GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaia


Internet ©tamparija reklám


Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. szeptember 8. [13:28]

Észak-Koreáé a világ negyedik legnagyobb hadserege

Észak-Koreáé a világ negyedik legnagyobb hadserege
Bár a számok beszédesnek tűnnek, az északi csapatok fölénye jelentősen csökken, ha a felszereltséget nézzük

Becslések szerint 1,2 millió katonával az észak-koreai hadsereg létszámát tekintve a negyedik legnagyobb a világon, de felszereltségében szakértők találnak kivetnivalókat - írta pénteken az APA osztrák hírügynökség.

Észak- és Dél-Korea hivatalosan továbbra is háborúban áll egymással, hiszen az 1950-53-as koreai konfliktus nem békeszerződéssel, csak fegyverszünettel zárult. A két fél közötti feszültség napjainkban sem hagyott sokkal alább, ami a világ néhány nagy hadseregére is hatással van.

Az International Institute for Strategic Studies (IISS) nevű brit kutatóintézet friss tanulmányában 1,2 millióra becsüli az észak-koreai hadsereg létszámát, amely ezzel Kína, India és az Egyesült Államok hadereje után a negyedik legnagyobb a világon. Még meghökkentőbb a mozgósítható tartalékosok 7,6 milliós száma. Ennek alapján szükség esetén az ország minden negyedik lakosa behívható.

A phenjani rezsim szócsövének számító Rodong Szinmun című lap ezen kívül arról számolt be, hogy az újabb ENSZ-szankciók és az észak-koreai nukleáris, illetve rakétaprogram körüli feszültség fokozódása óta 3,5 millióan kérelmezték felvételüket az észak-koreai hadseregbe.

Az IISS tanulmánya szerint a tömeghadseregnek 3500 könnyűpáncélosa és 550 harci repülőgépe van. A tengeren 410 észak-koreai hadihajó és 70 tengeralattjáró vethető be.

Ezzel szemben a Dél-Korát védelmező haderő mindössze 630 ezer főt számlál, és ez már tartalmazza az országban állomásozó 30 ezer amerikai katonát is. Közülük mintegy 20 ezer fegyverest a szöuli Jongszan laktanyában állomásoztatnak, amely mindössze 40 kilométerre található az észak-koreai határtól. Ezek az amerikai erők szorosan összefonódtak a dél-koreai hadsereggel, és rendszeresek tartanak közös hadgyakorlatokat.

Bár a számok beszédesnek tűnnek, az északi csapatok fölénye jelentősen csökken, ha a felszereltséget nézzük. Az amerikai védelmi minisztérium 2015-ös jelentése szerint az északi légierő nagy része az orosz MiG-széria ötvenes-hatvanas évekbeli modelljeiből és a második világháborúból hátramaradt egymotoros, kétfedelű Antonov An-2-esekből áll.

Phenjan becslések szerint egy interkontinentális rakétával és 20 atomtöltettel rendelkezik. Az Egyesült Államok ezzel szemben 450 interkontinentális rakétát és 6800 atomtöltetet sorakoztathat fel, míg Dél-Korea nem rendelkezik ilyen robbanófejekkel - írta az IISS.

Az Egyesült Államok ezen felül mintegy 50 ezer katonát állomásoztat Japánban, hatezret pedig csendes-óceáni külbirtoka, Guam területén.

Az IISS úgy véli, hiba lenne alábecsülni Észak-Korea ütőerejét, mert létszámbeli fölénye egy összecsapás esetén gyors területszerzésekre váltható be.

Mindezek ellenére szakértők nem tartják valószínűnek a nyílt katonai összeütközést.

"Nem hiszem, hogy sor kerülne támadásra, Donald Trump amerikai elnök sem keresi az összeütközés lehetőségét" - mondta a Spiegel című német folyóiratnak Victor Cha, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács ázsiai térségért felelős egykori igazgatója. Trump "stratégiája jelenleg abból áll, hogy a lehető legnagyobb nyomást gyakorolja Kínára annak érdekében, hogy az nyomás alá helyezze Észak-Koreát."

Peking a phenjani rezsim egyetlen nemzetközi szövetségese, és Észak-Korea gazdasága jelentősen függ Kínától.

A kínai hadsereg a maga 2,2 millió katonájával a legnagyobb a világon. Peking egymillió önkéntes fegyveressel támogatta szomszédját a koreai háborúban, de azóta eltávolodott tőle, és békítő szerepet játszik a konfliktusban, illetve a Koreai-félsziget atomfegyvermentes övezetté nyilvánításáért küzd. (MTI)


2017. november 21. [18:14]

Németország mindig viszonyítási pont volt Európa közepén. Sokak számára megbízható partner, egyesek számára kellemetlen dirigens, ám legalább mindig kiszámítható. S most... >>

2017. november 20. [11:18]

Miután a német liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) kivonult a tárgyalásokról, kudarcba fulladtak hétfőre virradóra Berlinben az egyeztetések a pártok színei alapján... >>

2017. november 19. [15:52]

A tavalyi év során közlekedési szerencsétlenségben 607 személy vesztette életét a szerbiai közutakon, a sebesültek száma pedig meghaladja a 20.400-at.Az ENSZ 2005-ben... >>

2017. november 17. [22:25]
A nagy metamorfózis
2017. november 15. [15:54]
Mugabe útja a hatalomig és vissza
2017. november 15. [8:54]
A magyar szórvány napja
2017. november 14. [11:34]
A katalán válság közelebbről
2017. november 13. [5:54]
A magyar nyelv napja


Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.59 dinár
1 dollár 101.00 dinár
100 forint 37.91 dinár
100 dinár 263.73 forint
Heti kérdés
Helyesli-e a közös európai hadsereg létrehozására vonatkozó terveket?
Igen.
Nem.

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka