GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaia


Internet ©tamparija reklám


Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. augusztus 16. [7:27]

Mennyit ér az útlevél, ha a hátulütőket is számítjuk?

Az állampolgárság adókötelességekkel is járhat, és az útlevél nem garantálja a birtokosa biztonságát

Mennyit ér az útlevél, ha a hátulütőket is számítjuk?

Az útleveleket rendszerint úgy szokták rangsorolni, hogy számba veszik, melyik okmánnyal hány országba utazhat a tulajdonosa. Ezzel a hagyománnyal szakított most a 2012-ben alapított Nomad Capitalist nevű szervezet. A Nomad Passport Index nevű útlevélrangsoruk összeállításakor ugyanis – saját bevallásuk szerint – azt tűzték ki célul, hogy bemutassák az egyes állampolgárságok valódi értékét.

A Nomad Capitalist meglátása szerint ugyanis az útlevéllel vízum nélkül látogatható országok száma mellett nem szabad szem elől téveszteni azt sem, hogy egy bizonyos ország mennyi adót szed be, mekkora biztonságot szavatol, és hogy nemzetközi megítélése milyen hatással van azokra a polgáraira, akik átlépik az országhatárt. Továbbá külön odafigyeltek arra is, hogy melyik állam engedélyezi a kettős vagy többszörös állampolgárság meglétét. „Azt tapasztaltuk, hogy a különböző rangsorok mindössze egyetlen szempont szerint osztályoztak. Ezzel szemben a valóság az, hogy egy útlevél, illetve az állampolgárság nemcsak privilégiumokkal, hanem kötelezettségekkel is jár” – mutatott rá Andrew Henderson, a Nomad Capitalist alapítója. Kialakítottak tehát egy pontrendszert, amely ezeket a kritériumokat is méri, és összeállt egy olyan rangsor, amely bizonyos esetekben nagyban eltér az egyszerű útlevélindexektől.

A legfontosabb szerintük is az, hogy az adott útlevél birtokosa hány országba utazhat vízum nélkül, ám ez a pontoknak csak a felét adhatja. Az adózás 20 százalékos részesedést kapott a pontozásban, az ország megítélése, a többszörös állampolgárság engedélyezése és az általános szabadság 10-10 százalékban befolyásolhatta a végeredményt. Ennek hatására például Németország csak a 7. helyen végzett, noha az általa kiadott útlevél 177 országba garantál belépési lehetőséget, Ausztria pedig az általános útlevélrangsorhoz képest két helyet rontott, amiért nem engedélyezi, hogy más állampolgárságot is felvegyenek a lakói.

A végeredmény értelmében a Nomad Passport Indexet Svédország vezeti, második Belgium, a harmadik helyen Olaszország és Spanyolroszág végzett, őket Írország, majd a szintén holtversenyben Finnország és Németország.

A térség országai közül Magyarország szerepelt a legjobban, ugyanis Ausztriával, Görögországgal és Szlovákiával osztozik a 23. pozíción. A magyar útlevéllel 167 országba lehet utazni, a göröggel 171, az osztrákkal 173, a szlovákkal pedig 165 állam határa léphető át vízum nélkül. Magyarországot abba a csoportba sorolták, amelynek polgárai komolyabb gondok nélkül elkerülhetik az adózást tengerentúli kötődésekkel, az ország megítélése 30 pontot kapott a 20 és 40 közötti skálán, pluszként könyvelték el, hogy nem korlátozza további állampolgárságok felvételét, és 40 pont járt az általános szabadságért a 10 és 50 közötti skálán.

Szerbia a 73. lett a rangsorban, útlevelével ugyanis 115 ország látogatható, a polgárainak a legtöbb esetben engedélyezi a többszörös állampolgárságot, az általános szabadságot 40 pontosnak ítélték meg, ugyanakkor az adózás és az ország megítélése miatt levonás járt, utóbbi két szempont szerint 30-30 pontot ítéltek oda.

Szlovénia az Egyesült Államokkal osztozik a 35. helyen. A beutazható országok száma tízzel tér el az Egyesült Államok javára (174–164), ám az adózás és a polgárok megítélése miatt is rosszabbul szerepelt, Szlovákiának pedig azért járt a mínusz, mert nem engedélyezi a kettős állampolgárokat sem, noha az erre vonatkozó szankciókat csak ritkán tartják be. Bulgária a 38. helyen szerepel, Románia pedig a 42. lett, pedig mindkettőből 153 országba lehet utazni, ám utóbbi megítélését rosszabbnak látják. Horvátország a 49., mert ugyan 149 országba utazhatnak a lakosai, de nagyon szigorúak az adózási követelmények. Macedónia és Montenegró a 74. helyen osztozik Guatemalával és Nicaraguával, Albánia a 83. helyével a 82. Oroszország után végzett, Koszovó a 184., így nem sokkal előzi meg a 189. Észak-Koreát, holott az utóbbiból 42, Koszovóból pedig mindössze 38 országba lehet utazni vízum nélkül.

A listán összesen 199 ország kapott helyet, a végén pedig Líbia, Pakisztán, Eritrea, Irak és Afganisztán szerepel, az utolsóból mindössze 25 országba vezet vízummentes út, és a körülmények sem javítanak a végső mutatón. A teljes rangsor ide kattintva tekinthető meg.

Rizsányi Attila


2017. november 22. [10:30]

A nyugati média és a balliberális értelmiség fellép a muszlimok jogai érdekében, ám a keresztényeket ért sérelmek esetén merőben más magatartást tanúsít.Vannak képek,... >>

2017. november 22. [0:05]

A szexuális zaklatások hollywoodi botránysorozata zsilipet nyitott: az Egyesült Államokat elárasztotta a jelenlegi, de főképpen régebbi zaklatások áradata, amely sárba... >>

2017. november 21. [18:14]

Németország mindig viszonyítási pont volt Európa közepén. Sokak számára megbízható partner, egyesek számára kellemetlen dirigens, ám legalább mindig kiszámítható. S most... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.76 dinár
1 dollár 101.11 dinár
100 forint 37.87 dinár
100 dinár 264.04 forint
Heti kérdés
Helyesli-e a közös európai hadsereg létrehozására vonatkozó terveket?
Igen.
Nem.

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka