GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaia


Internet ©tamparija reklám


Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. július 10. [13:06]

Elveszíti-e Európa a Nyugat-Balkánt?

Elveszíti-e Európa a Nyugat-Balkánt?

Az Európai Unió a saját problémáival foglalkozik, és nem látja azokat a délkeleti-európai veszélyeket, amelyeknek végzetes következményei lehetnek, figyelmeztet a bécsi Die Presse napilap.

A lap szerint egyre több olyan cikk jelenik meg, amely szerint Európa el fogja veszíteni a nyugat-balkáni országokat. Megnőtt a sajtó érdeklődése is, ismét újságírókat küldenek a térségbe, akik jelentéseket készítenek, mutat rá a Presse.

Példaként említi az Europäische Rundschau magazint, amely sosem hagyta figyelmen kívül a Balkánt, és amely új számában közölte Vedran Dľihić figyelmeztetését, miszerint a Balkán egy ketyegő időzített bomba.

„Az erős emberek saját hatalmuk kiépítésén dolgoznak, a nacionalizmust pedig több helyen a hatalom egyik módszereként használják‟, hangsúlyozta Dľihić bécsi Balkán-szakértő.

A Presse szerint a német Der Spiegel a nyugat-balkáni országokat „a kontinens árváinak‟ nevezte, és arra figyelmeztetett, hogy érezhető az európai úttól történő távolodás.

„Érthető, hogy az EU, mint a biztonság és a gazdagság szimbóluma veszít befolyásából, ugyanakkor veszélyes is. A békét veszélyeztetik többek között a titkos albán törekvések egy közös állam kialakítására, de a szerb nacionalisták hatalom utáni vágya is‟, írja a Spiegel.

A krakkói New Eastern Europe nyári száma 12 cikke foglalkozik a Balkánnal. Köztük van a szarajevói Miljeno Jergović író is, aki feltette a kérdést: Elveszíti-e Európa a Balkánt.

A lap foglalkozik továbbá azzal is, hogy a Balkán az iszlám fegyveres csoportosulások toborzásának színhelye is, emlékeztetve arra, hogy az Iszlám Állam Európából érkező külföldi harcosainak egynegyede Albániából, Bosznia-Hercegovinából, Koszovóból és Macedóniából származik.

Mivel az Iszlám Állam Irakban és Szíriában nagy nyomás alatt áll, a hazatérő harcosok könnyedén lángra lobbanthatják a Balkánt, amely egy hatalmas vallási és etnikai lőporos hordó, írja a lap. (Die Presse, B92)


2017. november 21. [18:14]

Németország mindig viszonyítási pont volt Európa közepén. Sokak számára megbízható partner, egyesek számára kellemetlen dirigens, ám legalább mindig kiszámítható. S most... >>

2017. november 20. [11:18]

Miután a német liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) kivonult a tárgyalásokról, kudarcba fulladtak hétfőre virradóra Berlinben az egyeztetések a pártok színei alapján... >>

2017. november 19. [15:52]

A tavalyi év során közlekedési szerencsétlenségben 607 személy vesztette életét a szerbiai közutakon, a sebesültek száma pedig meghaladja a 20.400-at.Az ENSZ 2005-ben... >>

2017. november 17. [22:25]
A nagy metamorfózis
2017. november 15. [15:54]
Mugabe útja a hatalomig és vissza
2017. november 15. [8:54]
A magyar szórvány napja
2017. november 14. [11:34]
A katalán válság közelebbről
2017. november 13. [5:54]
A magyar nyelv napja


Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.59 dinár
1 dollár 101.00 dinár
100 forint 37.91 dinár
100 dinár 263.73 forint
Heti kérdés
Helyesli-e a közös európai hadsereg létrehozására vonatkozó terveket?
Igen.
Nem.

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka