GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. október 11. [9:56]

A menekültügy az osztrák választások központi kampánytémája

A menekültügy az osztrák választások központi kampánytémája
Fotó: Reuters

A parlamenti pártok menekültüggyel kapcsolatos álláspontja befolyásolhatja leginkább a szavazók döntését, és ez határozhatja meg elsősorban a vasárnapi előrehozott választások kimenetelét Ausztriában.

Erről tanúskodnak a különböző felmérések, továbbá az, hogy a menekültkérdés a fő téma a pártvezetők kampánygyűlésein és az egymással folytatott vitáikban is. Egy friss közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek többsége - csaknem 40 százalékuk - volt azon a véleményen, hogy a bevándorlás, illetve a biztonság kérdése a legfontosabb téma, míg 29 százalék vallotta azt, hogy a szociális ügyek kérdésköre dönthet. A válaszadók mindössze 20 százaléka fogalmazott úgy, hogy a gazdasági és a munkaerő-piaci kérdésekre adott válaszok alapján voksol majd.

Az OGM közvélemény-kutató intézet szerint a válaszok tükrözik azt is, hogy a menekültválság 2015-2016-os kiéleződése miatt a megkérdezettek többsége a nagykoalíciós pártokat, elsősorban a kancellárt adó nagyobbik koalíciós partnert, az Osztrák Szociáldemokrata Pártot (SPÖ), másodsorban pedig a kisebbik koalíciós pártot, a konzervatív Osztrák Néppártot (ÖVP) teszi felelőssé. A megkérdezettek többsége azon a véleményen volt, hogy a bevándorlás, illetve a biztonság kérdéseire a legerősebb ellenzéki párt, a radikális jobboldalinak tartott Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) rendelkezik a legjobb válaszokkal.

Némileg eltérő kép rajzolódott ki a szociális, a gazdasági, illetve a munkaerő-piaci kérdésekkel kapcsolatos válaszokból, ezekben a témákban a választók még mindig a szociáldemokrata pártot tekintik a leghozzáértőbbnek, az SPÖ-t pedig a Sebastian Kurz hivatalban lévő külügyminiszter által vezetett konzervatív néppárt követi.

A három legnagyobb, egyben kormányzásra esélyes párt vezetőjének egyetlen nyilvános televíziós vitájában a menekültkérdés háttérbe szorította a szociális ügyeket. Szembetűnő volt, hogy a menekültüggyel a néppárt és a szabadságpárt vezetője foglalkozott a legtöbbet, miközben a még hivatalban lévő szociáldemokrata kancellár, Christian Kern elsősorban a szociális témákra, főként a nyugdíjak kérdésére összpontosított.

A néppárt vezetője, Sebastian Kurz, valamint a szabadságpárti Heinz-Christian Strache kiállt a bevándorlás korlátozása mellett. Kurz ugyanakkor azt is illúziónak nevezte, hogy a származási országokban nyújtott segítség megoldhatja a migráció problémáját. Az FPÖ vezetője pedig mindenekelőtt amellett foglalt állást, hogy a menekülteknek az első biztonságos országban kell maradniuk. Sürgette azt is, hogy csökkentsék az Ausztriában tartózkodó menekülteknek nyújtott pénzbeli támogatást. A vitát értékelő kommentárok felhívták a figyelmet arra, hogy a menekültüggyel kapcsolatban a konzervatív néppárt és a radikális jobboldali szabadságpárt álláspontja nem áll távol egymástól.

A kancellári tisztségre a vasárnapi választások várható eredményeként legesélyesebbnek tartott Sebastian Kurz pártja, a néppárt erősen szigorítaná a szociális támogatási rendszert. A konzervatív párt programja szerint a jelenlegi tartományi szabályozás helyett országos szinten írnák elő a menekülteknek folyósítandó támogatási összeget és lehetőség szerint növelnék a természetbeni hozzájárulást, vagyis német tanfolyamokon való részvétel, lakhatási vagy ellátási juttatás formájában. A menedékkérők az első öt évben 560 eurós havi segélyt kapnának fejenként. A párt programja szerint csak öt éves tartózkodás és legalább egy évig fennálló munkaviszonyt követően lehetne részesülni teljes körűen az osztrák szociális ellátórendszerből.

A program tartalmazza azt is, hogy az Ausztriában dolgozó uniós polgárok külföldön élő gyerekei után folyósított szociális támogatást a származási ország szintjéhez igazítanák.

A néppárt nem vezetne be új adókat, nem csökkentené a nyugdíjakat, de adóreformot hajtana végre, csökkentené mindenekelőtt a vállalkozások és a munkavállalók adóterheit.

Az Osztrák Szociáldemokrata Párt programjában kiáll a 2016-ban elhatározott menekültügyi szigorítások mellett. A dokumentum hangsúlyozza annak szükségességét, hogy a gazdaságot ismét növekedési pályára állítsák és új munkahelyeket teremtsenek, és mindenekelőtt közvetett adócsökkentéseket sürget. Állást foglal a nyugdíjak emelése, továbbá a családtámogatás különböző formái mellett. Ami pedig a munkaerőpiacot illeti, az SPÖ az osztrák munkaerő védelmében a "szegényebb" uniós országokból érkezők foglalkoztatásának korlátozását irányozza elő.

A kormányzati részvételre a felmérések szerint ugyancsak esélyesnek tartott szabadságpárt programjában mindenekelőtt az illegális bevándorlás és a terrorizmus elleni harcot, a határok védelmének szükségességét és a bűnözés elleni küzdelmet hangsúlyozza.

Ami az Európa-politikát illeti, a szabadságpárt álláspontja ezen a téren különbözik leginkább a jelenlegi nagykoalíciót alkotó két nagy párt politikájától. Míg az SPÖ és az ÖVP mindenekelőtt Ausztria európai, ezen belül pedig megbízható partneri elkötelezettségét hangsúlyozza, a populista FPÖ az európai integráció, illetve az Európai Unió csődjéről beszél. Nem véletlen, hogy a két nagy párt vezetője a szabadságpárt elnökét azzal vádolta meg: pártja a Brexit mintájára az Öxittel, azaz az országnak az unióból való kilépésével kacérkodik. Az ÖVP elnöke, Sebastian Kurz külügyminiszter szerint ugyanakkor az európai elkötelezettség mindenfajta kormányzati részvétel előfeltétele. (MTI)


2018. január 21. [16:15]

1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját, mert Kölcsey Ferenc - a kézirat tanúsága szerint - 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. Az MTVA... >>

2018. január 20. [15:17]

Hetvenhat éve, hogy a délvidéki területekre bevonuló magyar katonai alakulatok tömeggyilkosságot követtek el az ismét magyar kézbe került Bácskában. Az eredetileg a... >>

2018. január 19. [8:50]

Egy évvel 2017. január 20-iki elnöki beiktatása után Donald Trump egyelőre küszködik azzal, hogy a vitathatatlan gazdasági eredményeket politikai haszonra is váltsa.... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.49 dinár
1 dollár 96.60 dinár
100 forint 38.39 dinár
100 dinár 260.42 forint
Heti kérdés
Hogyan értékeli Donald Trump elnökösködésének első évét? (Az 5-ös a legjobb.)
5
4
3
2
1

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
A legutóbb kommentelt friss cikkek
(amelyek az utóbbi 24 órában jelentek meg)
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka