GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. június 20. [1:00]

Ismét felcsillant a remény a nemesmiliticsi fürdő újraélesztésére

Ismét felcsillant a remény a nemesmiliticsi fürdő újraélesztésére
Fotó: F. Cirkl Zsuzsa
Még ilyen állapotában is sejteni lehet a militicsi fürdőépületről, milyen hangulatos lehetett hajdanán, amikor még sokan jöttek ki ide zomboriak is vasárnapi ebédjüket elkölteni, vagy utána egy kicsit kikapcsolódni, zenét hallgatni, táncolni.

A nemesmilitivcsiek nem adják fel a reményt, hogy egy napon felújul az egykor híres Lemes gyógyfürdő, és a romos állapotában is valamikori pompájáról tanúskodó étterem, amelynek teraszán néhány évtizeddel ezelőtt még minden este élőzene szólt, hétvégeken pedig még a zomboriak is ide jártak szórakozni, mert a festői szépségű helyen található létesítmény színvonalasabb szórakozást kínált, mint sok városi vendéglő.

Három évvel ezelőtt a militicsi helyi közösség elnöke több médiumnak is azt nyilatkozta, küszöbön a megoldás, azonban azóta semmiféle előrelépés nem történt, pedig lehet, hogy a vendéglátásban néhányan megtalálták volna a számításukat és az elmenetel helyett az itthoni vállalkozásban álmodták volna meg jövőjüket. Így azonban erről a településről is több tízen ingáznak idősgondozóként Nyugat-Európába, de mind több a kiköltöző családok száma is.

Dejana Marković, a helyi közösség titkára kiemelte, a militicsiek legnagyobb értéküknek tekintik a fürdőt, amelyet száz évvel ezelőtt az itt élő nemesi családok emeltek olyan színvonalra, hogy gyorsan híre ment. Nem csoda, hogy mindenfelől jöttek a gyógyulni szándékozók, hiszen az akkori analízis azt bizonyította, hogy az itt felbugyogó gyógyiszap a montenegrói Igalo, a feltörő gyógyvíz pedig a magyarországi Harkány fürdő kínálta, gyógyító természeti kincsekkel egyenértékű.

- Az idősebbek még emlékeznek rá, hogy tömegesen jöttek a mozgásszervi betegek Militicsre. Annyira erős volt az iszap és a víz hatása, hogy a terápia napi egy órát tartott, utána itt volt ez a szép erdő, lehetett sétálni a tiszta levegőn. 1961-ben egy óriási vihar hatalmas károkat okozott, óriási fák dőltek az épületre, amely nagyon megrongálódott, majd tíz évvel később megismétlődött ugyanez a helyzet, és akkor már olyan nagy károk keletkeztek, hogy nem tartották érdemesnek a felújítást – hallottuk a helyi közösség titkárától, aki elmondta, most felcsillat a remény, hiszen a magyarországi testvértelepüléssel, Bácsbokoddal közösen pályáztak a militicsiek Európai Uniós pályázaton, és bennfentesek szerint jó esélyük van a támogatás elnyerésére.

A pályázat a víz és az iszap újbóli elemzésére vonatkozik, ez ugyanis meglepően, sőt, megdöbbentően sokba kerül, több százezer euróba, viszont e nélkül nem lehet fejlesztési támogatásért pályázni. A militicsiek biztosak abban, ha beigazolódik a gyógyhatás, hamarjában a beruházók is megjelennek.

Szévald István, a helyi nyugdíjasok egyesületének elnöke még emlékszik arra, hogy kisgyerekként barátaival ide járt fürdeni.

- Leginkább idős emberek jöttek bottal, mankóval. Általában három hetet töltöttek itt orvosi felügyelet alatt. Minden nap bekenték magukat ezzel a gyógyiszappal, amire azt mondták, nagyon sok benne a jód, a foszfor és a kén, amit érezni is lehetett a szagán. Homokos napozó is volt és gondot viseltek a medence tisztításáról. Minden héten fertőtlenítették. A betegek némelyike a kúra végén gyógyultan távozott és emlékbe itt hagyta a botot, mankót – idézte fel a néhány évtizeddel ezelőtti emlékeit beszélgetőtársam.

A nemesmiliticsi nép is örült a fürdővendégeknek, némelyek nem csak szobát adtak ki, hanem teljes ellátást kínáltak fel, ami jó jövedelemforrásnak számított.

- A sárfürdőnek külön őrizete volt. Nagy pumpákkal szívták ki az iszapot. Volt egy kis gőzgép, tulajdonképp egy kis vonat, amit Ćironak hívtak, és annak a fűtésével melegítették a vizet, az meg csöveken keresztül melegítette a sarat. Minden szobában, ahol a terápiák voltak, a kádba meleg sarat kaptak, 28, 30, 32, 34 fokos sár meg víz volt. Már akkoriban masszőröket alkalmaztak. Ha belegondolunk, hogy száz kilométeres körzetben nincs iszapfürdő, még inkább sejthető, mekkora érték birtokában vagyunk. Ennek az újraélesztése nem csak a falu érdeke, hanem Újvidéké, sőt Belgrádé is. Maga a fürdő mintegy 9 hektáron terül el és még hozzávetőlegesen 30 hektár övezi a füves résszel. E terület ugyan állami tulajdonú, de a militicsi helyi közösség rendelkezik felette. Itt a lóversenypálya, a halastó. Olyan turizmust lehetne itt csinálni, hogy csak na, sőt, gyógyturizmust, ami a világon mindenütt jól jövedelmez – ecseteli Szévald István, aki szerint a falu népe is örömest besegítene a munkálatok végzésébe, csak már kezdődnének el.

Az 1990-es évek elején egy fiatalember belekezdett az épület felújításába, de nyilván nem kapott semmiféle támogatást, ezért feladta. Talán hamarjában a militicsiek reményei megvalósíthatóvá válnak. Minden estere, kár lenne veszni hagyni, elkótyavetyélni azt, amit a természet ingyen kínál.

F. Cirkl Zsuzsa


2017. december 15. [20:26]

London várakozásához képest kéthónapos késéssel, de megszületett a brit kormány által várva várt döntés: az Európai Unió pénteki csúcstalálkozóján az unióban maradó... >>

2017. december 14. [17:39]

Abszolút logikus, hogy Vlagyimir Putyin úgy döntött, függetlenként indul a 2018-as elnökválasztáson - jelentette ki Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának... >>

2017. december 14. [12:39]

Szerbiában az átlagbér 47.000 dinár körül mozog, de sok ember számára ez a statisztikai adat nem jelent sokat, mert településenként változnak a bérek és az árak.A 30.000... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 119.29 dinár
1 dollár 101.22 dinár
100 forint 37.92 dinár
100 dinár 263.67 forint
Heti kérdés
Ön szerint mekkora jövedelem kell családtagonként a tisztességes megélhetéshez Szerbiában?
5-10 ezer
10-15 ezer
15-20 ezer
20-25 ezer
25-30 ezer
30 ezernél több

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka