GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing
Szavazási levélcsomag átvétele Magyarország Szabadkai Főkonzulátusán banner
Levélszavazat leadása Magyarország Szabadkai Főkonzulátusán banner

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. augusztus 12. [18:27]

Szerbia jövője nem Szerbiában képzeli a jövőjét

Szerbia jövője nem Szerbiában képzeli a jövőjét
A szerbiai fiatalok 60 százaléka mondta magára, hogy “eurorealista”, 18 százalékuk tartja magát “euroszkeptikusnak”, 10 százalékuk “eurofanatikusnak”, 2 százalékuk “eurofóbnak”

A szerbiai fiatalok háromnegyede nem hisz a politikusoknak, s minden másodikat hidegen hagy az Európai Unió, derül ki a szerbiai fiatalok ernyőszervezetének (KOMS) felméréséből.

Távoznak a fiatalok Szerbiából, ez nem újság, de minden újabb statisztikai adat közzététele azt a benyomást erősíti meg, hogy Szerbia jövője, a fiatalság, nem Szerbiában látja a jövőjét.

A szerbiai fiatalok ernyőszervezete (KOMS) pénteken mutatta be a szerbiai fiatalok helyzetéről és igényeiről készült alternatív jelentést, írja a B92. A szervezetet a felmérés készítésekor első sorban az érdekelte, milyen a fiatalok viszonya a politika, a munkaerőpiac, az oktatás, a társadalmi aktivizmus, a biztonság, a kultúra és a széles értelemben vett értékek iránt.

A megkérdezettek átlagéletkora 22,7 év volt, a kérdőívet 68,8 százalékban fiatal nők, 31,2 százalékban fiatal férfiak töltötték ki. 65 százalékuk Szerbia nagyobb városaiban él, legtöbbjük, 46,9 százalékuk, a belgrádi körzetben.

A kutatásban résztvevő egyik szakember, Boban Stojanović a B92-nek azt mondta, az eredmények azt mutatják, hogy a fiatalok egyáltalán nem bíznak az intézményrendszerben.

“Vagyis, teljesen negatív a hozzáállásuk a demokráciával, a politikusokkal, az Európai Unióval szemben… A fiatalok kiábrándultak a szerbiai életből, s a politikusokat tartják a leginkább okolhatónak abban, hogy ebben az országban a társadalmi értékek semmivé váltak”, mondja Stojanović, aki szerint az eredmények azt is mutatják, hogy Szerbiában a fiatalok nem látnak perspektívát.

“A megkérdezettek 70 százaléka szeretne elmenni onnan, ahol él. Egy részük külföldre akar menni, egy részük nagyobb városba. Akik a nagyvárosokban élnek, a határon túlra akarnak menni, míg azok, akik kis településeken élnek, a nagyvárosokba szeretnének költözni”, emelte ki a szakember.

A megkérdezettek majdnem fele egyetemi hallgatói státussal rendelkezett, 60,6 százalékuknak semmiféle havi bevétele nincs, 61 százalékuk a szüleivel él egy fedél alatt. A legnagyobb problémaként a munkanélküliséget, az oktatási rendszert, az értékrendszert és a korrupciót említették.

A fiatalok azt mondják, továbbra is érdekli őket a politika, s csak minden tizedik vallja azt, hogy ez a téma teljesen hidegen hagyja. A nagy többség (91%) úgy véli, a fiatalokank részt kell venniük a politikai döntéshozatalok folyamatában, ugyanakkor 48,8 százalékuk gondolja úgy, hogy semmiféle befolyásuk nincs a politikára.

A szerbia fiatalok számára (a megkérdezettek 75%) fontos, hogy a politikusok és pártok őket is szólítsák meg kampányaik során, kapjanak helyet a pártprogramokban, de egy árnyalattal többen gondolják úgy, hogy a politikusok nem szólítják meg a fiatalokat.

Ami a politikusok iránti bizalmat illeti, itt a megkérdezettek 76 százalékának válaszaiból az derül ki, hogy nincs olyan politikus, akinek hinnének, míg 83,1 százalékuk véli úgy, hogy a pártok nem a fiatalok érdekeit tartják szem előtt.

A társadalmi tevékenységet azonban a megkérdezettek több mint fele hasznosnak és hatékonynak tartja, s noha legtöbbjüknek ebből semmiféle anyagi haszna nem származott, mégis úgy gondolják, hogy a különféle társadalmi tevékenységek segítettek a szakmai előrelépésükben vagy karrierjük építésében.

Érdekes válaszok születtek arra a kérdésre, hogy vajon a demokrácia-e a leghatékonyabb kormányzási forma: a megkérdezettek 33 százaléka szerint igen, 32 százalékuk szerint nem, míg 35 százalékuk válaszolta azt, hogy “nem tudom”. A monarchia mellett a megkérdezett fiatalok 16 százaléka tette le a voksát. 46 százalék nem gondolja úgy, hogy Szerbiának “erős vezetőre van szüksége, akit majd a nép követ”, míg 39 százalékuk gondolja úgy, hogy elengedhetetlen egy erős vezető. A felmérés eredményeinek összegzése kiemeli, a nők gyakrabban válaszoltak ebben az esetben igennel (43,2%), mint a férfiak (28,8%).

A fiatalok viszonyulása az Európai Unió iránt az utóbbi néhány évben drasztikusan megváltozott, ebben a felmérésben arra a kérdésre, hogy “milyen az első reakciójuk az EU fogalmának hallatán”, a megkérdezettek 46 százaléka azt válaszolta, hogy “semleges”, 28 százalékuk számára “negatív”, a legkevesebbenpedig azok vannak, 26%, akik számára ez “pozitív”. Mégis, a fiatalok 42 százaléka támogatja Szerbia csatlakozását az Európai Unióhoz, míg 32 százalékuk ellenzi ezt.

Arról azonban a fiatalok nincsenek meggyőződve, hogy jobban élnének, amennyiben Szerbia csatlakozna az EU-hoz: 32 százalékuk véli úgy, hogy semmi sem változna, 26 százalékuk nem tudja, 25 százalékuk meggyőződése, hogy jobb lenne, míg 17 százalékuk úgy véli, rosszabbul élnénk.

A felmérés során megkérdezett szerbiai fiatalok 60 százaléka mondta magára, hogy “eurorealista”, 18 százalékuk tartja magát “euroszkeptikusnak”, 10 százalékuk “eurofanatikusnak”, 2 százalékuk “eurofóbnak”, míg 10 százalékuk az “egyéb” válasz mellett döntött.

A felmérés adatai számokban, röviden:

- a fiatalok 70 százaléka tervezi, hogy elköltözik abból a helységből, ahol jelenleg él,

- Nyugat-Európába 44 százalékuk akar menni, az Egyesült Államokba 8 százalékuk,

- a legtöbb fiatal (22/23/21%) azt válaszolta, hogy háromhavonta egyszer jár színházba/moziba/múzeumba,

- az internetet 98,1 százalékuk használja napi rendszerességgel,

- a közösségi hálókon napi rendszerességgel 87,7 százalékuk van fenn,

- a fiatalok 13 százaléka egyáltalán nem néz tévét és nem olvas újságot.

A KOMS a felmérés eredményeinek ismertetésével egyidőben megfogalmazta ajánlásait és javaslatait is, amellyel javítható lenne a fiatalok helyzete Szerbiában. Mint mondják “ez nem csak egy minisztérium vagy szervezet feladata, az ifjúságpolitika a legérzékenyebb tárcaközi politikát igényli, s minden minisztérium érdeke, hogy megvalósuljon. Az illetékeseknek azon kellene munkálkodniuk helyi szinten is, hogy lehetőséget adjanak a fiataloknak helyben és hogy biztosítsák számukra az életfeltételeket”, szögezte le a jelentés.


Ikszelj! - Választási banner
2018. március 24. [10:34]

Ma tartják meg a Föld Óráját. Az Ausztráliából indult mozgalom a környezetszennyezés és a túlfogyasztás okozta problémákra hívja fel a figyelmet, arra kérve a... >>

2018. március 21. [12:04]

A lehetséges kormányátalakítással kapcsolatban a Blic azt írja, hogy Siniša Mali, Belgrád jelenlegi polgármestere áll a legközelebb ahhoz, hogy bekerüljön a kormányba.A... >>

2018. március 20. [10:25]

(Budapesti tudósítónktól)Ellenzéki oldalon ezzel kel és fekszik mindenki, legalábbis még három héten át, amíg végül a magyarok el nem mennek szavazni, és kiderül, mi az... >>

2018. március 18. [7:43]
Oroszország elnököt választ
2018. március 15. [18:59]
Számháború
2018. március 15. [7:18]
Március 15.
2018. március 9. [10:54]
Bécsi utazás


Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.41 dinár
1 dollár 95.96 dinár
100 forint 37.89 dinár
100 dinár 263.86 forint
Heti kérdés
Az utóbbi években valamilyen módon korlátozni akarják az interneten megjelenő közösségi véleményeket a bevándorlással vagy a bevándorlók viselkedésével kapcsolatban. Ön egyetért-e azzal, hogy e kérdésben a jelenleginél is szigorúbb ellenőrzés alá vonják az internetet?
Igen
Nem

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Megnyitották a Mátyás király-emlékévet Szegeden
Minority SafePack - EURÓPAI VÉDELMET JOGAINKNAK!
Megnyitották a Mátyás király-emlékévet Szegeden
A legutóbb kommentelt friss cikkek
(amelyek az utóbbi 24 órában jelentek meg)
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány