GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. június 18. [19:28]

Kormányfőválasztás: Hogy áll Brnabić támogatottsága?

Kormányfőválasztás: Hogy áll Brnabić támogatottsága?
Fotó: RAS Srbija
Marković, Dačić, Brnabić és Vučić

Aleksandar Vučić, a Szerb Haladó Párt (SNS) elnöke hétfőn tárgyal pártja képviselői csoportjával a kormányfőjelölt Ana Brnabić támogatásával kapcsolatban.

Nebojša Stefanović, az SNS magasrangú tisztségviselője, a jelenlegi kormány belügyminisztere már szombaton jelezte, hogy Vučić nehéz menet előtt áll, mert nem biztos, hogy meglesz a kormányfő megválasztásához szükséges többség a parlamentben. Mint mondta, az egész elkövetkező hetet arra fordítják, hogy ezt a többséget megszerezzék. Annyi már bizonyos, hogy a SNS koalíciós partnerének számító Egységes Szerbia (JS) hat képviselője, akárcsak Muamer Zukorlić nem fog Ana Brnabićra szavazni.

Így történhetett meg, hogy a kormányfőként jelölt Ana Brnabić, egyébként párton kívüli személy, pár nap alatt eljutott a szerbiai nyilvánosság (de a világ vezető médiumai alapján a külföldi is) széleskörű támogatásától odáig, hogy mégiscsak egy embertől függ, hogy a szerb kormány élére állhat-e, attól, aki őt erre a posztra jelölte, vagyis: Aleksandar Vučićtól.

A hétvégi szerb sajtó azt találgatja, ki hogy fog szavazni, átmegy-e a javaslat a parlamenti gépezeten, s lesz-e kormányfő Ana Brnabićból?

Az ellenzék már bejelentette, hogy ellene fog szavazni, noha nem biztos, hogy kedvező lesz számára, hogy ha esetleg a június 30-ai törvényes határidőig nem választják meg a kormányfőt, rendkívüli parlamenti választásokat írnak ki.

Az új kormányfő megválasztásához a 250 tagú szkupstina képviselői többségének a szavazata kell, vagyis 126-an kell, hogy rászavazzanak.

Az SNS képviselői csoportja 102 tagot számlál, az SPS-é 22-t, a Szerbiai Szociáldemokrata Párt (SDPS) tízet, a nyugdíjaspárt, vagyis a PUPS kilencet és az Egységes Szerbia hatot. A Szocialisták Mozgalma öt képviselővel rendelkezik, akárcsak a VMSZ-Demokratikus Cselekvés Pártja (PDD) csoport, amelyben Pásztor Bálint, Kovács Elvira, Pék Zoltán és Fremond Árpád a VMSZ, Fatmir Hasani pedig a PDD tagja.

A hatalmi koalíciót támogatja öt önálló képviselő Muamer Zukorlić és Jahja Fehratovic a Bosnyák Demokratikus Közösségből, valamint Dubravka Filipovski, Mladen Grujić és Dragan Jovanović. Az első kettő szombaton kategorikusan visszautasította Brnabić személyét, vasárnap már a Tanjug híre szerint fontolóra vették.

A szocialisták vasárnap bejelentették, támogatják az ország elnökét abban, hogy az új kormány élére Brnabićot nevezze ki. Igaz, cserében négy miniszteri fotelt kérnek. Mint mondták, közvetlen koalíciós partnerükkel, az Egységes Szerbia képviselőivel még nem beszéltek, de Stefanović üzenetének súlyát, miszerint “ez már nem csak Ana Brnabić, hanem Vučić elnök támogatásáról szól”, némileg csökkenti Ivica Dačić megjegyzése, miszerint “az ő döntésük nem áll olyan szinten”, aminek talán leginkább az az értelme, hogy hát ők nem sok vizet zavarnak.

A többiek támogatják a kormányfőből lett elnök javaslatát, ezért hát azokat, akik esetleg Brnabić ellen fognak szavazni, éppen a legerősebb szerbiai párt soraiban kell keresni, abban a pártban, amely az elmúlt években, Vučićtyal az élen, minden parlamenti választást fölényesen megnyert.

Branislav Nedimović földművelési miniszter, az SNS elnökségi tagja időközben kijelentette, szombaton összeült a párt belgrádi, újvidéki és mitrovicai bizottsága és a párt tagjai teljes támogatásukról biztosították a kormányfői posztra javasolt jelöltet. “Az elnökség egyhangú döntést hozott és felhatalmazta Vučić elnököt, mindamellett, hogy neki alkotmányos joga, hogy ő javasolja a kormányfő személyét”, mondta Nedimović, aki Dragan Marković Palma és Muamer Zukorlić kijelentéseit, továbbá a Brnabić támogatásától vonakodó haladókat úgy kommentálta, hogy “amikor kormányalakításra kerül a sor, akkor mindenkinek megnő az étvágya”.


2017. december 15. [20:26]

London várakozásához képest kéthónapos késéssel, de megszületett a brit kormány által várva várt döntés: az Európai Unió pénteki csúcstalálkozóján az unióban maradó... >>

2017. december 14. [17:39]

Abszolút logikus, hogy Vlagyimir Putyin úgy döntött, függetlenként indul a 2018-as elnökválasztáson - jelentette ki Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának... >>

2017. december 14. [12:39]

Szerbiában az átlagbér 47.000 dinár körül mozog, de sok ember számára ez a statisztikai adat nem jelent sokat, mert településenként változnak a bérek és az árak.A 30.000... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 119.29 dinár
1 dollár 101.22 dinár
100 forint 37.92 dinár
100 dinár 263.67 forint
Heti kérdés
Ön szerint mekkora jövedelem kell családtagonként a tisztességes megélhetéshez Szerbiában?
5-10 ezer
10-15 ezer
15-20 ezer
20-25 ezer
25-30 ezer
30 ezernél több

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka