Tükör
Szerbia-Egyesült Államok: Mély ellentét két kérdésben
Betűméret:             

Aleksandar Vučić szerb államfő és Brian Hoyt Yee amerikai helyettes államtitkár találkozóját két pontban lehetne összegezni. A Večernje novosti szerint ez a két pont nem más, mint a mély ellentét Koszovó kérdésében és a Szerbiára történő nyomásgyakorlás folytatása, hogy szakítsa meg szoros kapcsolatát Oroszországgal.

A lap a Vučićhoz közeli forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy éppen ez a két téma állt tegnap a tárgyalások középpontjában a Szerbia Palotában. Mindennek az egy nappal korábbi előzménye Yee üzenete volt, mely szerint Belgrád többé nem „nem ülhet egyszerre két széken”.

A Novosti forrásai elmondták, hogy az amerikai vendég „jóindulatúan” azt tanácsolta, hogy Szerbia tartsa tiszteletben Koszovó területi integritását, és hogy mindenekelőtt emiatt a téma miatt alakult ki „kommunikációs zavar”.

Vučić pedig kertelés nélkül közölte Yeevel, hogy „kilenc évvel ezelőtt nem így viselkedett”.

A lap forrása szerint a szerb államfő megmagyarázta álláspontját, amely szerint a felnövekvő generációkat nem terhelhetjük befagyasztott konfliktusokkal, amelyek gátolják a szerbek és albánok közötti történelmi megbékélést. Vučić nem szalasztotta el az alkalmat, hogy tájékoztassa az amerikai diplomatát arról, hogy Pristina kitartóan és büntetlenül akadályozza a brüsszeli egyezmény megvalósulását.

„Egyesek amiatt lármáztak, hogy banális, technikai okokból kifolyólag a szerbiai bírók beintegrálása a koszovói igazságügyi rendszerbe két napot késett, eközben Pristina már 1.652 napja nem tett eleget kötelességének, és nem alapította meg a szerb községek közösségét (ZSO)”, jelentette ki Vučić.

A beszélgetés második botrányköve a Belgrád és Moszkva közötti kapcsolat volt, amellyel kapcsolatban Yee határozottan kijelentette, hogy Szerbia nem léphet egyik lábával Oroszország, a másik lábával pedig az Európai Unió felé.

Hoyt Yee megemlítette azt is, hogy Washington szemszögéből nézve „nagyon problematikus” Oroszország kérelme, hogy a niši orosz-szerb humanitárius központ dolgozói diplomata státuszt kapjanak.

A Novosti írása szerint a szerb államfő válasza az volt, hogy Szerbia továbbra is stratégiailag elkötelezett az európai integráció iránt, de folytatja baráti kapcsolatának fejlesztését Oroszországgal, valamint Kínával, Indiával és az Egyesült Arab Emírségekkel is.

Az amerikai vendég az „aktuális témák” iránt is érdeklődött, vagyis hogy meddig jutott a nyomozás a Bitiqi fivérek és a belgrádi amerikai nagykövetség felgyújtása ügyében.

A szerb elnök, a Novosti forrása szerint, azt mondta, hogy Szerbiában senki sem fogja szőnyeg alá söpörni ezeket az ügyeket, majd pedig kiemelte, hogy a nagykövetség felgyújtásának ügye a hatékony bírósági megoldás irányába halad.

Hoyt Yeet érdekelte az is, hogy milyen a sajtó helyzete Szerbiában, valamint hogy miként valósul meg a jogállamiság. A Novostinak nyilatkozó forrás szerint Vučić erre azt felelte: badarság, hogy egyesek cenzúráról panaszkodnak, és dollárra pontosan felsorolta, hogy egyes médiumok mennyi pénzt kaptak külföldi támogatóktól, köztük Amerikától is.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A húsvéti szent három nap - illusztráció
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:18 ]
A világ leggazdagabb emberei - illusztráció
2024. MÁRCIUS 27.
[ 13:44 ]
Eladták a Jugoszláviát - illusztráció
2024. MÁRCIUS 22.
[ 18:21 ]
Az oroszellenes szankciók kudarcot vallottak, és a nyugati pénzügyi elit Ukrajna vereségére számítva szívesen újítják fel a kereskedelmi kapcsolatokat Oroszországgal - írta Gabor Steingart újságíró a Focus magazinban megjelent cikkében. "Minden jel arra utal, hogy a Nyugat elveszettnek látja a konfliktust, és...
2024. MÁRCIUS 14.
[ 12:22 ]
Vasárnap este kezdődik, és 2024. április 8-án estig tart az iszlám hívők éves böjti időszaka, a ramadán. A ramadán a muszlim holdnaptár kilencedik hónapja, amely a hold járásától függően 29 vagy 30 napos. Az iszlám a mintegy 1,8 milliárd követőjével a kereszténység után a világ második legnagyobb vallása, és ma...
2024. MÁRCIUS 10.
[ 7:56 ]
Szerbiában is, ahogy a világ jó néhány országában, a nemzetközi nőnapot ünneplik. Vagy megemlékeznek róla. Mert van, aki azt állítja, nincs azon mit ünnepelni, hogy a nők még mindig sok tekintetben egyenlőtlen helyzetben vannak a férfiakhoz viszonyítva. Mások szerint ebben a formában, globálisan egyetlen napon megünnepelni...
2024. MÁRCIUS 8.
[ 12:49 ]
Beolvasás folyamatban