GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaia


Internet ©tamparija reklám


Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. október 20. [13:14]

Reuters: Háborús bűnös vagy példakép?

Reuters: Háborús bűnös vagy példakép?
Fotó: Tanjug
Vladimir Lazarević

Annak kapcsán, hogy Vladimir Lazarevićet kinevezték a Katonai Akadémia előadójává, a Reuters kiemeli, Szerbiában „igen vékony a határ háborús bűnös és példakép között”.

A Večernje novosti a közelmúltban arról írt, hogy a Katonai Akadémián Vladimir Lazarević tábornok is előad majd, s az értesülést Aleksandar Vulin védelmi miniszter is megerősítette. Lazarevićet a Hágai Törvényszék háborús bűnök miatt elítélte. A koszovói háború idején a pristinai hadtest parancsnoka volt.

„Habár egyes országokban nagy hátrányt jelentene, ha valakit háborús bűnökért ítélnek el, Szerbiában ez kitüntetéssé vált” – írja a Reuters.

A lap emellett idézi Aleksandar Vulin nyilatkozatát is, miszerint „a kadétok példaképei a szerb tábornokok kellene, hogy legyenek, különösek azok, akik a legnehezebb időkben bizonyítottak”.

Ez a lépés „riasztotta a szerbiai emberi jogi aktivistákat is”. Lazarević az egyike „annak a három, háborús bűnökért elítélt személynek, akik büntetésük letöltése után politikai tisztséget kaptak”.

A Reuters emlékeztet arra, hogy a háborús bűnökért elítélt Nikola ©ainović, aki Slobodan Miloąević közeli munkatársa volt a koszovói háború ideje alatt, 2015-ben kiszabadulása után egy héttel magas rangú tisztséget kapott a Szerbiai Szocialista Pártban, valamint arra is, hogy Veselin ©ljivančanin, akit több mint kétszáz horvát civil 1991-es vukovári meggyilkolásáért ítéltek el, vendégként rendszeresen jelen van a Szerb Haladó Párt eseményein.

A Reutersnek nem sikerült elérnie Lazarevićet, aki ritkán jelenik meg a nyilvánosságban, Aleksandar Vulin szóvivője pedig azt mondta, a Lazarević nem nyilatkozik.

„Ez rendkívül veszélyes üzenet, a tűzzel játszanak. Ez még csak nem is történelmi revizionizmus, hanem a bűncselekményt ajánlott cselekedetként vezetik be. Ez a végét jelenti az európai integrációról, a jószomszédi viszonyokról és a regionális együttműködésről szóló mindennemű víziónak. Ezek után egyiknek sincs értelme” – nyilatkozta a Reutersnek Nataąa Kandić, a Humanitárius Jogi Alap egykori igazgatója.

A médium arra is felhívja a figyelmet, hogy Lazarević, ©ainović i ©ljivančanin mindig tagadták, hogy bármi rosszat követtek volna el.

„Mély aggodalommal tölt el minket a háborús bűnösök dicsőítése és a politikai, biztonsági és oktatási intézményekben való rehabilitálásuk” – jelentette ki a Reutersnek Enver Hoxhaj koszovói miniszterelnök-helyettes.

A hírügynökség hozzáteszi, az egykori Jugoszlávia más részein is hatalomra jutottak háborús bűnösök. Példaként a „hírhedt Fikret Abdićet“ említi, aki a boszniai Velika Kladuąa polgármestere, az egyetlen, háborús bűnök miatt elítélt macedón, Johan Tarcsulovszki pedig jelenleg a parlament tagja. (B92)


2017. november 17. [22:25]

(Budapesti tudósítónktól)Vona Gábor egyértelműen megváltozott. Ahogy ő fogalmazott, ez egy lelkileg átélt, belső változás, nem taktikai húzás, azaz egyáltalán nem arról... >>

2017. november 17. [9:33]

(Belgrádi tudósítónktól)Első ízben szervezte meg tegnap Belgrádban a magyar nagykövetség és a Collegium Hungaricum a magyarországi szerbek estjét. Az est megrendezése jó... >>

2017. november 15. [15:54]

Robert Mugabe zimbabwei államfő egykor Afrika egyik reménysége volt, de csaknem negyven évig tartó elnöksége alatt gyakorlatilag romba döntötte országát. Neve ma már... >>

2017. november 15. [8:54]
A magyar szórvány napja
2017. november 14. [11:34]
A katalán válság közelebbről
2017. november 13. [5:54]
A magyar nyelv napja
2017. november 8. [10:17]
Donald Trump első éve


Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.47 dinár
1 dollár 100.32 dinár
100 forint 37.95 dinár
100 dinár 263.48 forint
Heti kérdés
Helyesli-e a közös európai hadsereg létrehozására vonatkozó terveket?
Igen.
Nem.

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
A legutóbb kommentelt friss cikkek
(amelyek az utóbbi 24 órában jelentek meg)
Demokrácia 1x1 – Középdöntő Vajdaságban
(Vajdaság)
Szerbia: Új szabályok a halasztott fizetés esetében
(Gazdaság)
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka