Tükör
Támadják Kelemen Hunort, az RMDSZ elnökét
Betűméret:             

Napok óta folyik a Kelemen Hunor elleni támadás a román médiában a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökének múlt heti interjúja miatt.

A nagy egyesülés centenáriuma kapcsán tett kijelentései arra sarkalltak egyes civil szervezeteket és magánszemélyeket egyaránt, hogy az RMDSZ elnök román állampolgárságának megvonásával fenyegetőzzenek. A nacionalista hőbörgés a közösségi oldalakon is eluralkodott, ahol árulónak és senkinek titulálták a Kelement pusztán azért, mert hangot adott egy véleménynek, és megerősítette az RMDSZ álláspontját, amelyet egyébként már korábban is számtalanszor közöltek.

Egy múlt héten adott interjúban Kelemen Hunor többek között azt nyilatkozta, hogy a romániai magyar közösség nem tud és nem is akar ünnepelni a modern román állam megalakulásának centenáriumán. A román közmédia azonnal haragra lobbant, egyes műsorvezetők és véleményformálók árulónak nevezték az RMDSZ elnökét. A Románia Modernizálásáért Nemzeti Koalíció egyenesen azzal fenyegetőzött, hogy kezdeményezni fogják Kelemen Hunor román állampolgárságának a megvonását. Egy ilyen lépés egyszerre abszurd és alkotmányellenes lenne, hiszen egyrészt állampolgárként Kelemen Hunornak joga van a szólásszabadsághoz, az RMDSZ elnökeként pedig joga van a pártja nevében állást foglalni, másrészt Románia Alkotmánya szerint nem lehet megvonni az állampolgárságot azoktól a személyektől, akik születésük révén szerezték azt meg.

Megkérdőjelezik a szabad véleménynyilvánítás jogát: támadják Kelemen Hunort, az RMDSZ elnökét, amiért megerősíti pártja álláspontját

A szervezet nem érte be ennyivel, és azt kérték, hogy vonják vissza Kelemen Hunortól a Románia Csillaga érdemrendet, mivel szerintük az RMDSZ elnöke „kétségbe vonja a román állam létét, a törvényeket, a történelmet, a kultúrát és a nemzeti identitást”.

A közösségi oldalakon is felettébb ellenséges reakciókat váltottak ki a pártelnök kijelentései. Többek között Vasile Antonie Tămaș, előpataki ortodox pap sem átallotta egy Facebook bejegyzésben „senkinek” és „utálatos román- és magyarellenesnek” nevezni Kelemen Hunort. Újfent bebizonyította, hogy Romániában a magyarellenes gépezet gombnyomásra beindul és futótűzként terjed, hiszen ő is a Románia Modernizálásáért Nemzeti Koalíció álláspontját visszhangozta: „Nem vagy Románia állampolgára! Csak egy mongoloid vipera vagy, aki mérget tesz a románok és a magyarok poharába.”

Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke egy interjúban így nyilatkozott: „elfogadhatatlan, hogy ebben az országban az embernek ne legyen joga a szabad véleménynyilvánításhoz”. A szólásszabadságot nem szabad sem nemzetiségi, sem pedig tartalmi kikötésekkel korlátozni, hiszen Kelemen Hunor ezen kijelentései a romániai magyar közösség többségének nézeteit képviselik, és ezek senkit sem sértettek meg méltóságában. Egy olyan országban, ahol a politikai pluralizmus és az emberi jogok az alkotmány által garantálva vannak, a szabad véleménynyilvánítást nem lehet és nem szabad korlátozni. (Mikó Imre Jogvédő Szolgálat)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A húsvéti szent három nap - illusztráció
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:18 ]
A világ leggazdagabb emberei - illusztráció
2024. MÁRCIUS 27.
[ 13:44 ]
Eladták a Jugoszláviát - illusztráció
2024. MÁRCIUS 22.
[ 18:21 ]
Az oroszellenes szankciók kudarcot vallottak, és a nyugati pénzügyi elit Ukrajna vereségére számítva szívesen újítják fel a kereskedelmi kapcsolatokat Oroszországgal - írta Gabor Steingart újságíró a Focus magazinban megjelent cikkében. "Minden jel arra utal, hogy a Nyugat elveszettnek látja a konfliktust, és...
2024. MÁRCIUS 14.
[ 12:22 ]
Vasárnap este kezdődik, és 2024. április 8-án estig tart az iszlám hívők éves böjti időszaka, a ramadán. A ramadán a muszlim holdnaptár kilencedik hónapja, amely a hold járásától függően 29 vagy 30 napos. Az iszlám a mintegy 1,8 milliárd követőjével a kereszténység után a világ második legnagyobb vallása, és ma...
2024. MÁRCIUS 10.
[ 7:56 ]
Szerbiában is, ahogy a világ jó néhány országában, a nemzetközi nőnapot ünneplik. Vagy megemlékeznek róla. Mert van, aki azt állítja, nincs azon mit ünnepelni, hogy a nők még mindig sok tekintetben egyenlőtlen helyzetben vannak a férfiakhoz viszonyítva. Mások szerint ebben a formában, globálisan egyetlen napon megünnepelni...
2024. MÁRCIUS 8.
[ 12:49 ]
Beolvasás folyamatban