GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaia


Internet ©tamparija reklám


Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. július 11. [13:11]

Srebrenica 22 éve

Srebrenica 22 éve

Ma van 22 éve, hogy a boszniai Szerb Köztársaság hadserege 1995. július 11-én bevonult Srebrenicába és háborús bűnöket követett el.

A nemzetközi bíróságok a srebrenicai bűncselekményeket népirtásnak minősítették, amelyben közel 8.000 személy vesztette életét.

Két évvel azután, hogy a Potočariban tartott megemlékezésen rátámadták Aleksandar Vučić akkori kormányfőre, Szerbia idén nem küldött egy hivatalos képviselőt sem a megemlékezésre.

Tavaly, miután újabb feszültségek keletkeztek a Szerbia és Bosznia-Hercegovina közötti kapcsolatban, Srebrenicából egy levél érkezett, amely szerint a szerb államvezetés képviselői többé nemkívánatos személyek az emlékközpontban, olvasható a B92 összeállításában.

A hivatalos Belgrád akkor közölte, hogy megértette az üzenetet, Vučić elnök pedig tegnap este kijelentette, hogy Szerbia nem kapott meghívót, így Ana Brnabić kormányfő, vagy Aleksandar Vučić elnök helyett Potočariban az ellenzéki képviselők, Saąa Janković és Čedomir Jovanović rótták le kegyeletüket.

Ezzel összhangban az évforduló előtt szokatlanul nyugodt volt a hangulat a volt Jugoszlávia utódállamaiban, a nemzetközi színtéren viszont valamivel zajosabb, mivel két héttel korábban a hágai bíróság kimondta, hogy a holland kormány részben felelős 300 muzulmán személy haláláért Srebrenicában.

Közben az egykori holland ENSZ-békefenntartók bejelentették, hogy pert indítanak országuk ellen. A békefenntartók összesen 4,5 millió eurós kártérítést követelnek azért, mert 1995-ben Srebrenicába küldték őket annak ellenére, hogy már akkor világos volt, hogy „lehetetlen küldetésről” van szó.

Érdemes megemlíteni, hogy júliusban mindkét oldalon egyre ritkábban használták a népirtás szót, ami nyilvánvalóan annak az erőfeszítésnek a jele, hogy a regionális megbékélésre és a kapcsolatok javítására törekszenek.

A hágai nemzetközi bíróság 2007-ben népirtásnak minősítette a srebrenicai mészárlást. A bíróság ítéletével kapcsolatban az EU tagországai, Kanada, az Egyesült Államok és Ausztrália parlamentje is megerősítő határozatot fogadott el.

Az ENSZ Biztonsági tanácsa 2015-ben nem fogadta el a határozatot, mivel Oroszország megvétózta a brit javaslatot. A népirtás tényéről szóló határozatot pár nappal később az amerikai kongresszusa, majd az Európai Parlament is elfogadta.

A hágai törvényszék szerint Mladić katonái július 19-én szervezett és szisztematikus gyilkosságot hajtottak végre, és mintegy 8000 muzulmán férfit és gyermeket öltek meg. Két nap alatt közel 30.000 nőt és gyermeket deportáltak. Az áldozatok pontos száma máig vita tárgyát képezi.

Az 1995-ös srebrenicai bűncselekmények fővádlottjai Radovan Karadľić és Ratko Mladić, a boszniai szerbek vezetői voltak. Karadľićot 2008 júliusában fogták el, 13 évnyi bújdosás után, Mladićot pedig 2011 májusában, több mint 16 év rejtőzködés után.

A hágai bíróság 2016 márciusában elsőfokon 40 év börtönre ítélte Radovan Karadľićot a Bosznia-Hercegovinában elkövetett bűncselekményekért, és őt tették felelősség a srebrenicai népirtástért. A Mladić elleni bírósági eljárás mindmáig folyamatban van, az elvárások szerint a bíróság novemberben hoz ítéletet.


2017. november 18. [17:59]

A szerbiai falvak 86 százalékában csökken a lakosság lélekszáma, közülük 1200-at a teljes elnéptelenedés fenyeget, s ezek teljes területe nagyjából megegyezik Koszovó... >>

2017. november 17. [22:25]

(Budapesti tudósítónktól)Vona Gábor egyértelműen megváltozott. Ahogy ő fogalmazott, ez egy lelkileg átélt, belső változás, nem taktikai húzás, azaz egyáltalán nem arról... >>

2017. november 17. [9:33]

(Belgrádi tudósítónktól)Első ízben szervezte meg tegnap Belgrádban a magyar nagykövetség és a Collegium Hungaricum a magyarországi szerbek estjét. Az est megrendezése jó... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.47 dinár
1 dollár 100.32 dinár
100 forint 37.95 dinár
100 dinár 263.48 forint
Heti kérdés
Helyesli-e a közös európai hadsereg létrehozására vonatkozó terveket?
Igen.
Nem.

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka