GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. június 15. [0:54]

A hónap végén kikerülnek az állványok a regőcei templomból

A hónap végén kikerülnek az állványok a regőcei templomból
Fotó: F. Cirkl Zsuzsa
A főoltár körül még állnak a restaurátori állványok, de már nem sokáig - Ft. Drobina Gábor tevőleg is részt vesz a felújításban

Egy évvel ezelőtt még bent körös körül fel volt állványozva a regőcei Urunk Menybenetele-templom, és így ünnepelték a helybeli, valamint az évforduló alkalmából hazalátogató hívek a templom fönnállásának 200. jubileumát. A teljes beltéri felújítás a végéhez közeledik.

- Reméljük, június végén az utolsó állványt is kiviszik és ahogy mondani szokták, a mesterek hátát fogjuk látni. Egy év kellett hozzá, hogy eddig eljussunk, amiről úgy gondolom, hogy se nem sok, se nem kevés idő, hiszen komoly dolgokat kellett megoldani, és az állapotához képest, szerintem, nagyon jól sikerült – nyilatkozta ft. Drobina Gábor, a zombori Szentháromság-plébániatemplom regőcei születésű káplánja, egyben a templomtatarozás főkoordinátora.

Úgy tűnhet, nem volt túl tartós a korábbi festés, hiszen 1927-ig festetlenül állt a templom, és egy ilyen szakrális épület esetében kilencven év nem is olyan nagy idő, azonban Drobina atya elmondta, a körülményekhez képest, amit a templomnak át kellett élnie a második világháború után, csoda, hogy ennyi ideig is bírták a falfestmények. Az ablakok betörtek, befolyt az eső és befújt a hó.

- Az újvidéki festők, akik annak idején itt hagyták a nevüket a freskókon, úgy gondolom, szépet alkottak, a képek beillenek abba a klasszicista stílusba, amiben a templom épült, megadják a stílusra jellemző hangulatot – vélekedik a fiatal lelkész, akitől megkérdeztük, amikor gyerekként ide járt hittanra, gondolt-e arra, hogy egy napon lelkészként tér vissza, sőt, részt vesz az újrafestésben.

- Mivel már kis hittanosként is rajzoltam, a templomot is többször lerajzoltam, mindig bennem volt a vágy, amikor láttam a rossz állapotú freskókat, hogy ha egyszer szaktudásom lesz hozzá, felújítom őket.Most eljött az ideje. A felújítást a zombori Ambrošić restaurátor és templomújító vállalkozás végezte. Mivel Zomborban káplánként is részt vettem a felújításban, és ott is az Ambrošićok végezték ezt a munkát, úgy véltem, őket ésszerű felkérnem a regőcei felújításra is. Most, hogy már a vége felé haladunk, látjuk, hogy a díszek hátuljára felírták, hogy mit, ki és mikor csinált, ami nagyon érdekes dolog. Jelenleg már az aranyozásnál tartunk. Természetesen olyan minőségű aranyat nem tudunk rárakni a díszekre, amilyent 1927-ben használtak, de igyekszünk aranylemezekkel és aranyporral elérni a kívánt minőséget, ezek elég minőséges anyagok ahhoz, hogy hűen visszaadják a régi aranyozást, viszont nem olyan drágák.

Óhatatlanul felvetődik a kérdés, kinek szépítik az épületet, hiszen a falu magyar és német lakossága igencsak megfogyatkozott a második világháborút követően.

- Úgy állok hozzá, hogy az Isten házát újítjuk fel, azt a hajlékot, amiről valamikor régen valakik úgy gondolták, hogy fel kell építeniük. Sokat áldoztak rá, főleg abban a korban. Nemzedékek léptek be ide, itt lettek megkeresztelve, esketve, és úgy vélem, nekünk kötelességünk megőrizni és széppé tenni.

Sajnos, ma már sok helyütt nem jár a templomtorony órája. Regőcén 1989 óta újra működik. Annak idején egy felújítás során az óraszerkezet összekötötték a harangszerkezettel, ami majd harminc évvel ezelőtt nagy újdonságnak számított, hiszen többé nem kell felhúzni, magától jár, vagyis elektronika működteti. A kisebb harang minden 15 percben jelzi a negyedeket, a nagyobb harang pedig az órákat, a harangszerkezet délben megszólaltatja a nagyharangot is, temetésekkor és szentmisekor pedig egyedül harangozik.

- Hogy belekezdhettünk és eddig eljutottunk a felújítással, azt a Regőcéről elszármazott németeknek köszönhetjük, akik Németországban gyűjtésbe kezdtek a templom javára. Kiemelnék egy nevet, a Baján élő Preininger Györgyét, aki maga vállalta a költségek felének viselését – jelentette ki ft. Drobina Gábor.

A nyár végéig még nem mutatnak be szentmisét a templomban, az átadásig a temetőkápolnában zajlanak a szertartások, vasárnaponként fél tizenkettőkor magyar nyelven. Szeptember 23-án, szombaton 11 órakor dr. msgr. Pénzes János megyéspüspök mutatja majd be az első szentmisét a megszépült templomban, és újból megszenteli.

F. Cirkl Zsuzsa


2018. január 21. [16:15]

1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját, mert Kölcsey Ferenc - a kézirat tanúsága szerint - 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. Az MTVA... >>

2018. január 20. [15:17]

Hetvenhat éve, hogy a délvidéki területekre bevonuló magyar katonai alakulatok tömeggyilkosságot követtek el az ismét magyar kézbe került Bácskában. Az eredetileg a... >>

2018. január 19. [8:50]

Egy évvel 2017. január 20-iki elnöki beiktatása után Donald Trump egyelőre küszködik azzal, hogy a vitathatatlan gazdasági eredményeket politikai haszonra is váltsa.... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.50 dinár
1 dollár 96.93 dinár
100 forint 38.30 dinár
100 dinár 261.06 forint
Heti kérdés
Hogyan értékeli Donald Trump elnökösködésének első évét? (Az 5-ös a legjobb.)
5
4
3
2
1

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka