GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. június 16. [20:16]

Reagálások Helmut Kohl halálhírére

Reagálások Helmut Kohl halálhírére
Helmut Kohl, Európa és a szabad világ egyik nagy embere volt

(Szerkesztőségi hírösszefoglaló)

A volt német kancellár, ahogyan termete miatt nevezték, a “pfalzi óriás”, a német újraegyesítés vezéralakja, a XX. század egyik kimagasló jelentőségű politikusa 87 éves volt. Halálhírére Európa és a világ vezető politikusai is reagáltak.

Merkel: Helmut Kohl bevonult a történelembe

Helmut Kohl nagy német és nagy európai személyiség volt, és halálával bevonult a történelembe - mondta Angela Merkel német kancellár pénteken, a római német nagykövetségén nyilatkozva.

Helmut Kohl munkásságát a német politika utóbbi évtizedeinek két legfontosabb feladata, a haza egységének helyreállítása és Európa egységének megteremtése határozta meg - tette hozzá.

A kancellár leszögezte, Helmut Kohl megértette, hogy a két feladat elválaszthatatlanul összekapcsolódik, és rendkívüli elkötelezettséggel küzdött mindkét célért.

Halála rögtön felidézi ennek a "minden szempontból nagy embernek a képét, teljesítményét, államférfiként betöltött szerepét Németország történelmi órájában, de eltart még egy ideig, mire igazán fel tudjuk mérni, hogy mit is veszítettünk távozásával" - mondta Angela Merkel.

Juncker: Az elhunyt kancellár maga volt Európa

Helmut Kohl elhunyt német kancellár "maga volt Európa", halála pedig mélyen érintett - írta közleményében Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke pénteken.

"Közeli barát", "valódi bizalmas és szövetséges" - ezekkel a szavakkal jellemezte Juncker a néhai német politikust. Kohl "személyesen vezetett és kísért minden európai úton" - tette hozzá. "Helmut Kohl élettel töltötte meg az európai házat - nemcsak azért, mert Nyugat és Kelet felé is hidakat épített, de azért is, mert sohasem hagyott fel az Európa jövőjére vonatkozó tervek javítgatásával" - állt a közleményben.

Juncker hangsúlyozta: Kohl nélkül ma nem lenne euró. "Kezdettől fogva tudta, mekkora politikai és gazdasági jelentősége, felbecsülhetetlen értéke és ereje van az egységes valutának a kontinens számára" - fűzte hozzá.

Kohl számára Európa mindig is egy békeprojekt volt. Sohasem felejtette el, hogy az európai projekt megmentette a kontinenst a világháború után. Ezért számára ez nemcsak jóléti kérdés volt, hanem egyben közös felelősségvállalás a jövőért - mutatott rá az Európai Bizottság elnöke. Juncker hozzátette: Kohl emlékére félárbócra engedték a zászlót az európai uniós intézmények előtt.

Látnok volt, aki a megbékélést és az egységet védelmezte

Helmut Kohl egy látnok és egy olyan államférfi volt, aki az európai népek közötti megbékélést és az egységet védelmezte - jelentette ki Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke Twitter-üzenetében pénteken.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke üzenetében hangsúlyozta, örökké emlékezni fog az egykori kancellárra, aki olyan barát és olyan államférfi volt, aki segített újraegyesíteni Európát.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára üzenetében úgy fogalmazott, Helmut Kohl maga volt a testet öltött egyesült Németország, az egyesült Európa. Amikor a berlini fal leomlott, ő volt ugyanis, aki felismerte és megragadta az adódó alkalmat. Egy igaz európai - húzta alá a főtitkár.

Macron: Egy nagy európait veszítünk el

Nagy európaiként, az újraegyesült egyesült Németország és a francia-német barátság megalkotójaként méltatta az elhunyt Helmut Kohl kancellárt pénteken Emmanuel Macron francia elnök.

Helmuth Kohllal egy nagy európait veszítünk el - írta a Twiterren a francia államfő.

Az elnöki hivatal közleménye szerint Emmanuel Macron megrendüléssel fogadta Helmuth Kohl halálhírét, aki szavai szerint "Európa és a szabad világ egyik nagy embere volt".

"Hazája újraegyesítésének megalkotójaként Helmut Kohl Francois Mitterrand (néhai francia köztársasági elnökkel) együtt Európa egységén és a francia-német viszony elmélyítésén dolgozott" - hangsúlyozta a francia államfő.

Emmanuel Macron szerint "Európánk három nagy alkotása, a schengeni övezet, a közös valuta és az európai védelmi politika beindítása nagyon sokat köszönhet" Helmut Kohlnak, aki "meghatározta a közös emlékezetünket".

Az elnöki hivatal az is jelezte, hogy a francia elnök részvétét nyilvánítja és barátságát fejezi ki Angela Merkel német kancellárnak és Németországnak.

George H. Bush Európa "egyik legnagyszerűbb vezetőjeként" méltatta a volt német kancellárt

Közleményben méltatta az elhunyt Helmut Kohl kancellárt pénteken George H. Bush, az Egyesült Államok volt elnöke is.

Az idősebb Bush elnök "a szabadság igaz barátjaként" és a második világháború utáni Európa "egyik legnagyszerűbb vezetőjeként" méltatta a volt német kancellárt.

George H. Bush 1989 és 1993 között volt az Egyesült Államok elnöke és szorosan együttműködött Helmut Kohllal mind a berlini fal lebontásában, mind a német újraegyesítés folyamatában.

Közleményében az Egyesült Államok 41. elnöke kiemelte az egykori kancellár háborúellenes érzelmeit és aláhúzta, hogy még a háborúnál is jobban gyűlölte az önkényuralmat.

"A hidegháború békés befejezése és Németországnak a NATO keretein belül történő újraegyesítése érdekében végzett szoros együttműködésünk életem egyik legnagyobb boldogsága marad" - fogalmazott George H. Bush.

Clinton: Felkészítette Európát a 21. századra

Bill Clinton, aki 1993 és 2001 között volt az Egyesült Államok elnöke, nyilatkozatában arra hívta fel a figyelmet, hogy Helmut Kohl "felkészítette Európát a 21. századra". "Arra votl hivatott, hogy megválaszolja korának legfontosabb kérdéseit, és korrekt válaszaival lehetővé tette egy erős és virágzó Németország újraegyesítását, valamint az Európai Unió megteremtését" - hangsúlyozta az Egyesült Államok 42. elnöke.

George H. Bush elnökhöz hasonlóan Clinton is felidézett személyes emléket, konkrétan azt, amikor 1994-ben Kohl kancellárral együtt vett részt a egy berlini nagygyűlésen. "Akkor értettem meg, hogy Helmut Kohl az, aki segíthet a németeknek valóra váltani álmaikat. S a történelem bizonyítja, hogy ő ezt meg is tette" - fogalmazott Bill Clinton.

Putyin: Kohlnak kulcsszerepe volt a hidegháború lezárásában

Helmut Kohlnak kulcsszerepe volt a hidegháború lezárásában és a német újraegyesítésben - írta a Frank-Walter Steinmeier német elnökhöz és Angela Merkel kancellárhoz intézett részvéttáviratában Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken.

Putyin hangsúlyozta, hogy a néhai Kohl kancellár nevéhez a német történelem rendkívül fontos eseményei fűződnek.
"Szerencsém volt személyesen eszmecserét folytatni Helmut Kohllal. Őszintén csodáltam bölcsességét, azt, hogy képes volt kiegyensúlyozott, előremutató döntéseket hozni még a legnehezebb helyzetekben is. Oroszországban olyan emberként fognak rá emlékezni, aki elvi híve volt az országaink közötti barátság fejlesztésének, és aki óriási mértékben járult hozzá a kölcsönösen előnyös partneri és jószomszédi viszonyhoz" - fogalmazott az orosz vezető a Kreml sajtószolgálata szerint.

Vučić: Sokat tett az egységes Európáért

Részvéttáviratot küldött Frank-Walter Steinmeiernak és Angela Merkel kancellárnak Helmut Kohl halála alkalmából Aleksandar Vučić szerb elnök is, aki kiemelte, kancellárként a második világháborút követően a legtovább töltötte be ezt a tisztséget, méltatta a Németország egyesítéséért tett érdemeit, valamint azt, hogy nevéhez fűződik az egységes európai valuta bevezetése.

Helmut Kohl halála alkalmából részvétét fejezte ki Németország polgárainak Ivica Dačić külügyminiszter is.

Orbán Viktor: "Isten nyugosztalja, a nagy öreget!"

Orbán Viktor a Facebookon búcsúzik Helmut Kohltól. "Isten nyugosztalja Magyarország barátját, a nagy öreget, Helmut Kohlt" - írja a miniszterelnök.

Orbán Viktor 2016 áprilisában látogatta meg a kancellárt otthonában. Orbán a látogatás után a német-magyar barátság szimbólumának nevezte a volt német kancellárt. Mint mondta, azért jött el, hogy a magyarok nevében nagyrabecsülését fejezze ki, és megköszönje Helmut Kohlnak mindazt, amit Magyarországért tett.

A pénteken, 87 éves korában elhunyt volt kancellárt Orbán a Facebook-oldalán egy közös képpel búcsúztatta.


2017. december 15. [20:26]

London várakozásához képest kéthónapos késéssel, de megszületett a brit kormány által várva várt döntés: az Európai Unió pénteki csúcstalálkozóján az unióban maradó... >>

2017. december 14. [17:39]

Abszolút logikus, hogy Vlagyimir Putyin úgy döntött, függetlenként indul a 2018-as elnökválasztáson - jelentette ki Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának... >>

2017. december 14. [12:39]

Szerbiában az átlagbér 47.000 dinár körül mozog, de sok ember számára ez a statisztikai adat nem jelent sokat, mert településenként változnak a bérek és az árak.A 30.000... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 119.29 dinár
1 dollár 101.22 dinár
100 forint 37.92 dinár
100 dinár 263.67 forint
Heti kérdés
Ön szerint mekkora jövedelem kell családtagonként a tisztességes megélhetéshez Szerbiában?
5-10 ezer
10-15 ezer
15-20 ezer
20-25 ezer
25-30 ezer
30 ezernél több

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka