GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. október 7. [8:05]

Belgrád, a nagyhatalmi politikai légyottok helyszíne

Belgrád, a nagyhatalmi politikai légyottok helyszíne
Nem csak a szerb főváros szépsége miatt találkozik Belgrádban az amerikai és az orosz diplomata

Az Egyesült Államok köszönetet mondott a szerb kormánynak, amiért lehetővé teszi, hogy Belgrádban találkozzon és tárgyaljon az a két diplomata, akiket Donald Trump, illetve Vlagyimir Putyin bízott meg a minszki megállapodás alkalmazásáról és az ukrajnai békéről szóló tárgyalások lefolytatásával.

Kurt Volker, az amerikai elnöknek az ukrajnai kérdéssel megbízott embere és Vladiszlav Szurkov, Putyin elnök tanácsadója szombaton találkozik Belgrádban az ukrajnai béke helyreállításáról folyó tárgyalások újabb fordulója keretében. Miért éppen Belgrádban? Azért, mert Szurkovot érintik az EU szankciói, vagyis nem teheti be a lábát az unió országaiba, míg Amerika határozottan visszautasította, hogy egy ilyen fontos kérdésről Oroszországban tárgyaljanak. Így maradt hát, semleges területként: Belgrád.

Az Egyesült Államok belgrádi nagykövetsége nyilvánosan mondott köszönetet a szerb kormánynak, amiért lehetővé tette a két fontos diplomata belgrádi találkozóját. “Az Egyesült Államok háláját fejezi ki a szerb kormánynak, amelynek vendégszeretete Belgrádot alkalmas hellyé teszi egy ilyen tárgyalás lebonyolításához”, áll a közleményükben.

Bók Szerbiának

Szerbia fontos közvetítő szerepet kapott az egyik legégetőbb válság rendezésében, értettek egyet a Blic által megkérdezett szakértők a hír hallatán.

Goran Svilanović, a Regionális Együttműködési Tanács főtitkára, a szerb diplomácia korábbi vezetője azt nyilatkozta a belgrádi lapnak, hogy a hír “nagy örömmel töltötte el”. “Nagyon kevés olyan ország van a világon, amelyeknek közvetítő szerep jutott a válsággócok kezelésében. Ilyen ország például Svájc és Finnország. Szerbia nem Svájc, Belgrád sem Genf, de nyilvánvaló, hogy Washington és Moszkva képviselői is alkalmas, barátságos és biztonságos helyszínnek tartják a szerb fővárost egy ilyen érzékeny találkozó lefolytatásához, véli Svilanović, hozzátéve, az, hogy az ukrán válság megoldására irányuló tárgyalást Belgrádban tartják, voltaképpen bókként kell felfogni. “Meglátjuk, Belgrád otthont ad-e hasonló tárgyalásoknak a jövőben is, de ebben a pillanatban az ilyen döntés mindenképpen elégedettséggel tölthet el bennünket”, mondta a korábbi külügyminiszter.

Arra a kérdésre, hogy miért pont Szerbiát választották közvetítő helyszínként, Borko Stefafanović, a szerb külügyminisztérium korábbi politikai igazgatója azt válaszolta, leginkább azért, mert Szerbia Ukrajna kérdésében megtartotta semlegességét.

“Evidens, hogy egy ilyen találkozó megtartásához nem Podgoricát fogják választani, hiszen világos, hogy melyik oldalon áll az ukrán válság kérdésében. Belgrádba most a két legerősebb világhatalom képviselője érkezik és ez Szerbia számára nagy fontossággal bír. Ez az ország független pozíciójának bizonyítéka, ami egyfelől jó, ugyanakkor nehezen tartható, hiszen világos, hogy mindkét részről erős nyomásgyakorlás lesz, hogy ezt a független pozíciót feladjuk”, véli Stefanović.

Burkolt üzenetek

Dušan Janjić politikai elemző a Blicnek azt nyilatkozta, hogy ez a találkozó rámutat arra, hogy Szerbia voltaképpen a választóvonalon áll. “Ez a találkozó kétségkívül növelni fogja az önbizalmunkat, hiszen Belgrád semleges, biztonságos és baráti terület mindkét fél számára, Szerbiának mindkét világhatalommal jó a kapcsolata, s a szerb főváros az a hely, ahová az oroszok és az amerikaiak is szabadon jöhetnek”, mutatott rá a szakértő, aki ugyanakkor nem tartja kizártnak, hogy ez a találkozó Szerbia számára is hordoz burkolt üzeneteket.

“A tárgyalások közvetett módon bizonyára a Nyugat-Balkánra is vonatkoznak majd, s egyúttal üzenetet is jelentenek Szerbia számára, hogy a két világhatalom megállapodásának szélesebb kontextusa is lesz, s nem csak kizárólag Ukrajnát érinti, annak ellenére, hogy a tárgyalások fő témája ez”, nyilatkozta Janjić a Blicnek.

Ez lesz egyébként Kurt Volkernek, az Egyesült Államok korábbi NATO nagykövetének, akit Trump a kelet-ukrajnai válság megoldásával kapcsolatos tárgyalásokkal bízott meg és Vladiszlav Szurkovnak, az orosz elnök különleges tanácsadójának második találkozója. Az elsőt Minszkben tartották.

A State Department is megerősítette, hogy a két diplomata ma Belgrádban tárgyal. Szóvivője az Amerika Hangja rádiónak elmondta, a tárgyalások témája a minszki megállapodás implementációja.

Kurt Volker október 5-én a Twitteren jelentette be, hogy Belgrádban találkozik az orosz elnök tanácsadójával.


2018. január 21. [16:15]

1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját, mert Kölcsey Ferenc - a kézirat tanúsága szerint - 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. Az MTVA... >>

2018. január 20. [15:17]

Hetvenhat éve, hogy a délvidéki területekre bevonuló magyar katonai alakulatok tömeggyilkosságot követtek el az ismét magyar kézbe került Bácskában. Az eredetileg a... >>

2018. január 19. [8:50]

Egy évvel 2017. január 20-iki elnöki beiktatása után Donald Trump egyelőre küszködik azzal, hogy a vitathatatlan gazdasági eredményeket politikai haszonra is váltsa.... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.50 dinár
1 dollár 96.93 dinár
100 forint 38.30 dinár
100 dinár 261.06 forint
Heti kérdés
Hogyan értékeli Donald Trump elnökösködésének első évét? (Az 5-ös a legjobb.)
5
4
3
2
1

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka