GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. augusztus 9. [13:47]

Angela Merkel "normális" élete

Angela Merkel "normális" élete
Ha nem lenne mögöttük a két mindenre elszánt testőr, majdnem úgy néznének ki, mint egy átlagos idősödő házaspár: Joachim Sauer és Angela Merkel

Angela Merkel személyével előszeretettel foglalkozik a világsajtó akkor is, amikor éppen nem hoz fontos döntéseket, amikor nem a kemény politikus szerepében van. Így, a küszöbön álló, szeptemberi németországi választások előtt pedig végképp a figyelem középpontjába került. Mégis, azt mondják róla, ennek ellenére sikerül neki “egy majdnem normális életet élnie”.

Angela Merkel sikerrel tartja ellenőrzés alatt a magánéletét, éppen ezért nemigen szivárognak ki információk arról, mit tesz, amikor nincs rajta a világ szeme, hogyan él, vásárol-e és ha igen, hol, merre utazik, amikor nem kancellárként teszi ezt, ki a férje, hol lakik...

“Még Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter sem ismeri Angela Merkel lakását”, írja a német Stern magazin havonta megjelenő View című, most megjelent mellékletében, amely szerint a Berlin központjában lévő Múzeum-sziget városrész Am Kupfergraben 6. szám alatti épületének negyedik emeletén lévő lakás ajtaján csak annyi áll: Professor Sauer, s ennél többet senki nem tud arról a bérelt lakásról, amelyben Merkel asszony és férje, a kvantumkémia professzora él.

“A lakás feltehetően leginkább egy egyetemista lakásra hasonlít, de a kancellár legközelebbi munkatársai, mint Schäuble vagy a kormányszóvivő Steffen Seibert még soha nem jártak ott”, írja a View. Ezzel szemben, állítja a magazin, Anna Netrebko operaénekesnek már volt alkalma ott járni, Merkel ugyanis szenvedélyesen szereti az operát.

Pihenő a hétvégi házban

Merkel, aki a szeptemberi németországi választások fő esélyese, s akinek minden lépését éber figyelem kíséri, ragaszkodik “normális életéhez”, s mindent megtesz, hogy ennek legalább egy szeletkéjét megőrizze. “Szent” helyek számára azok, ahol kikapcsolódik, megpihen. És nem a világ egzotikus vidékein vannak ezek a helyek, hanem mondjuk Templintől keletre fekvő kis hétvégi házban, ahol – ha csak teheti – családjával megpihen.

“Itt feltöltődik, klasszikus zenét hallgat, szívesen főzőcskézik a kertben megtermő zöldségekből. Vendégeket itt ritkán fogad. Aki le akarná fényképezni ezt a fényűzőnek igazán nem mondható kis házat, azt a brandenburgi rendőrség udvariasan, de határozottan eltéríti ebbéli szándékától, ha pedig már megtette, akkor a jelenlétükben kell megsemmisíteni a felvételt”, írja a magazin.

Noha 12 éve tartó kancellároskodása óta sok mindent kiderítettek róla, vélt vagy valós dolgokat, azt például kevesen tudják, hogy Merkel enyhéz rövidlátó, de nemigen hord szemüveget, legfeljebb újévkor, amikor televíziós köszöntőjét olvassa a súgógépről, vagy labdragúgó mérkőzéseken, minden más alkalomkor inkább kontaktlencsét visel.

Merkel, az SMS-bajnok

Merkel nem szívesen telefonál, de annál szenvedélyesebb SMS küldő. Az évek során már annyira begyakorolta a telefonos üzenetek írását, hogy munkatársai szerint ha nem néz oda, akkor is meg tudja írni az SMS-t. “A mobiltelefonja a mobil irodája. Hetente rövid üzenetek százait küldi el”, írja a View.

A kancellár magánéletével kapcsolatban mindenki tudja, hogy első férjét, Ulrich Merkel fizikust 1974-ben ismerte meg egy akkor még szovjetúniói úton. És azt is tudják, hogy 33 éve él második férjével, Sauer professzorral.

A Merkel-Sauer házaspár életéről közös barátjuk, a német hegymászólegenda Reinhold Messner néhány évvel ezelőtt a Vanity Fair olasz kiadásának elmesélt egy történetet, nevezetesen, amikor Messner egyik gyereke tanácsot kért Sauer professzortól tanulmányaival kapcsolatban. Amikor Merkel is megpróbált bekapcsolódni a témába, a férje szelíden elhárította: “Kancellár asszony, maga már hosszabb ideje távol van (az egyetemtől)... Maga már nem ért ezekhez a dolgokhoz”, mondta Sauer feleségének, mesélte Messner, akit egyébként lenyűgöz Merkelnek a hegymászás iránti vonzódása. “Minden edzés nélkül hat órát mászni, s közben egyszer sem tartani szünetet, ezt nem mindenki bírja”, mesélte a Himalája csúcsait többször is megmászó Messner, hozzátéve, Angela Merkel nem igényli, s nem is fogadja el a luxust, szeret mindent a saját zsebéből fizetni. “Beleértve a kávét is”, tette hozzá.

Ami Merkel nyaralásait illeti, a kancellár arról híres, hogy ugyanúgy nyaral, mint a németek milliói, nem tesz eleget a yachtos milliomosok meghívásainak, akik pedig szívesen vendégül látnák, nem megy exkluzív nyaralóhelyekre. Hogy ez az őt kísérő biztonságiaknak mennyi fejfájást okoz, s testőrei közül hányan kapnak a szívükhöz, amikor a kancellár asszony megpróbál “közönséges halandóként” viselkedni, arról nem szól a fáma.

A "szép szem" az, ami megfogja

Merkel féltve őrzi magánéletét, de apránként, “kis adagokban” időnként megszellőztet ezt-azt, s olyankor a németek és a világ tudomást szerez arról, mit főz a kancellár, mi a véleménye férjéről és általában, a férfiakról. A korábbi választási kampány során a Bunte magazin egyik rendezvényén például elárulta, hogy a férfiaknál a “szép szem” az, ami megfogja, ugyanakkor azt is elismerte, hogy vannak dolgok, amit a férfiak egyszerűen jobban csinálnak. Például a favágást.

Férjéről azt mondta, ritkán panaszkodik, egyedül az általa sütött kalácsokkal nincs mindig megelégedve, de ez nyilván azért van, mert cukrász családból származik. Joachim Sauernek az első házasságából van két felnőtt fia, gyerekeik is vannak, s a hírek szerint a kancellár gyakran tölti velük a szabadságát. A németeknek ez roppant szimpatikus és egy-egy ilyen hír után Merkel népszerűsége tovább nő.

A kancellár, aki időnként megvillantja a nyilvánosság előtt, hogy ő is csak “emberből van”, ezzel dob egy lapáttal amúgy is nagy népszerűségére. Amennyiben lehet hinni a felméréseknek, a szeptemberi választásokat is meg fogja nyerni, amelyen több mint 60 millió német dönt majd arról, hogy az elkövetkező négy évben ki vezesse az Európai Unió leghatalmasabb országát. A németek pedig tisztelik és kedvelik Merkelt, mindenekelőtt azért, mert megítélésük szerint intelligens, szorgalmas és megvesztegethetetlen.


2018. január 21. [16:15]

1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját, mert Kölcsey Ferenc - a kézirat tanúsága szerint - 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. Az MTVA... >>

2018. január 20. [15:17]

Hetvenhat éve, hogy a délvidéki területekre bevonuló magyar katonai alakulatok tömeggyilkosságot követtek el az ismét magyar kézbe került Bácskában. Az eredetileg a... >>

2018. január 19. [8:50]

Egy évvel 2017. január 20-iki elnöki beiktatása után Donald Trump egyelőre küszködik azzal, hogy a vitathatatlan gazdasági eredményeket politikai haszonra is váltsa.... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.49 dinár
1 dollár 96.60 dinár
100 forint 38.39 dinár
100 dinár 260.42 forint
Heti kérdés
Hogyan értékeli Donald Trump elnökösködésének első évét? (Az 5-ös a legjobb.)
5
4
3
2
1

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
A legutóbb kommentelt friss cikkek
(amelyek az utóbbi 24 órában jelentek meg)
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka