GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. május 16. [12:31]

Beárnyékolja a horvát helyhatósági választásokat a HDZ és a Híd harca

Beárnyékolja a horvát helyhatósági választásokat a HDZ és a Híd harca

Lassan a finisébe fordul a helyhatósági választások kampánya Horvátországban, amelyet teljesen beárnyékol a kormányzó jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) és a volt kormánykoalíció kisebbik pártja, a Híd Függetlenek Listája (Híd) harca - írta a helyi sajtó kedden.

A legnagyobb küzdelem Dalmáciáért folyik, ahol a HDZ-nek korábban mindig sikerült nyernie, ugyanakkor a Híd éppen az egyik dalmáciai megyéből nőtte ki magát országos párttá. A Hidat rendszerbíráló fiatalok hozták létre a 2013-as helyhatósági választások előtt. Céljuk az volt, hogy a tengerparthoz közeli, Neretva-parti Metković kisvárosban - mint mondták - "megfosszák trónjától a helyi kiskirályt", a 16 éve a városon uralkodó HDZ-s polgármestert. Az elmúlt néhány évben kapcsolatba léptek a dalmát városok és járások független polgármestereivel, majd idővel már az egész ország területéről csatlakoztak hozzájuk jól képzett, egyik párthoz sem tartozó, sikeres önkormányzati vezetők és szakemberek.

A Jutarnji List című horvát napilap szerint amennyiben a HDZ nyer Metkovićban, a Híd elveszíti hitelességét az országban, ha azonban a HDZ veszít Közép-Dalmáciában és Dubrovnik-Neretva megyében, az azt jelenti, hogy Andrej Plenković horvát kormányfő politikájával szemben nő az elégedetlenség. A HDZ-ben úgy tartják, a Híd bukása saját fellegvárában meggyengítené a pártot, és az előrehozott választásokon már eleve vesztesként indulna.

Politikai szakértők szerint a HDZ összességében jobb eredményt ér majd el többi pártnál. Ezért szerintük Plenkovićnak azonnal az előrehozott parlamenti választások mellett kell döntenie, mert minden kísérlet arra, hogy többséget szerezzen a parlamentben, többet árt, mint használ a pártnak.

A Híd a kormánykoalíció szétesése óta keményen küzd a HDZ ellen, egyenesen hadat üzent korábbi partnerének. Azzal vádolja a HDZ-t, hogy illegálisan kormányoz. Szerintük felbomlott az a többség, amely támogatta a kormány felállását, a kormány pedig szavazatvásárlásokkal tudja elfogadtatni döntéseit a parlamentben. A kormánykoalíció szétesését azzal magyarázzák, hogy a Híd az egyedüli elfogadható opció Horvátországban, világnézete morális és etikai alapokra épül, míg az összes többi párt korrupt és tisztességtelen. Úgy vélik: a bűncselekmények és a korrupció felfedésére tett kísérleteik miatt kellett távozniuk a kormányból.

Az országban eddig megtartott helyhatósági választásokhoz képest a mostani kampánya harciasabb, mert az eredmények most a kormány helyzetét is befolyásolhatják. Az sem megszokott, hogy a miniszterelnök és egy "kisebb párt" (Híd) napi szinten üzenget egymásnak a sajtón keresztül. Ami pedig a belpolitikai csatározásokat illeti, Horvátország függetlensége óta soha nem indult több független jelölt a polgármesteri és megyei elöljárói posztért (zsupán), mint most - írják a lapok.

Április végén ellentét alakult ki a két kormánypárt, a HDZ és a Híd között az ellenzéki Szociáldemokrata Pártnak (SDP) a pénzügyminiszter ellen benyújtott bizalmatlansági indítványa miatt, amelyet a Híd is támogatott. Az SDP azért kérte a pénzügyminiszter leváltását, mert Marić korábban igazgató volt Horvátország legnagyobb magántulajdonú vállalatában, a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Agrokorban, és az SDP szerint tudnia kellett a konszern pénzügyi problémáiról, jóllehet mindvégig azt állította, hogy a vállalat körül minden rendben van.

Miután a Híd miniszterei a kormány döntése ellen szavaztak, és később a szociáldemokratákkal együtt megszavazták a bizalmatlansági indítványt, Andrej Plenković a tárcavezetők felmentését kérte, majd pártja, a HDZ Božo Petrov-Híd elnök leváltását kezdeményezte a házelnöki tisztségről.

A pénzügyminiszter elleni bizalmatlansági indítvány azonban végül nem kapott többséget a horvát parlamentben, ezért Marić a posztján maradhatott, Božo Petrov pedig lemondott házelnöki tisztségéről, és a parlament új elnököt választott, a HDZ-s Gordan Jandroković személyében.

A horvát szábor azóta (két hete) nem ült össze, így a belpolitikai válság a vasárnapi választások utánig elhúzódik. A HDZ új többséget szeretne kialakítani a parlamentben, az SDP nem zárja ki a nagykoalíció lehetőségét sem, míg a Híd, amely így ellenzékbe szorulna, előrehozott választásokat szorgalmaz.

Kriják Krisztina (MTI)


2017. december 15. [20:26]

London várakozásához képest kéthónapos késéssel, de megszületett a brit kormány által várva várt döntés: az Európai Unió pénteki csúcstalálkozóján az unióban maradó... >>

2017. december 14. [17:39]

Abszolút logikus, hogy Vlagyimir Putyin úgy döntött, függetlenként indul a 2018-as elnökválasztáson - jelentette ki Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának... >>

2017. december 14. [12:39]

Szerbiában az átlagbér 47.000 dinár körül mozog, de sok ember számára ez a statisztikai adat nem jelent sokat, mert településenként változnak a bérek és az árak.A 30.000... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 119.29 dinár
1 dollár 101.22 dinár
100 forint 37.92 dinár
100 dinár 263.67 forint
Heti kérdés
Ön szerint mekkora jövedelem kell családtagonként a tisztességes megélhetéshez Szerbiában?
5-10 ezer
10-15 ezer
15-20 ezer
20-25 ezer
25-30 ezer
30 ezernél több

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka