GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaia


Internet ©tamparija reklám


Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. augusztus 18. [20:51]

A kis Farhad, avagy tündérmese "belső használatra"

A kis Farhad, avagy tündérmese "belső használatra"
Farhad és a szerb elnök a róla készült portréval

A szerbiai sajtóban nagy port kavart a hír, miszerint egy rendkívüli tehetséggel megáldott afgán menekült kisfiú, bizonyos Farhad Nuri, akit a szerb sajtó csak Kis Picassónak nevez, jótékonysági kiállítást szervezett a menekülteket befogadó központban, s a képei eladásából összekuporgatott kis pénzecskéjét egy beteg szerbiai kisfiú, Nemanja Damčević gyógykezelésére ajánlotta fel, akit pedig még csak nem is ismer.

A hírre a szerb elnök azonnal felajánlotta a szerb állampolgárságot a kisfiúnak és családjának, találkozott is velük, mi több, szelfi is készült az elnökkel.

Farhad két fivérével és szüleivel már egy ideje a krnjačai befogadóközpont lakója. A kisfiú tehetséges rajzoló, bámulatos tehetséggel utánozza le a festészet nagyjainak alkotásait. Azt mondja, hat évesen kezdett rajzolni magától, soha senki nem tanította és ez az, amit mindennél jobban szeret. Álmai egyelőre azonban a krnjačai befogadóközpont kerítései közé vannak zárva. A sajtó azon kérdésére, honnan az ötlet, hogy összegyűjtött pénzét ilyen nemes célra ajánlja fel, Farhad meglepően érett választ adott: “Mi menekültek vagyunk és szükségünk van mások jóságára. S akárcsak nekünk, a betegeknek is szükségük van melegségre, szeretetre és segítségre. Én így tudtam kimutatni a jóságomat és segítséget nyújtani”, mondta a kisfiú, akinek további tervei között szerepel az is, hogy a jövőben összegyűjtött pénzéből színes ceruzákat, festékeket küld az iráni gyerekeknek, így szerezve nekik örömet.

Farhad és családja Afganisztánból menekültek el, ahol folyamatos félelemben éltek. Iránon keresztül Törökországba mentek, innen Görögországba, Albániába, Koszovóba, s végül Szerbiában kötöttek ki. Mindez két év és négy hónapjukba telt.

A kemény megpróbáltatásokon átesett család most itt várja sorsuk további alakulását. Az pedig alakulgat. A kisfiú és apja azt nyilatkozták, hogy ha lehetővé válik számukra a normális élet, a legnagyobb valószínűség szerint elfogadják Aleksandar Vučić azon ajánlatát, hogy vegyék fel a szerb állampolgárságot és telepedjenek le Szerbiában, pedig eredetileg Svájcba szándékoztak menni.

Aleksandar Vučić szerb elnök ugyanis a napokban találkozott a Nuri családdal is a krnjačai befogadóközpontban. Ez alkalommal a szerb elnöknek a róla készült portrét nyújtotta át a kisfiú ajándék gyanánt, azután pedig szelfit is készített az elnökkel és családja tagjaival.

A nagy médiapompával kísért eseményt nem hagyta szó nélkül természetesen a szerb ellenzék egy része sem. Zoran ®ivković meglehetősen földhözragadtra sikeredett üzenetben kommentálta az eseményt. A kép alá, amelyen a szerb elnök látható Farhaddal és testvérével, azt írta: “A. Vučić végre megfelelő partnerokra akadt a párbeszédhez”. Nem kellett, hogy különösebben kedvelje a szerb elnököt az, aki erre azt írta, hogy: “Micsoda retardált sovinizmus!”


2017. november 22. [10:30]

A nyugati média és a balliberális értelmiség fellép a muszlimok jogai érdekében, ám a keresztényeket ért sérelmek esetén merőben más magatartást tanúsít.Vannak képek,... >>

2017. november 22. [0:05]

A szexuális zaklatások hollywoodi botránysorozata zsilipet nyitott: az Egyesült Államokat elárasztotta a jelenlegi, de főképpen régebbi zaklatások áradata, amely sárba... >>

2017. november 21. [18:14]

Németország mindig viszonyítási pont volt Európa közepén. Sokak számára megbízható partner, egyesek számára kellemetlen dirigens, ám legalább mindig kiszámítható. S most... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.76 dinár
1 dollár 101.11 dinár
100 forint 37.87 dinár
100 dinár 264.04 forint
Heti kérdés
Helyesli-e a közös európai hadsereg létrehozására vonatkozó terveket?
Igen.
Nem.

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka