GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. május 18. [15:26]

Dačić, Brnabić, Vujović, Mihajlović, Selaković, Stefanović? Kit tesz meg kormányfőnek Vučić?

Dačić, Brnabić, Vujović, Mihajlović, Selaković, Stefanović? Kit  tesz meg kormányfőnek Vučić?
Fotó: Tanjug
Ana Brnabić

Az új szerb kormány miniszterelnöki székébe valószínűleg Ivica Dačić vagy Ana Brnabić kerül majd, tudta meg a Novosti. A Danas napilap forrásai szerint viszont tartogathat még meglepetéseket az új kormányfő kiléte.

A Večernje novosti úgy tudja, hogy Aleksandar Vučić jelenlegi kormányfő kettőre csökkentette azoknak a számát, akik a helyére kerülhetnek, ők pedig a kormány első alelnöke, valamint az államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter. A Novosti viszont hozzáteszi, hogy esélyes lehet még a posztra Dušan Vujović pénzügyminiszter is.

Brnabić mellett szól az, hogy jó szakember, tettrekész és jó eredményeket ért el a saját szektorában, de az sem elhanyagolható, hogy elkötelezett Vučić mellett, habár nem tagja a Szerb Haladó Pártnak (SNS).

Másrészről Dačić is jó kapcsolatot ápol a jelenlegi kormányfővel, pártja pedig támogatta Vučićot, amikor a miniszterelnöki tisztségre jelölték. Dačić volt már korábban kormányfő, külügyminiszterként pedig jó kapcsolatokat tudott kialakítani világszerte.

Mindkettőjük ellen szól azonban, hogy a haladók a saját soraikból szeretnék kiválasztani a miniszterelnököt, habár többször is hangoztatták, hogy a végső döntést Vučićra bízzák, írja a Novosti.

A Danas forrása úgy tudja, hogy a szocialisták vezetője csak mint megbízott miniszterelnök kerülhetne a kormány élére. Ez azt jelentené, hogy Dačić a kormány első alelnöke látná el a kormányfői teendőket, akár hat hónapon keresztül is, de mindenképp addig, amíg véget nem érnek a parlamenti választások Németországban, ami szeptemberben lesz.

A belgrádi politikai körök úgy vélik, hogy Vučić döntése a kormányfő kilétét illetően egyértelmű jele lesz annak, hogy erősíteni szeretné-e az Európa-párti vonalat, vagy sem, hiszen eddig Tomislav Nikolić állt ennek útjában.

Ha a kormányfői székbe olyan valaki kerülne, mint Ana Brnabić vagy Zorana Mihajlović, az egyértelműen azt jelentené, hogy folytatódnak a tárgyalások Albániával, brüsszeli közvetítéssel. Ebben az esetben Vučić továbbra is irányítása alatt tartaná Milorad Dodikot, és nem lenne akadálya Bosznia-Hercegovina európai integrációjának.

Amennyiben Dačić nem megbízott, hanem teljes jogú kormányfő lesz, akkor az a nyugati körök számára egyértelmű üzenet lenne, hogy Vučić továbbra is nyitva tartja az ajtót Oroszország irányába, írja a Danas.

Egyes feltételezések szerint Vučić nagy meglepetést fog okozni, és olyan személyt kér fel kormányfőnek, aki jelenleg nincs is benne a kormányban. Azt azonban nem közölték, hogy ez a személy lehetne-e Nikola Selaković, volt igazságügyi miniszter.

Az arany középutat az jelentené, ha egy olyan személy lenne a kormányfő, mint Nebojša Stefanović belügyminiszter, írja a B92.


2017. december 15. [20:26]

London várakozásához képest kéthónapos késéssel, de megszületett a brit kormány által várva várt döntés: az Európai Unió pénteki csúcstalálkozóján az unióban maradó... >>

2017. december 14. [17:39]

Abszolút logikus, hogy Vlagyimir Putyin úgy döntött, függetlenként indul a 2018-as elnökválasztáson - jelentette ki Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának... >>

2017. december 14. [12:39]

Szerbiában az átlagbér 47.000 dinár körül mozog, de sok ember számára ez a statisztikai adat nem jelent sokat, mert településenként változnak a bérek és az árak.A 30.000... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 119.29 dinár
1 dollár 101.22 dinár
100 forint 37.92 dinár
100 dinár 263.67 forint
Heti kérdés
Ön szerint mekkora jövedelem kell családtagonként a tisztességes megélhetéshez Szerbiában?
5-10 ezer
10-15 ezer
15-20 ezer
20-25 ezer
25-30 ezer
30 ezernél több

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka