Tükör
Megfékezhető-e az iskolai erőszak Szerbiában?

Az elmúlt napokban napvilágot látott két olyan felvétel is, amelyen az látható, hogy gyerekek erőszakoskodnak társaikkal, verik, pofozzák, megalázzák őket. A téma alaposan felkavarta a közvéleményt, számos politikus és szakértő is megszólalt a témában. Aleksandar Vučić szerb elnök aggodalmát fejezte ki az iskolai erőszak miatt, s szigorításokat és megelőző intézkedéseket ígért.

Az aranđelovaci Mileta Nikolić Műszaki Középiskolában készült videón, melyet a Srbija danas portálnak küldött be egyik olvasója, első osztályos tanulók láthatók, amint a tanteremben bántalmaznak egy lányt, s az erőszakot senki nem próbálja megfékezni, a háttérben nevetés és biztatás hallható. Egy fiú állítólag megpróbált segítséget kérni az iskola dolgozóitól, de nem talált senkit.

A belgrádi sajtóban megjelent egy újabb felvétel, amely szintén Aranđelovacon történt, állítólag a Slobodan Minić Közgazdasági és Vendéglátóipari Középiskolában. A felvételen két fiú bántalmaz egy harmadikat, s az ütések után azt követelték a fiútól, hogy csókoljon nekik kezet. A B92 értesülése szerint az utóbbi esetben egy kétéves felvételről van szó, amely most szivárgott ki, a diákokat pedig már megbüntették.

A műszaki középiskolában bántalmazott lány édesanyja a Srbija danas portálnak azt nyilatkozta, hogy minden amiatt kezdődött, hogy lánya megadta Facebook-profilja jelszavát egyik osztálytársának, aki azután állítólag megosztotta az egész osztállyal, s meg is változtatták a jelszót. A nő elmondása szerint ezután lányát megvádolták, hogy hamis profilról küldözget fiúknak meztelen lányokat ábrázoló képeket, amelyeket Photoshop segítségével készített. Az anya cáfolja, hogy lánya ilyet tett volna. A sértett egyébként nem szólt szüleinek a történtekről, hanem egyik osztálytársa értesítette őket. A sértett édesanyja egyébként azt mondta a B92-nek, hogy az egyik bántalmazó anyja telefonon kért elnézést a saját és lánya nevében.

A műszaki középiskola igazgatója az al-Dzsazírának telefonon elmondta, hogy az eset október 13-án történt, a szünet alatt, amikor nem volt tanár a teremben. Az iskola vezetése néhány nappal később értesült a történtekről, amikor az egyik diák jelentette a pedagógusnak.

„Azonnal megtettünk minden törvényes intézkedést. Értesítettük a szociális védelmi központot, a belügyminisztériumot és az oktatási minisztériumot. Lefolytattuk a nyomozást. A diákokat szüleik jelenlétében meghallgatták, s jelenleg folyamatban van az ilyen esetekben megszokott eljárás” – mondta Dragan Ranković.

Az erőszakos cselekmény valamennyi résztvevője ellen nevelő-fegyelmi eljárást indítottak. Azt, hogy pontosan mi történt, az oktatási felügyelőség fogja megállapítani. A támadás három elkövetője ellen kortársak közötti erőszak miatt bűntető eljárás indul a kragujevaci felső ügyészségen.

Vučić: Szigorúbban kell fellépni az ilyen cselekmények ellen

Aleksandar Vučić államfő a napvilágot látott felvételek kapcsán azt üzente, módosítani kell a törvényeket, de megelőző intézkedéseket is tesznek annak érdekében, hogy ne ismétlődjön meg a kortársak elleni erőszak a szerbiai iskolákban.

Vučić szerint nehéz kommentálni az ilyen eseteket, de „minden törvényes eszközzel és törvénymódosítással küzdenünk kell ellene“.

Zorana Mihajlović kormányalelnök a legfiatalabbakkal való foglalkozás és az erőszakmentesség kultúrája ápolásának szükségességére mutatott rá. Emlékeztetett arra is, hogy a nemi esélyegyenlőségről szóló új törvény, melyet a koordinációs testület készített elő, nagyobb hangsúlyt fektet az erőszak megelőzésére és a legfiatalabbakkal való foglalkozásra.

Nebojša Stefanović kormányalelnök, belügyminiszter szintén a legélesebben elítélte a történteket, s közölte, „a rendőrség az illetékes ügyészséggel és a szociális védelmi központtal együttműködve mindent meg fog tenni, hogy az eset mielőbb megoldódjon, s társadalomként azt kell közvetítenünk, hogy az ilyen dolgok elfogadhatatlanok és nem lehet őket tolerálni”.

A Szerbiai Független Rendőrszakszervezet rámutatott arra, hogy az elmúlt egy évben többször is figyelmeztettek, hogy növelni kellene az iskolai rendőrök számát, ugyanis jelenleg egy rendőr két vagy három iskolát biztosít, s ezt a hiányosságot kamerákkal próbálják helyettesíteni.

Pszichológus: Fontos a beszélgetés

Dragan Popadić szociálpszichológus, az Erőszak az iskolában című könyv szerzője az al-Dzsazírának elmondta, az ilyen incidensek után az a gyakorlat, hogy az illetékes minisztérium szakemberei elmennek és beszélgetnek a gyerekekkel, mind az áldozattal, mind az elkövetővel, valamint a tanárokkal is.

„A büntetésnek magában nincs különösebb hatása, ha nem beszélgetünk el mindenkivel. Különösen fontos a harmadik féllel, a szemtanúkkal is beszélgetni, elmagyarázni nekik, hogyan reagáljanak. Ha a többi gyerek nem reagál, az olyan, mintha az erőszaktevő támogatást kapna tettéhez” – magyarázta Popadić, s hozzátette, fontos, hogy a gyerekekben tudatosítsák, hogy az iskola nem tűri az erőszakot, illetve, hogy minden formáját szankcionálja.

Saša Stefanović, a Szerbiai Hálózat a Gyerekekért igazgatója azt tartja a legaggasztóbbnak, hogy az egész csoport részt vett az erőszakban, és nem próbálta meg megoldani a problémát. „További aggodalomra ad okot, hogy mindezt valaki lefilmezte, s feltette az internetre, ezzel még inkább megalázva az áldozatot” – nyilatkozta az N1 vendégeként.

Szavai szerint az iskolának nem csupán tudást kell nyújtania, hanem az olyan értékeket is népszerűsítenie kell, mint az empátia, az együttműködés, a tolerancia.

„A szülők számára a gyerekek biztonsága a legfontosabb az iskolában. Nyilvánvaló, hogy nem teszünk eleget a biztonságos környezet megteremtéséért, szükség van a szülők és az iskola magasabb fokú együttműködésére” – hangsúlyozta, s leszögezte, „meg kell állapítani az erőszak okait a társadalomban, s azt, hogyan reagáljunk ezekre az okokra”.

A szerb kormány új összetételű Gyermekjogi Tanácsa első ülésén kötelezettséget vállalt, hogy meghozza a gyerekek elleni erőszak megelőzéséről és a gyerekek védelméről szóló stratégia tervezetét, s az UNICEF véleményének megérkezését követően nyilvános vitára bocsájtják, írja az N1.

Még mindig nem hozták meg Aleksa törvényét

Az Aleksa törvényeként ismert törvényjavaslat, amely az iskolai erőszak problémájával foglalkozik, több mint másfél éve van parlamenti eljárásban, de sehogyan sem kerül napirendre, hogy elfogadják. Aleksa Janković egy niši általános iskola diákja volt, aki hónapokig volt kitéve társai bántalmazásának, míg végül öngyilkos lett.

A szóban forgó törvényjavaslatot Dragana Ćorić, az újvidéki Jogi Kar tanára készítette munkatársaival, s mint korábban magyarázta, tulajdonképpen két meglévő törvény módosításáról és egy harmadik bevezetéséről van szó, amely a gyermekjogi ombudsman intézményének megalakítását szorgalmazza. A törvényjavaslat konkrét intézkedéseket irányoz elő az erőszakos diákokkal szemben, valamint elvennék azoknak az iskolaigazgatóknak az engedélyét, akik nem a megfelelő módon reagáltak az erőszakra, írja az al-Dzsazíra.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Halálos idegenkedés: Javul-e a transzplantáció helyzete Szerbiában? - illusztráció
2018. JÚLIUS 21.
[ 22:10 ]
(Budapesti tudósítónktól)Néhány ember nyáron is azzal foglalkozik, hogy a politikai híreket böngészi, tegyük a szívünkre a kezünket, azért kevés ilyen botor lélek van, én se javaslom senkinek, főleg amikor ilyen szépen süt a nap. Azt azonban érdemes elemezni, ami most, a foci vébé döntője napján történt Miskolcon. Egy...
2018. JÚLIUS 17.
[ 11:16 ]
A Japánban pusztító áradások, a kanadai hőhullám többszáz ember halálát okozta az elmúlt hetekben. A kutatók figyelmeztetnek: a jövőben egyre nő majd a szélsőséges időjárás áldozatainak száma.Az időjárás okozta katasztrófák egyre gyakoribban, mutat rá a Deutsche Wellenek nyilatkozó Stefan Rahmstorf, a postdami...
2018. JÚLIUS 16.
[ 14:00 ]
Megmosolyogtatóak azok a támadások, amelyek az utóbbi napokban, hetekben érték a Vajdaság Mát. Nagy jóindulattal próbáltuk komolyan venni őket. Nem ment. Egyrészt a már viccesnek ható modortalanság, a neveletlenséggel való hivalkodás, a nyilvános megszólalás alapvető szabályait nélkülöző, éretlen, már-már alpári...
2018. JÚLIUS 13.
[ 14:30 ]
Beolvasás folyamatban