mezőgazdasági terméket az ország, ha kihasználná természeti adottságait.

A kihasználatlan természeti adottságok, vagyis a mintegy 5 millió hektárnyi mezőgazdasági földterület mellett, amelyből 4,2 millió hektár megművelhető, vagyis 0,47 hektár lakosonként, nem használja ki az ország a mezőgazdasági szakembereket sem.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnál (NSZ) a Tanjug megkeresésére azt mondták, jelenleg 2333 mezőgazdasági mérnök és technológus van a nyilvántartásukban, közülük 1128 nő. A munkanélküli szakemberek között a legtöbb – 515 – a növénytermesztési mérnök, majd a mezőgazdasági mérnök – 482 –, valamint az agroközgazdász, akik a szolgálat kimutatása szerint átlagban ugyancsak több mint három évet várnak munkára.

A szolgálat nyilvántartásában szerepel a mezőgazdasági tudományok 25 magisztere is, akiknek a fele nő, ők már több mint 3,5 éve várnak munkára, de munkára vár 5, a mezőgazdasági-növénytermesztési tudományok doktora címmel rendelkező szakember is, akik 19 hónapja, illetve 5 biotechnikai tudományok doktora, akik átlagosan 16 hónapi szerepelnek nyilvántartásba, mire valahol állást kapnak. Ha nem itthon, hát külföldön.

Hatodik fokú szakképesítéssel, vagyis főiskolával a NSZ nyilvántartásában jelenleg 1565 mezőgazdasági mérnök és technológus szerepel, közülül 249 nő, nekik átlagban öt évet kell várniuk, míg munkát kapnak.

A mezőgazdasági minisztériumban a Tanjug megkeresésére azt mondták, Szerbiában 35 mezőgazdasági tanácsadói és szakszolgálat (PS S S) működik, 23 Szerbia középső részén, 12 pedig Vajdaságban, s itt összesen 266 tanúsítvánnyal rendelkező tanácsadó dolgozik, 178-an szűkebb Szerbiában, 88-an pedig Vajdaságban. Az illetékes tárcánál azt is elmondták, hogy a tanácsadók száma évente 5 százalékkal nő a mezőgazdasági minisztérium által felállított stratégiának megfelelően. A végső cél, hogy 2024-ig elegendő számú mezőgazdasági tanacsadó legyen a szerbiai mezőgazdasági termelők számához viszonyítva.

A szakszolgálat keretében működő tanácsadók, hangsúlyozzák a mezőgazdasági minisztériumban, kivétel nélkül felsőfokú képzettséggel és a tanácsadói feladatokra szóló tanúsítvánnyal (licenc) rendelkező személyek.

“Minden tanácsadó kötelessége a folyamatos képzés, évente 30-40 napot töltenek képzéssel, amely során szakemberek, egyetemi tanárok adnak elő, s ez voltaképpen a tanúsítvány elnyerésének, illetve meghosszabbításának a feltétele”, magyarázták a minisztériumban, hozzátéve, a tanácsadók feladata és kötelessége, hogy a megszerzett tudást átadják a mezőgazdasággal foglalkozóknak akár individuális, akár csoportos munka keretében azokból a témakörökből, amelyeknek maguk szakértői. Így voltaképpen bezárul a kör, létrejön a kapcsolat az egyetem vagy mezőgazdasági intézet, a tanácsadók és a végső felhasználók, vagyis a mezőgazdasági termelők között.

A mezőgazdasági szakemberek egyetértenek abban, hogy a befejezett egyetemi tanulmányok után a helyszínen végzett munka a feltétele annak, hogy valaki jó szakember legyen a maga szakterületén.

A környező országok tapasztalatai alapján leszögezhető, hogy Szerbia a gazdaságok számát és a mezőgazdasági földterület nagyságát tekintve, nem rendelkezik elegendő mezőgazdasági tanácsadóval, vagyis 4-6-szor kevesebb van mint Horvátországban és 8-tól 12-szer kevesebb mint Szlovéniában.

Szerbiában mezőgazdasági szakembereket a belgrádi, újvidéki, leskovaci, čačaki egyetemeken képeznek.

Korábbi adatok szerint egy felsőfokú képesítéssel rendelkező mezőgazdasági szakember iskoláztatása mintegy 300 ezer dollárba kerül, ami azt jelenti, Szerbia kidobja az ablakon azt az 1,05 milliárd dollárt, amit a képzésükre fordított.


2017. december 15. [20:26]

London várakozásához képest kéthónapos késéssel, de megszületett a brit kormány által várva várt döntés: az Európai Unió pénteki csúcstalálkozóján az unióban maradó... >>

2017. december 14. [17:39]

Abszolút logikus, hogy Vlagyimir Putyin úgy döntött, függetlenként indul a 2018-as elnökválasztáson - jelentette ki Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának... >>

2017. december 14. [12:39]

Szerbiában az átlagbér 47.000 dinár körül mozog, de sok ember számára ez a statisztikai adat nem jelent sokat, mert településenként változnak a bérek és az árak.A 30.000... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 119.02 dinár
1 dollár 101.18 dinár
100 forint 37.84 dinár
100 dinár 264.22 forint
Heti kérdés
Ön szerint mekkora jövedelem kell családtagonként a tisztességes megélhetéshez Szerbiában?
5-10 ezer
10-15 ezer
15-20 ezer
20-25 ezer
25-30 ezer
30 ezernél több

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka