GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaia


Internet ©tamparija reklám


Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. szeptember 11. [18:19]

Szerbia a szegénység felé halad, állami stratégia még a láthatáron sincs

Szerbia a szegénység felé halad, állami stratégia még a láthatáron sincs

Évek óta figyelmeztetnek szakemberek és laikusok egyaránt arra, hogy Szerbia a szegénység felé halad. A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a lakosság egynegyedét fenyegeti a szegénység, a szakemberek pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy a munkanélküliség, az alacsony jövedelmek és az új munkakörülmények befolyásolják a kockázatnövekedést, írj az N1.

Az életszínvonal csökkenésének és a középosztály fogyatkozásának többéves tendenciája nem enyhül. A lakosság negyedét fenyegeti a szegénység. A legveszélyeztetettebbek a három vagy több gyermeket nevelő családok, azután a munkanélküliek és a 18-24 éves korosztály. Kisebb a kockázat a 65 évesnél idősebbek és az alkalmazottak esetében.

Szakemberek szerint a kockázat alapját az alacsony bérek képezik, s a polgárok mind gyakrabban az alapvető dolgokat sem engedhetik meg maguknak.

„A foglalkoztatottsági arány növekedésétől függetlenül a munkaminőség valójában nagyon alacsony, nő a szürkegazdaságban dolgozók száma, s vannak azok az emberek, akiknek csak alkalmi, illetve idénymunkájuk van, közel húsz százalékuk kevesebb, mint két hónapot dolgozik egy évben, s ez az arány kétszer akkora, mint az uniós átlag” – mondta Jelena ®arković Rakić, a belgrádi Közgazdasági Kar munkatársa.

Vannak olyanok is, akik annak ellenére, hogy dolgoznak, a megélhetés határán tengődnek. Ezt támasztja alá a Goąa vállalat dolgozóinak helyzete, akik hosszú ideje nem kaptak fizetést. Az N1 beszélgetőpartnere ezért véli úgy, hogy az új munkaerőpiaci játékszabályok csak újabb problémát képeznek.

„Amikor azt látjuk, hogy az emberek munkát kapnak, majd egyszer csak munkanélkülivé válnak a rugalmas foglalkoztatási és elbocsátási mód miatt, azt látjuk, hogy majdnem mindenkit fenyegethet a szegényég, tehát egyik nap még volt munkájuk, másnap már nincs” – magyarázta Tanja Jakobi, a Közpolitikai Kutatóközpont munkatársa.

A dolgozók azt kérik, hogy a munkaóra árát 130 dinárról 154 dinárra emeljék. A kormányfő nemrégiben megígérte, hogy lesz béremelés, de azt nem tudni, hogy mekkora. Jakobi szerint csak kozmetikázásról lesz szó, s nem hoz jelentős előrelépést.

Szerbiában még mindig nem hozták meg a szegénység elleni küzdelemre vonatkozó hivatalos stratégiát. A legutóbbit még Zoran Đinđić kormányának idejében hozták 2003-ban.


2017. november 21. [18:14]

Németország mindig viszonyítási pont volt Európa közepén. Sokak számára megbízható partner, egyesek számára kellemetlen dirigens, ám legalább mindig kiszámítható. S most... >>

2017. november 20. [11:18]

Miután a német liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) kivonult a tárgyalásokról, kudarcba fulladtak hétfőre virradóra Berlinben az egyeztetések a pártok színei alapján... >>

2017. november 19. [15:52]

A tavalyi év során közlekedési szerencsétlenségben 607 személy vesztette életét a szerbiai közutakon, a sebesültek száma pedig meghaladja a 20.400-at.Az ENSZ 2005-ben... >>

2017. november 17. [22:25]
A nagy metamorfózis
2017. november 15. [15:54]
Mugabe útja a hatalomig és vissza
2017. november 15. [8:54]
A magyar szórvány napja
2017. november 14. [11:34]
A katalán válság közelebbről
2017. november 13. [5:54]
A magyar nyelv napja


Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.59 dinár
1 dollár 101.00 dinár
100 forint 37.91 dinár
100 dinár 263.73 forint
Heti kérdés
Helyesli-e a közös európai hadsereg létrehozására vonatkozó terveket?
Igen.
Nem.

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka