GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaia


Internet ©tamparija reklám


Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. szeptember 12. [17:26]

Horvátország a „bajkeverő”: minden szomszédjával összeveszett

Bírálja a horvát sajtó a merev zágrábi vezetést

Horvátország a „bajkeverő”: minden szomszédjával összeveszett

Horvátországnak minden szomszédos országgal megromlott a kapcsolata, írja a horvát sajtó.

A Slobodna Dalmacija szerint, miután Horvátország szorosabbra vette a gyeplőt Szlovéniával, amiért az nem fogadta el a határvita perében született döntést, Horvátország egy újabb diplomáciai vitába keveredett Szerbiával a jasenovaci usztasa üdvözlést tartalmazó emléktábla, és a Novosti szerb kisebbségi lap felgyújtása miatt, ismerteti a Tanjug.

Bosznia-Hercegovinával a Peljeąac-híd megépítése miatt vált nehézkessé Horvátország kapcsolata, az utóbbi időben viszont a radikális iszlamizálódás veszélye miatt is, amely a zágrábi feltételezések szerint Boszniából fenyegeti Horvátországot és Európát is.

Olaszországgal eddig még viszonylag zavartalan a kapcsolatunk, írja a Slobodna Dalmacija. Ivica Maątruko volt horvát diplomata szerint az ország jelenlegi kapcsolataiért nem a diplomácia a felelős.

A volt diplomata szerint nincs összefüggés Horvátország különféle bonyolult kapcsolatai között, de átfedési pontok vannak.

Minden arra vezethető vissza, hogy Horvátország nem tisztázta le határkérdéseit a környező országokkal, kivéve Magyarországot és Olaszországot. A horvát politika a határkérdések tekintetében ugyanis nem következetes, hanem merev, az eddigi kormányok tárgyalásai nélkülözték a legkisebb kompromisszumra való hajlamot is.

A szlovén határvita kapcsán az egyedüli megoldás az lenne, ha a két ország kétoldalú megállapodást írna alá, amely tartalmazná a hágai nemzetközi döntőbíróság határozatának minden elemét. Ezzel kilábalnának a problémából, és formálisan nem kellene ellent mondaniuk annak az elvi kérdésnek, hogy nem fogadják el a döntőbíróság határozatát, véli Ivica Maątruko.

Mindent figyelembe véve Szerbia és Bosznia-Hercegovina is a szlovén eset végkimenetelére várt, és meggyőződhettek arról, hogy Horvátország nem tartja tiszteletben a bíróság döntését.

A Peljeąac-híd kiépítésének problémája is a határkérdésekre vezethető vissza, valamint arra, hogy a horvát politikai vezetők igen erőteljesen vannak jelen Boszniában és a bosznia-hercegovinai politikai életben.

A horvát tisztviselők jelenléte Boszniában feszültséget szül, figyelmeztet a több évnyi tapasztalattal rendelkező diplomata.

Horvátország és Magyarország viszonya pedig a Mol-INA-ügy és a Hernádi Zsolt elleni jogi eljárás miatt vált feszültté.

Függetlenül attól, hogy mennyire komplex és sokrétű Horvátország kapcsolata más országokkal, már Brüsszelben is bajkeverőként és a problémák forrásaként tekintenek az országra, összegezte Ivica Maątruko.

Vesna Pusić volt horvát külügyminiszter szerint Horvátország minden oldalon diplomáciai védekezőállást vett fel, még ha arra nincs is szükség. Meggyőződése szerint a szlovén problémát kormányfői szinten kellene megoldani, mégpedig úgy, hogy közben elkerülik a veszekedést.


2017. november 21. [18:14]

Németország mindig viszonyítási pont volt Európa közepén. Sokak számára megbízható partner, egyesek számára kellemetlen dirigens, ám legalább mindig kiszámítható. S most... >>

2017. november 20. [11:18]

Miután a német liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) kivonult a tárgyalásokról, kudarcba fulladtak hétfőre virradóra Berlinben az egyeztetések a pártok színei alapján... >>

2017. november 19. [15:52]

A tavalyi év során közlekedési szerencsétlenségben 607 személy vesztette életét a szerbiai közutakon, a sebesültek száma pedig meghaladja a 20.400-at.Az ENSZ 2005-ben... >>

2017. november 17. [22:25]
A nagy metamorfózis
2017. november 15. [15:54]
Mugabe útja a hatalomig és vissza
2017. november 15. [8:54]
A magyar szórvány napja
2017. november 14. [11:34]
A katalán válság közelebbről
2017. november 13. [5:54]
A magyar nyelv napja


Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.59 dinár
1 dollár 101.00 dinár
100 forint 37.91 dinár
100 dinár 263.73 forint
Heti kérdés
Helyesli-e a közös európai hadsereg létrehozására vonatkozó terveket?
Igen.
Nem.

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka