Tükör
NZZ: A szerbek nem akarnak szembenézni a múltjukkal

A Neue Zürcher Zeitung svájci napilap arról ír, hogy a szerbek nem akarnak szembenézni a múltjukkal, ismerteti a Deutsche Welle.

Andreas Ernst újságíró cikkének elején arra a tömeges ellenállásra emlékeztet, amelyet Herta Müller kijelentése váltott ki. Az írónő a Belgrádi Nemzetközi Könyvvásáron elmondta, hogy szerinte helyénvaló volt az 1999-es bombázás és a szerbeknek együtt kell élniük azzal a ténnyel, hogy maguk okozták saját szenvedésüket.

„Erről a mondatról lehetne vitatkozni, és nem csak Szerbiában. A sajtó botrányként kapta fel a témát, szinte beláthatatlan az eltérő reakciók száma. Nem volt olyan kritikus, aki ne említette volna meg, hogy Herta Müller apja SS-katona volt. A könyvvásáron Müller elmondta, hogy ő nem az édesapja, de mégis mindig bocsánatot kell kérnie miatta. Ebbe a mondatba belekapaszkodva az egyik kritikus azt írta, hogy ő sem Milošević, és nem akar miatta szenvedni. Ezzel elértünk a szerbek múltjával kapcsolatos központi problémához: nem tudunk különbséget tenni a kollektív bűnösség és a kollektív felelősség között”, írja a cikk.

„A hágai törvényszéken folyó eljárások lehetőséget adtak arra, hogy megtörténjen ez a különbségtétel: vannak egyéni elkövetők, akik „felszabadítják” a közösséget a bűnösség alól, de nem szabadítják fel a felelősség alól, hogy azt kérdezzék maguktól, miként került sor ezekre a bűncselekményekre, és miként lehet elkerülni a jövőben a hasonló eseteket. Szerbia viszont nem használta ki a lehetőséget, hogy tanuljon ebből. Amikor a törvényszék elnöke nemrég Belgrádba látogatott, Ana Brnabić kormányfő arra panaszkodott, hogy a bíróság munkája nem járult hozzá a megbékéléshez a régióban, és egyoldalúan elítélte a szerbiai felet. A bíró erre azt felelte, hogy a megbékélést nem a bíróságnak, hanem az országoknak kell elérniük”, írta a Neue Zürcher Zeitung.

„A hágai törvényszéknek sok mindent lehet felróni, és igaz az is, hogy nem ítéltek el egyetlen horvát, vagy koszovói személyt sem. Szerbia kedvenc érvelését, hogy mindenki ugyanúgy bűnös mindenért, cáfolja az a tény, hogy a boszniai háborúban 33.070 bosnyákot, 4.075 szerbet és 2.263 horvátot gyilkoltak meg”, közölte a svájci lap.

„Az elmúlt 20 évben a volt Jugoszlávia utódállamaiban miért nem néztek szembe tabuk nélkül a háborúkkal? A győztesek (Horvátország, Szlovénia) nem találnak alkalmat az önreflexióra. Ők ápolják a „tiszta” háborújuk dogmáját. A háború után a fájdalmas kérdést csak a vesztesnek teszik fel. Habár klasszikus értelemben vett vesztes nincs is. Ez a Nyugat beavatkozásával van összefüggésben. A boszniai és koszovói háborúk nem maguktól véreztek el, hanem külső erőszakkal vetettek véget nekik”, közölte a Deutsche Welle.

Mindenki mások bűncselekményeivel foglalkozik csak, de a sajátjával nem, zárta a cikkét Andreas Ernst, aki szerint ezt a politikai elit arra használja fel, hogy uralkodjon, mivel egy ilyen helyzet alternatívája „egy nagyon civilizált társadalom lenne, amely túl tud lépni a határokon, de ilyen egyelőre nincs a láthatáron”.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Halálos idegenkedés: Javul-e a transzplantáció helyzete Szerbiában? - illusztráció
2018. JÚLIUS 21.
[ 22:10 ]
(Budapesti tudósítónktól)Néhány ember nyáron is azzal foglalkozik, hogy a politikai híreket böngészi, tegyük a szívünkre a kezünket, azért kevés ilyen botor lélek van, én se javaslom senkinek, főleg amikor ilyen szépen süt a nap. Azt azonban érdemes elemezni, ami most, a foci vébé döntője napján történt Miskolcon. Egy...
2018. JÚLIUS 17.
[ 11:16 ]
A Japánban pusztító áradások, a kanadai hőhullám többszáz ember halálát okozta az elmúlt hetekben. A kutatók figyelmeztetnek: a jövőben egyre nő majd a szélsőséges időjárás áldozatainak száma.Az időjárás okozta katasztrófák egyre gyakoribban, mutat rá a Deutsche Wellenek nyilatkozó Stefan Rahmstorf, a postdami...
2018. JÚLIUS 16.
[ 14:00 ]
Megmosolyogtatóak azok a támadások, amelyek az utóbbi napokban, hetekben érték a Vajdaság Mát. Nagy jóindulattal próbáltuk komolyan venni őket. Nem ment. Egyrészt a már viccesnek ható modortalanság, a neveletlenséggel való hivalkodás, a nyilvános megszólalás alapvető szabályait nélkülöző, éretlen, már-már alpári...
2018. JÚLIUS 13.
[ 14:30 ]
Beolvasás folyamatban